Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Ardıçlı’da Normal Şeyler Olmuyor

Ardıçlı’da Normal Şeyler Olmuyor

Temmuz ayında ‘Konut krizi kapıda’ diye yazdığımızda ne çok itiraza maruz kalmıştık. Bugün o itiraz edenler kuşkusuz bizi çok çok daha iyi anlıyordur.

Artan maliyetler bir yana müteahhitlerin konut üretmekten kaçındığı bir dönemi yaşıyoruz.

Özellikle Bosna Hersek Mahallesi’nde öğrenci yoğunluğunun bulunduğu alana Organize Sanayide çalışan işçi kesiminin yerleşmesi ile ikametgâhlarda sosyolojik bir farklılık oluştu. Tabii son 20 yılda hızla büyüyen bölge ciddi derecede altyapı yatırımı aldı. Belirli bir doygunluk oluştu. Bu bölgeye nüfus akımının olması bu bakımdan son derece normal.

Yazır Mahallesi’nde de altyapı anlamında ciddi mesafe alındı. Konya’nın nüfus bakımından en çok vatandaşın ikamet ettiği bölgelerden bahsediyorum.

Geçtiğimiz yıllarda artan talep üzerine Toplu Konut İdaresi (TOKİ) öncülüğünde Beyhekim Devlet Hastanesi’nin üst kısmında konumlanan Ardıçlı Mahallesi’nde yeni bir hamle başlatıldı.

Belki de konut özel sektöründeki daralma çok önceden görülerek böylesi bir çalışma başlatıldı. Ve Ardıçlı’da şu ana kadar 1000 adetin üzerinde dairenin teslimi yapıldı. TOKİ eliyle 6 ayrı etapta farklı inşaat firmaları hızlı bir şekilde çalışmalarına devam ediyor.

BİZZAT YERİNDE GÖRDÜK

Geçtiğimiz gün bu bölgeyi incelemek üzere gazetedeki ekip arkadaşlarımızla birlikte Ardıçlı TOKİ’ye gittik.

Her birimizin gözleri bir kat daha açıldı. Biz şehir merkezinde rutin hayatımıza devam ederken resmen yeni bir merkez inşa edilmiş. İlgililerden gelişmeleri dinleyince daha da şaşırdık. 1 yıl gibi kısa bir sürede yüzlerce konut üretilmiş.

Üstelik her biri üst düzey standartlarda, modern, konforlu…

Bilindiği üzere son dönemde Konya’da deprem gerçeği ile daha çok yüzleştik. Bu konutlar Konya 4. derece deprem bölgesi olmasına rağmen 1. derece deprem bölgesi standartlarında yapılmış. Her biri 4 katlı. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın sürekli konu ettiği yatay mimariye uygun konseptte.

Etaplar hızla tamamlanıyor. Bazılarında altyapı ve yol çalışmaları kalmış sadece. İç mekânlardaki seramik, mobilya, tesisat ürünleri dahi monte edilmiş.

4000 civarı konut. Nerden baksanız 15-20 bin ölçeğinde insan demek. Dükkânlar yapılmış birçok insana yeni iş kapısı açılacak. Camiler son derece güzel.

Okulların yapımına başlanmış.

Ardıçlı, Yazır ve Bosna Hersek Mahallesi’ne planlı bir alternatif yerleşim merkezi olmuş.

KONYA’NIN HAMİSİ: MURAT KURUM

Binaları gezerken bu devletin büyüklüğüne bir kez daha şahitlik ettik. Zira böylesi bir yatırım bu hızda ancak devlet eliyle yapılabilirdi. Takdir etmek yerine sanki ‘zaten yapılacaktı’ modunda olanlara hayretle bakıyorum.

İşin başındaki isim Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız, Konya’nın hamisi Murat Kurum’a bu projeler için ne kadar teşekkür etsek az. Şehre katkısı inkâr edilemeyeceği gibi, ne kadar cümle kurulsa az onun için…

Projenin çevresindeki sosyal alanları Büyükşehir ve Selçuklu Belediyelerimiz yapacak. Şehirdeki uyum burada da kendini gösteriyor.

Gerçekten özellikle son dönemde Konya yakışan hizmetleri almaya devam ediyor. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR