Senem Duran

Senem Duran

2021 Trend Raporu : Diyet Değil, Sağlıklı Beslenme

2021 Trend Raporu : Diyet Değil, Sağlıklı Beslenme

2021’de, cesaret kırıcı ve modaya uygun diyetlerin yerine kesin sonuç vadeden ,sürdürülebilir beslenme modeliyle   sağlıklı yaşamaya ne dersiniz?

Sağlıklı yaşamın önemi konusunda dünya her geçen gün biraz daha farkındalık kazanıyor. Tükettiğimiz hemen her gıdanın mutfağımıza gelene kadar onlarca işlemden geçtiğini ve sahip olduğu özü tamamen kaybettiğini düşünürsek, açtığımız bu savaşta haklı tarafın kesinlikle biz olduğunu anlayabiliriz. Peki sağlıklı yaşam denildiğinde aklınıza ilk olarak ne geliyor? Her gün bir yenisiyle karşılaştığımız diyet trendleri mi? Yanıtınız evet ise 2021 de bu düşüncenizi değiştirmeniz için birçok sebebiniz var!

 “Diyet” kelimesinin zayıflamak ya da formunu korumak isteyenler için itici bir anlam ifade ediyor fakat  diyet sözcüğü de, Yunanca’da ‘yaşam tarzı’ anlamına gelen ‘diyeta’ kelimesinden alınmıştır. Diyet, fazla kilo ve obezite olması durumunda, hastalık ve ölüm riskini azaltan ‘yeni bir yaşam tarzı’ anlamına gelir.

Diyetle ilgili bir başka yanlış anlama da, birçok yiyecekten mahrum olmak ve bazı yiyeceklerin yasaklanması demek olduğunu düşünmektir. Evet, bazı sağlıksız yiyecekler sınırlanabilir ama bu sizi mutsuz edecek ölçüde olmamalı. Alışkanlıklardan birden vazgeçmek kolay değil. Yavaş yavaş yerine alternatiflerini koyarak denemek her zaman başarıya ulaşmayı kolaylaştırır.

Danışanlarımın en büyük korkuları “Bir daha makarna, çikolata yiyemeyecek miyim?” oluyor genelde. Her zaman söylediğim gibi diyette yasak yok, denge var. Her şeyin fazlası vücutta yağ olarak depolanır, elmanın bile.

Adını ister diyet ister ölçülü ve sağlıklı beslenme koyalım, bize hediye edilen hayatı daha keyifli hale getirmek için çabalamalıyız. Bir başka deyişle, durumumuzu kabullenmemiz ya da bugünkü durumumuzdan tatmin olmamız önem kazanır. Bu tatmin, farkındalık için daha aktif olma ve daha kaliteli bir yaşama doğru seçimler yapmakla gerçekleşir.

Beslenme düzenine haddinden fazla sınırlamalar getirmenin ya da gün içerisinde sürekli kalori hesabı yapmanın uzun vadeli sonuçlar elde etmek için çıkılan yolda güçlü bir engelleyicidir. Zira, “Yasaklı olan çekicidir.” düşüncesi, yapılan diyet henüz sonuca ulaşmamışken kendisini göstermeye başlıyor ve hüsran kapıları aralanıyor.

Kendisini bitmek bilmeyen diyetlere adayan insanların, “yemek yemeyi” olması gerekenden çok daha fazla kafasına taktığı da apaçık bir gerçektir.Birçok insan pahalı diyetlerden ve büyük sonuçlar vaat eden ancak karşılığını alamadığı sürdürülebilir olmayan hileli takviyelerden bıkmış durumda. 2021'de, insanlar bunun yerine sağlık için daha dengeli bir yaklaşım aradıklarından, kısıtlayıcı diyetler daha az konuşulacak gibi duruyor. Ketojenik diyet, tek besin diyeti gibi popüler diyetler, sürdürülebilir olmamaları nedeniyle artık gündemden düşecek.

Kusursuz görünme arzusunun yerine, bireyin iyi ve güçlü taraflarına odaklanması, kendini olduğu gibi kabul etmesi, ruhu beslenmek için itici güç olacak diye düşünüyorum. Photoshop ve FaceTune gibi uygulamalarda  abartı güzellik standartlarına ulaşmak yerine mutluluk, güç ve canlılığa doğru bir eğilim görüyoruz. Sıfır beden algısından tamamen uzaklaştığımız bu yıllarda zayıf olmak değil sağlıklı ve mutlu kiloda olmak hedef olacak.

Kilo vermek ya da kilonuzu korumak istiyorsanız, rotanızı herkes için uygunluğu kanıtlanmamış popüler diyetler yerine, sağlıklı yaşama doğru çevirmeli, “yiyecek-egzersiz” ilişkinizi geliştirecek adımlar atmalısınız. Siz de benimle  aynı fikirdeyseniz ve bu konu hakkında bazı önerilere ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsum J Sizler için hazırladığım listeye bir  göz atalım.

KARAR VER!

Diyet sağlıklı bir hayata atılan ilk adımdır. Sonra elindeki listeyi bir kenara bırakır ve “Ben ne kadar sağlıklı sürdürebiliyorum?” diye bakarsın. Yaşam şekli haline getiremediğin sürece her gün tartılmak sana büyük ağırlık verecek. Bunu önemse, bunu kafana koy, karar ver ve hedeflerin olsun! Ama motive edecek hevesler ve hedefler olsun.

SENİ MUTSUZ EDEN NE?

Sürekli diyetini bozmamak için uğraşıyorsun ama rahat değilsin. Spora gidiyorsun ama söylenerek ve sürüklenerek! O zaman bu işte bir hata var... Sağlıklı beslenmek ve hareket etmek bizi mutlu eder. Seni mutsuz eden ne, önce onu bulmalısın.

SİZİN İÇİN EN UYGUN BESLENME ŞEKLİNİ BELİRLEYİN

İnternette araştırırken birçok diyet görüyorsunuz. Lahana diyeti, İsveç diyeti, 1 haftada … kilo verdiren diyet, vb. Bu diyetlerin ana noktası size hızlı bir şekilde kilo verdirmesidir. Kilo verdirmesinin ana nedeniyse günlük aldığınız kalori miktarını bazal metabolizma hızınızın altına düşürmesidir. Çünkü vücut harcadığı kaloriden daha az kalori almış olur. Fakat bu diyetlerin uzun dönemde çok ciddi sıkıntıları vardır

  • İlk olarak bu diyetlerin hiçbiri sürdürülebilir diyetler değildir. Yani kısa bir süre sonra tek tip beslenmekten sıkılırsınız ve eski alışkın olduğunuz, sağlıksız yiyeceklerle dolu beslenme düzeninize geri dönersiniz. Ayrıca bu diyetler metabolizma hızınızı da yavaşlatır. Bu yüzden verdiğiniz kiloları tekrar geri alırsınız.
  •  Kısıtlı bir beslenme tarzı olduğu için kendinizde çeşitli vitamin ve mineral kayıpları olabilir.
  • En güzel beslenme şekli; kişinin yaşam şekline, sevdiği/sevmediği yiyeceklere bağlı olarak çeşitlilik göstermiş beslenme şeklidir. Ben bu diyetlere Ayşe, Fatma, Ali, vb. isminiz ne ise onun diyeti deme taraftarıyım. Beslenmenizde parmak izi kadar eşsiz olmalı ve kimseye benzememeli. Çünkü sizde hem genetik yapı hem de beyin yapısı olarak kimseye benzemiyorsunuz. Herkes avokado veya yulaf yemek zorunda değil. Önemli olan rafine şeker, trans yağlar, katkı maddelerini hayatınızdan uzaklaştırabilmek. Bunun dışında da sağlık probleminiz varsa veya tek başınıza çözüm bulamıyorsanız mutlaka konusunda uzman bir diyetisyenden yardım isteyin.

 

FARKINDALIKLA BESLENİN

Öz farkındalık; iç gözlem yapabilme yeteneği ve kendini çevre ile diğer bireylerden ayırıp bir birey olarak görebilme kabiliyetidir. Farkındalıkla beslenmede aslında buna yöneltir yani kendinize dönmenize neyi sevip neyi sevmediğinizi görmenize ve an da kalmanıza olanak sağlar. Bu yüzden bedeninizin sinyallerine kulak vermek çok önemlidir. O önünüzdeki yiyeceği aklınız mı yoksa mideniz mi istiyor iyi karar vermeniz gerekir. Çünkü çoğu zaman o yiyeceği istemenizin nedeni beyninizdeki haz reseptörlerinin devreye girmesidir. Ayrıca; bir yemeği yerken tek odağın kendi tabağınız olması, yediğiniz yiyeceğin tadına varmanız, yavaş yavaş yemek yemenizde farkındalıkla beslenmenize yardımcı olacaktır.

UYKUNUZA ÖNEM VERİN

Uyku kaybının, kilo kaybı için çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Los Angeles merkezli bir uyku uzmanı olan Dr. Michael Breus; yeterince uyunmadığı zaman, vücudun açlık hormonu (ghrelin) salgıladığını söylüyor. Uykusuzluk, iştah ve açlık seviyesini ciddi derecede yükseltiyor aynı zamanda yorgunluk ve motivasyon düşüklüğüne sebep oluyor. Tüm bu semptomlar beyne yemek yeme isteği gönderiyor. Tahmin edeceğiniz gibi “ödül” gibi görülen bu yiyeceklerin çoğu zararlı oluyor. Özetle, sağlıklı bir yaşam hayali kuruyosanız, gece uykunuza her zamankinden fazla önem vermenizi öneririz.

STRES YÖNETİMİNİZİ YAPIN

Araştırmalar stres ve kilo alımı arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Özellikle kronik stres durumunda, stresi düzenlemeden sorumlu hormon “kortizol”ün dalgalanmalar yaşar bu dalgalanmaların ise vücutta yağ depolanmasını tetiklediği dair çalışmalar mevcuttur.

Amerikan Kalp Derneği'ne göre ise özellikle kronik stres aynı zamanda yüksek tansiyon, hipertansiyon ve kalp hastalığına yol açabilecek diğer faktörlere de katkıda bulunabilir. Birçoğumuz stresli işlerden uzak durmak konusunda başarılı değiliz. Ancak stres faktörlerine nasıl tepki verdiğimiz bizimle ilgilidir. Dışarı çıkmak, düzenli egzersiz yapmak, meditatif teknikler uygulamak, sağlıksız alışkanlıklardan uzaklaşmak stresi azaltmak için doğal ve etkili yollardan bazılarıdır.

 

UNUTMAYIN

İyi Yaşam Bir Bütündür.Yukarıda Bahsettiğim Tüm Yöntemlerle Diyeti Yaşam Şekli Haline Getirebilirsiniz. Yeter Ki Kendinize Güvenin, yapabileceğinize inanın. Siz başarmaya istekli olduktan sonra; yapamayacağınız hiçbir şey yok.

Sağlıklı ve ölçülü beslenmeyle diyet yapmak, duygusal olarak kendimizi iyi hissetmenin bir parçasıdır.

Hepimizin daha sağlıklı beslendiği ve iyi hissettiği bir yıl olmasını diliyorum...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Senem Duran Arşivi
SON YAZILAR