Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

17 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılması evrenselleşen 8 Mart aslında bir facianın yıldönümü. 1857 yılında New York kentinde bir tekstil fabrikasında greve giden kadın dokuma işçilerinin içinde bulundukları fabrikada polis barikatı esnasında çıkan yangında yanarak ölen 129 kadın işçiyi anma günü. Dinlerince dinlensinler.

Tarihimiz günler adanmaya lâyık sayısız kadın kahramanla dolu. Erzurumlu Karafatma, Osmaniyeli Tayyar Rahmiye,  Bitlis Defterdarı’nın hanımı, Adanalı Hatice Hatun, Gaziantepli Yirik Fatma, Gördesli Makbule, Asker Saime Hanım; Anadolu’ya sırtlarında; kağnı arabalarında cephane taşıyan Halime Çavuş ve Necibe Nine, 93 Harbinin kahramanı Erzurumlu Nene Hatun bu kahramanlardan sadece birkaçı. Amerika veya Batı ülkeleri tarihlerinde olsa anıtlaştırılacak, adına Oscar adayı filmler yaptırılacak kahramanlarımız bizde maalesef sık hatırlanmıyor bile. Reformcu first lady Latife Hanım, Halide Onbaşı Halide Edip Adıvar,  Afet İnan, Kore Savaşı’nı fotoğraf kareleriyle ülkemize anlatan Semiha Es, ilk kadın mimarlarımızdan Mualla Eyüboğlu, Manşı geçen ilk Türk kadını Nesrin Olgun, Madam Curie’nin öğrencisi ilk kadın kimyacımız Prof. Dr. Remziye Hisar, NASA’da çalışan ilk Türk Bilim Kadını Dilhan Eryurt ve isimleri sayfalarımıza sığamayacak kadar önemli, değerli kadınlarımız var tarihimizde. Elbette sayısız isimsiz kadın kahramanlarımız da  üretimde, tarlada, sokakta. Kadınlarımız ülkemin dört bir yanında yaşamın içinde ve kuşkusuz en zor mücadelelerde.

Çinliler “gökyüzünün yarısını kadınlar taşır” demişler. Hacı Bektaşı Veli “kadınlarını okutmayan milletler yıkılmaya mahkumdur” demiş. “Kızlarını okutmayan milletler oğullarının hüsranına ağlar” Tevfik Fikret’in bir sözü.” Kişiye, imandan sonra verilen şeylerin en hayırlısı, saliha kadındır. (Hz.Ömer)

“Kadınlar erkeklerden daha hikmet sahibidirler, daha az bilir daha çok anlarlar (J. Duhamel) “Yeryüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir. (Atatürk)”

Kadınlar ülkemizin geleceğinin yetiştiricileri. Dünyamızı güzelleştiren varlıklar. Pek anlaşılamadıkları biz erkeklerin genel kanısı olsa da anlama becerisi yoksunu olan biz erkekleriz galiba. Refik Halid Karay’ın sözleriyle “kadın kendi başına ne gül goncasıdır, ne de diken. Koklamasını bilirsen gül, tutmasını bilmezsen diken olur.”

Toplumların kadınlarla yüceleceğine inanırım. Her gün kadınlar günü olsun. Saygıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR