Şemsettin Beştav

Şemsettin Beştav

Altyapı Gerçeği

Altyapı Gerçeği

Şu anda Süper Lig’de alt yapılardan yetişen oyuncu sayısı maalesef sadece 30. İlk yarıda Süper Lig’de oynama şansı bulan oyuncu sayısı 426 olduğu göz önünde tutulursa, alt yapıdan yetişen oyuncu sayısı % 7’ye tekabül ediyor.

Bu oyuncuların oyuncu başına ortalama oynama süresi 595 dakika ve bu süre 6.5 maç karşılığı. Gençlerbirliği 6 alt yapı oyuncusuyla başı çekerken, 5 oyuncuyla Trabzonspor, 4 oyuncuyla Galatasaray, 3 oyuncuyla Bursaspor, Konyaspor. 2 oyuncuyla Beşiktaş. Antalyaspor geliyor. Konyasporlu Selim Ay ilk yarı boyunca Süper Lig’de en fazla süre alan alt yapıdan yetişen futbolcu oldu. Filiz lisansı Sidespor’da çıkartılan, daha sonra amatör olarak Kepez Belediyespor’da oynayan Selim, 2008’de Torku Konyaspor’a transfer oldu.

Süper Gençler, U18, PAF ve A2 liglerinde yeşil beyazlı formayı giydikten sonra 2011-2012 sezonunda transfer yasağının da etkisiyle A takıma alındı. Bu bilgileri vermemin sebebi Konyaspor kulübünün olmazsa olmazı, olması gereken alt yapı gerçeğidir. Bakıyorum iki aydır Konyaspor’un çıkışına takılıp kalmışız. Basın, taraftar, yönetim, futbolcu, teknik heyet herkes mutlu. Sevincimiz doruğa ulaştı. Ancak geçici olan bu güzel günlerimizde artık gerçeklerle yüzleşmemiz gerekir. Konyaspor’un çözülmemiş çok önemli sorunlarının olduğunu, her sene dökme suyla değirmenin dönmeyeceğini, bir gün suyun da bitebileceğini unutmamak lazım. Her sezonda büyük mali külfetlere girip alan değil de yetiştirip futbolcu satan bir kulüp olma amaç olmalıdır.

Bu amaç da ancak alt yapıya verilecek önemle gerçekleşir. Günümüzde milyar dolarla ifade edilen futbolun önemli bir sektör olması da alt yapılara verilecek önemi daha da artırıyor. Bu nedenle Konyaspor’umuzun da alt yapı eğitimcilerinin katkılarıyla alt yapıdaki çocuklarımızın okul eğitimlerini de aksatmayarak futboldan heyecan ve mutluluk duyacakları uygun bir ortam hazırlanmalıdır. Bu gençlerin kendilerinde var olan bireysel becerilerini gurup çalışmalarına katabilme, yaratıcılıklarını geliştirmeleri öncelikli amaç olarak düşünülmelidir. Güzel futbol, kaliteli oyuncularla oynanacağına göre kaliteli ve karakterli oyuncu yetiştirmek alt yapı eğitimcilerinin ilk hedefi olmalıdır. İnşallah 2014-2015 sezonunda Konyaspor açısından alt yapı devrimi yapmış bir kulüp olarak görmek ümidiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Şemsettin Beştav Arşivi
SON YAZILAR