Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Bu Pazar Seçim Olsa Konya’da Oy Oranları

Bu Pazar Seçim Olsa Konya’da Oy Oranları

 

Sizlerle taze bir anket paylaşacağım. Biliyorsunuz kamuoyu araştırmalarını yapmayı da yapanlardan takip etmeyi de görev addederiz. Ancak sonda yazacaklarımı en başından söyleyeceğim birkaç kelam etmem gerekiyor.

Son anketlere göre muhalefet partilerinin hesapları tutmamışa benziyor. Kabul edelim 2018 krizinden beri zaten ekonomik bir daralma vardı. 2019 Yerel Seçimlerinde metropol şehirlerin kazanılması iştahı daha da kabarttı.

Bir anda 1989 seçimleri akıllara geldi. ANAP’ın yerel seçimlerde tarumar oluşu, akabinde çöküşe sürüklenmesi…

Üzerine bonus gibi bir de pandemi gündemi oluştu. Sınırlı imkânlara rağmen verilen onca destek ortadayken bazı kesimler özellikle kışkırtıldı. Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi halkın sokaklara dökülmesi istendi.

Devletin, vatandaşının sağlığını ve geleceğini korumak için uyguladığı kısıtlamalar üzerinden derin algılar oluşturuldu.

‘Ekonomi kötü, bitti öldü; hükümet salgın ile mücadele edemiyor, aşı yok, yoğun bakımlarda oksijen bitti… Millet aç aç!’

Lokal gibi görünen bu gibi tümceler dalga dalga ülke gündemine sokuldu!

Bazılarına göre AK Parti’nin sonu gelmişti. Ne kadar erken vakit seçim yapılırsa o kadar çabuk ülke yönetimini ele almak içten bile değildi.

Sayın Devlet Bahçeli’nin tarzıyla söyleyecek olursak, Türk Milletinin engin feraseti bu senaryoların hepsinin üstünü çizdi.

Elbette bazı sıkıntılar oldu, yanlışlar yapıldı. Yanlış olduğu sonradan ortaya çıkan isimler yanlış yerlere getirildi. Halk ile iletişimde bazen doğru dil yakalanamadı. Bu listeyi daha da uzatabilirim. Zira nasıl iktidarın her yaptığına doğru demiyor isek muhalefetin de her cümlesine yanlış diyemeyiz. Hakaretsiz eleştiri haktır.

BUGÜN GELDİĞİMİZ NOKTA NEDİR?

Ülkede aşı bolluğu yaşanıyor. İsteyene 3. doz başladı. Salgın ciddi şekilde kontrol altına alındı. Esnaf çok iyi cirolar yapıyor. Bu süreçte hangi kafeye lokantaya yönümüzü çevirsek insan kalabalıklarına şahit oluyoruz.

Üretim tam gaz sürüyor. Tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşıldı. Turizm derseniz hem içeriden hem dışarıdan sahil bölgelerine tam anlamıyla akın var…

Hele Kurban Bayramı… Esnafa ilaç olacak.

Eee… Ne oldu şimdi? Hevesler kursakta mı kaldı?

Hadi siz benim bu dediklerime kulak asmayın! Görmezden gelin. Elime geçen hem Türkiye geneli hem de Konya özelinde ulusal ölçekte bildiğiniz kamuoyu araştırma şirketlerinin (hani her akşam televizyon ekranlarında değerlendirme yapanlar) Mayıs ve Haziran aylarına özel yaptıkları anketlerini detaylı şekilde inceledim. Bazıları kamuoyu ile paylaşıldı. Bazılarına özel olarak baktım.

En düşük oranda bile ülke genelinde AK Parti % 36-38 bandında görünüyor. Seçim havası oluşmadan yapılan anketlerle ilgili düşüncemi biliyorsunuz, daha evvelden birkaç kez yazdım. Kutuplaşma süreci her iki tarafın oylarını da artırır. Kenetler. Muhalefetin çok istediği eski sistem üzerinden hesaplama yapsak ittifaksız bir baraj sistemi ile halen tek başına iktidar olabilecek bir potansiyel var ortada.

Eskiden ‘hükümet medyada tek el oldu, havuz medyası’ gibi eleştiriler üzerinden insanların tek tip haber almaya mahkûm edildiği iddia edilirdi.

Ya şimdi? Sanki roller değişti. Hem sosyal hem de muhalif medyada öyle bir hava esiyor ki; yapılan her şey tu kaka, kötü! Ülke bitti, öldü! El insaf…

Öyleyse neden anketler halen bu seviyede? Neden gerçek halkın gündemi ile sosyal medyanın gündemi aynı değil?

Çünkü hakikat ile algı arasında yaman bir çelişki vardır. Siz sanal algıların kurbanı olursanız hakikat sizden hep saklanır…

GELELİM ORANLARA

Haziran ayı içerisinde Konya ve ilçelerinde 3 binin üzerinde denekle yüz yüze görüşme tekniğiyle yapılan anket sonuçlarına göre:

Bu Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Seçimi olsa oyunuzu kime verirdiniz sorusuna verilen cevaplar:

Recep Tayyip Erdoğan: 70,4

Mansur Yavaş: 8,6

Meral Akşener: 7,8

Ekrem İmamoğlu: 4,3

Listede bu rakamların kat be kat altında ifade edeceğim diğer bilinen isimler de var. Ama yazmaya gerek yok.

Peki, bu Pazar günü Konya’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olsa durum nedir diye bakıyoruz…

Cumhur İttifakı: 69,5

Millet İttifakı: 22,3

Konya’da partilerin oylarında çok fazla bir değişim olmadığı gözleniyor.

Tüm partilerin oranlarını burada belirtsem herhalde bazıları için çok büyük hayal kırıklığı oluşur. Bu yüzden detaya inmeyeceğim. Herkesin emeğine sonsuz saygımız var. Neticede medeni cesaret gösterilerek alternatif olabilmek için halkın karşısına çıkılıyor. Er meydanına çıkılarak il -il, ilçe -ilçe gezerek destek aranıyor. Bunlar değerli şeyler. Arkadan dolanarak siyaset gömleğini giymeden iktidar olma peşinde koşulmuyor. Bu yönü ile takdir ediyorum. Lakin gerçekleri ortaya koymak da bizim için görev… Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR