Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

HAKLARINI ÖDEMEYE BİR GÜN YETMEZ

HAKLARINI ÖDEMEYE BİR GÜN YETMEZ

 Başlangıçta toplumdaki hasta ve güçsüz kişilere bakım vermek için geliştirildi. Tarihin en eski uğraşlarındandır. Dini inançların etkisiyle gönüllülük esasına dayalı hasta bakımı başladı. “Savaş yaralılarını tedavi ettirmek için barış zamanında gönüllüler tarafından dernekler kurmak mümkün olamaz mı?”  İsviçreli Henry Dunat’ın 1859 yılında karşılaştığı savaş yaralıları gözleminden sonra dile getirdiği düşünceden 1864 yılında Kızılhaç; 1877 yılında Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti doğdu. 1877 Osmanlı Rus Savaşı'ndan başlayarak süregelen bütün savaşlarda, yaralıların bakımı yanında, hasta bakımında, salgın hastalıklarla mücadelede, yangın ve deprem gibi afetlerde büyük yardımlarda bulunan, aşhâneler açarak yoksul halkı doyuran Cemiyet süregelen savaşlar, salgın hastalıklar ve diğer afetlerde en büyük sıkıntıyı hemşirelik alanında çekti. Ülkemizde hemşirelik hizmetlerinin başlaması ve gelişmesinde bu cemiyetin ve Dr. Besim Ömer Paşa’nın çabalarının önemi çok büyüktür.

       Hemşireliğin tarihi, kadının şifa verici rolü ile başlar. Ancak modern anlamdaki hemşireliğin Kırım Savaşı (1854 - 1856) sırasında Florence Nightingale (1820-1910) ile başladığı kabul edilmektedir. Ülkemiz, Kırım Savaşı sırasında dünyaca ünlü bir hemşire liderin Üsküdar Selimiye Kışlasında verdiği hizmetlerle, hemşirelik mesleğinin doğuşuna tanık olmuş bir ülkedir. Daha sonraları ülkemizde 1911 yılında gönüllü hasta bakıcı kursu açılmış ve ilk formal hemşirelik eğitimine başlanmıştır. 6 ay süren kurs sonunda sertifika alan Müslüman Türk kadınlarının ilk defa Balkan Savaşı (1912) ve Çanakkale Savaşı (1915 - 1916) sırasında hasta bakımına katılmaları mümkün olmuştur. 1912'li yıllarda Kızılay'ın açtığı kursu bitiren ve Çanakkale Savaşları'na gönüllü hemşire olarak giden Safiye Hüseyin, Balkan Savaşları'nda hemşirelik yaptığı için Çanakkale'de yaralanan askerlerin tedavisi için hazırlanan Reşit Paşa Vapuru'nda başhemşire olarak görevlendirildi ve tarihte önemli yere sahip oldu. Yurdumuzda ilk defa 1920 yılında, Amiral Bristol Hastanesine bağlı hemşire okulu açılmıştır. Cumhuriyet döneminin ilk hemşirelik okulu 1925 yılında açılan Kızılay’a ait okuldur. 1943 yılında Verem Savaş Deneği tüberküloz hemşireliği okulu,1946 yılında Sağlık Bakanlığı’na bağlı hemşirelik okulları kuruldu. 1955 yılında açılan Ege Üniversitesi Yüksek Hemşirelik Okulu ülkemiz ve Avrupa’nın üniversite düzeyinde hemşire yetiştiren ilkokuludur.

       Paranızla herhangi bir yerden herhangi bir emtia alacağınızda bile hakaret ederek isteyemezken canınızı emanet etiğiniz sağlık personeline küfür, hakaret hatta darp edilmesini hiç aklım almaz. Sağlık personeli siz nasıl davranırsanız davranın sizin veya emanet ettiğiniz hastanızın sağlığı için canla başla uğraşır da bu dünyanın bir de öte dünyası var. Hemşireler de diğer tüm sağlık sektörü çalışanları gibi sistemin cefakârlarıdır. Hastanızın takibi, belki sizin bile iğreneceğiniz numunelerinizin toplanması, gönderilmesi, tedavilerin uygulanması gibi sayısız görevleri meşakkatle ve sevgiyle yerine getirirken bir teşekkürü beklemeseler de esirgemeyin lütfen.

       Florance Nightingale’in doğum tarihi olan 12 Mayıs haftası dünyada ve ülkemizde hemşireler haftası başlangıç günü olarak kutlanmaktadır. Haklarını ödemek için bin teşekkürün; bir günün yetmeyeceğini maalesef ancak sağlığınız bozulduğunda anlayabileceğiniz hemşirelerimizin gününü kutlarım. Sağlıklı günler.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR