Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu

Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu

İnce Minare ve Sırçalı Medrese’de yapılan çalışmalar

İnce Minare ve Sırçalı Medrese’de yapılan çalışmalar

Bir yılı aşkın bir zamandan beri bu iki Selçuklu eserinde Valilik ve Üniversitenin ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar olmaktadır. Bu çalışmalardan şehrimizin haberi yoktur. Şehri bırakalım, bu binaların önünden geçenlerin içerideki faaliyetten haberleri yoktur. Halbuki kapıda bir tahta ve üzerinde de içerideki çalışmayı anlatan yazılar bulunmaktadır.

Yıllardır Konya’daki Selçuklu binalarına böyle bir hizmet uygun görülmemiştir. Halbuki benzeri binalar; Erzurum’da, Sivas’ta, Tokat’ta, Kayseri’de ve benzeri illerimizde üniversitelere verilmiş, binalar kullanılmakta ve içine insan soluğu girmektedir. Necmeddin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğü, valilikle birlikte İlahiyat fakültesinden yardım alarak hafta içinde İnce Minare’de Hadis, Sırçalı’da da Fıkıh ders ve sohbetleri yapmaktadır. Kadınlarımız için onbeş günde bir Doç. Dr. Huriye Martı tarafından hadis sohbeti yapılırken, ayda bir defa da misafir ilim mensupları çağırılmakta ve onların sohbetleri dinlenmektedir. Sırçalı’da Diyanet Eğitim merkezimizin de katkıları vardır. Orada iki ilim mensubu bir yıla yakın zamandan beri bu işi sürdürmektedirler.

İnce Minare’de İlahiyat Fakültemizin hadis anabilim dalı mensupları; Prof. Dr. Bilal Saklan, Prof. Dr. Mehmet Eren, Prof. Dr. Muhittin Uysal ve Prof. Dr. Mahmut Yeşil belirli bir hadis kitabının özetini okutmaktadırlar. Araştırma görevlileri de bu işe katılmaktadır. İlk zamanlarda çok az olan dinleyici ile bir yıl geçti. Sonra eski mezunlarımızdan Muhterem Bekir Kençik Bey’in teklifi ile dersler kayıt altına alınmaya başladı. Fakat dersi dinleyenler baştan beri sadece bizim fakültemizin ve Yüksek İslam Enstitümüzün eski mezunları emekli öğretmen ve diyanet mensupları olmaktadır. Şehir bu işe katılmamaktadır. Geçen cumartesilerden birisinde yine Bekir Bey; “Bu dersler medyada yayınlansa çok iyi olur” dedi. Gerçekten bu yol bir denense. Belki milletimizin ilgisini çeker de katılanlar olur. Veya televizyon sayesinde evlerinde bu dersleri dinleyenler ortaya çıkar ve zamanla İnce Minare’ye ve Sırçalı Medrese’ye devam edenlerin sayıları artar.

Acaba yine burada da bir “Doygunluk ve ilgisizlik” mi vardır? Yoksa bizler mi dinleyici toplamayı bilmemekteyiz. Bizim kanaatimize göre bu dersler şehrimizin hatta ülkemizin Müslümanları için faydalı çalışmalardır. Şimdi biz valilikten ve rektörlükten bu işi şehre yaygın hale getirme teşebbüslerini beklemekteyiz.

Saygılarımızla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu Arşivi
SON YAZILAR