Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

“Kâğıt para, para değil büyüdür”

“Kâğıt para, para değil büyüdür”

TARİHE YOLCULUK (291)

 

EKONOMİST MUSTAFA ÖZEL: “Kâğıt para, para değildir. Kâğıt para simyadır, büyüdür. Kâğıt para emeksiz değer kazanma aracıdır ve padişahın borcunu, milletin borcu haline getirme mekanizmasıdır.”

Yeşil Bursa’yı size daha çok anlatmak isterdim. Yeşil Türbe’yi ziyaret edip,  vakit darlığından dolayı Ulu Camii’ne benzeyen Yeşil Caminin içerisini görememek ve o güzelim çinilerini fotoğraflayamamak gibi bir talihsizliği de yaşadım. Ressam Osman Hamdi Bey’in tablolarındaki Yeşil Cami’yi inşallah başka bir Bursa seyahatimizde anlatma imkânı buluruz. Ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunda görünen çinili cami penceresinin üzerindeki zarif yazıda yer alan kelâm-ı kibardan sayılan söz, beni tekrar Bursa’daki Yeşil Camiyi görmeye davet olarak yetti de arttı bile.

***

Konya Sivil Toplum Platformu’nun 15’incisi düzenlenen Ufuk Turu’nda iki gün boyunca “Sivil Toplum ve Dünyevileşme” başlığı altında sekülerleşme ve modernleşmenin Müslümanlar üzerindeki tahribatı ve insanlığı nasıl, ne şekilde ve hangi açılardan esir aldığı/almaya çalıştığı tartışıldı.

Bu toplantılarda konusunda uzman güzel ilim adamları çok güzel konuşmalar yaptılar. O güzel insanlardan birisi de İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Özel idi. Dünyevileşmenin tarihsel ve ekonomik boyutunu kapitalist sistem içerisinde ele alarak anlatan ekonomist Mustafa Özel, işe, insanın büyük düşmanlarından olan şeytanla başladı. 1700’lere kadar Allah’ın kullarıyla tek tek uğraşmaktan bıkan şeytanın, bu tarihten sonra ve İngilizlerden başlamak kaydıyla insanları topluca ayartmaya karar vermesi üzerine son 300 yılda, ister dünyevileşme, ister sekülerleşme, istersek şeytanileşme tabirlerini kullanırsak kullanalım esas itibariyle iki temel yolu izlediği;  kullandığı bu iki temel enstrümanlardan harici enstrümanın kâğıt para, dahili enstrümanın ise beşerin psikolojisinin, biyolojisinin yerine ikâme edilmiş olması olarak gösterdi. Bunun sadece Müslümanların değil, bütün insanlığın sorunu olduğunu söyleyen Özel, “Şeytan sadece Müslümanlarla uğraşıyor değildir. Bütün iyi insanlarla uğraşıyordur. Dolayısıyla bu iki alanda ciddi adımlar atılmadıkça insanoğlu bu badireyi atlatamayacak” dedi. Özel, “Niçin kâğıt para?” diye sorduktan sonra cevabı da kendisi verdi: “Bir kere kâğıt para, para değildir. Kâğıt para simyadır. Kâğıt para büyüdür. Kâğıt para emeksiz değer kazanma aracıdır ve padişahın borcunu, milletin borcu haline getirme mekanizmasıdır.” Buna, 1694 İngiltere’sinden bir misal vererek açıklık getiren Özel, bankerlerden borç para alan Hükümdarların borcunun, vergiler sayesinde halkın borcu haline geldiğine işaret ederek şu ifadelere yer verdi: “Dolayısıyla modern insan dediğimiz, özgür dediğimiz birey aslında borçlandırılmış bir bireydir. Daha doğmadan aylar ve yıllar önce herhangi bir hükümdarın borç altına soktuğu, borcunu ödemesi için de mütemadiyen çalışması gereken bir bireydir.

mustafa-ozel.jpg

“İÇKİ VE KUMAR ŞEYTAN İŞİ PİSLİKLERDİR”

Bu ortaya çıkartılan enstrümanlar ve oradan kâğıt adını verdiğimiz bartimortlar (banka notları, banka kâğıtları) devlet garantisi taşıdığı için ve ileride toplanacak vergiler ipotek altına alındığı için el değiştirmeye başlıyor. Bir nevi bugünkü tabirle bu kağıdın borsası oluşmaya başlıyor. Bu süreçle de daha önce tek tek fertlerin harcı olan, onların durumunu yansıtan kumarbazlık umumileşiyor.  Bütün modern insanlar aynı anda hem borçludurlar hem kumarbazdırlar. En çarpıcı âyet-i kerimelerden birisi şudur: “İçki ve kumar şeytan işi pisliklerdir. Şeytan içki ve kumar aracılığıyla sizi, Allah’ı zikretmekten alıkoymaya çalışır.” (Mâide/90-91)

Ekonomist Özel, şeytanın kullandığı dahili enstrümanlar arasında insanoğlunun psikolojisi ve biyolojisi yerine ikâme edilen/edilmeye çalışılan insanoğlunun arzularının, şehvetinin, iştihasının ihtiyaç haline getirilmesi olduğunu da söyledi.

İsterseniz dünyevileşmenin ekonomik boyutlarını değerlendirmeye, yarın kaldığımız yerden kapitalist araçlar haline gelen reklam, şirketler ve din üzerinden devam edelim.

 

YARIN: Kapitalizm, reklâm, şirketler ve küresel tek para sistemi Bitcoin.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR