Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

KEŞFEDİLMEYİ BİLMEK

KEŞFEDİLMEYİ BİLMEK

Konya Büyükşehir Belediyemiz 10035 yedinci sınıf öğrencisini 17 Eylül 2018-31 Aralık 2018 tarihleri arasında Konya İlçelerinde kültür ve Belediye Hizmetlerini tanıtım amaçlı geziye götürmek için on otobüs kiralama ihalesi yapıyor bugünlerde, ben bu düşünceyi çok yerinde buluyorum, gençlerimiz ilimizin zenginliğini tanımalı. Konya turizmin her türü için inanılmaz zenginliğe sahip ancak bunun tanıtımında ve turizm gelirine çevirmede atmamız gereken çok adım olduğu da gerçek. Potansiyelimiz keşfedilmeyi, tanıtılmayı bekliyor elbette önce biz Konyalılar tarafından. Yanılmayı çok dilerim ama yakın çevremdeki değerli hemşerilerimden biliyorum, kentimde yaşayıp örneğin Kelebekler Vadisi, İsmil Lâle Bahçeleri, Çatalhöyük , Eflâtun Pınarı’nı görmemiş kişi oranı en az yüzde ellidir. O nedenle gençlerimizin kentimi tanıması, bilmesi, zenginliklerinin farkında olmasına aracılık etmek önemli bir kültür hizmetidir.

Tanıtım plan, program, emek, harcama ister. Karşılığını misliyle alırsınız elbette. IMF 2016 verilerine göre dünya ülkeleri arasında 1217 dolar kişi başı gelirle 165. sıradaki Afrika ülkesi Ruanda’nın Avrupa Şampiyonlar Ligi final maçında Real Madrid takımına forma sponsorluğu harcaması (Ruanda’yı ziyaret edin) bunun için doğru bir adımdır. Beypazarı restorasyon çalışmalarını başlattığında ilçeye gideceklerin yemek yiyebilecekleri lokanta yoktu, ilk arz Belediye Başkanlığı tarafından yapılmıştır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin organize ve emek gerektiren çalışmalarıdır bugün kenti mutfağıyla “Unesco Yaratıcı Şehirler “ kapsamına aldıran. Kentler marka şehir olabilmek, turizmden daha fazla pay alabilmek için yoğun tanıtım çabası göstermektedir. Kastamonu 2018 yılında “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olmayı ciddi çabayla başarmıştır. 2018 yılı Çin’de “Türkiye Turizm Yılı” olarak kabul edilmiştir ve Kapadokya’da “CappadoChina” adında Çin sokağı projesi kurgulanmıştır. 500 bin turist beklenen bu yıl Termal Sağlık ve Turizm Derneği Başkanı olan Yavuz Yılık, son dönemde en fazla tıklama alan “Seni romantik Türkiye’ye götürmek istiyorum” şarkısının besteci ve yorumcusu Çinli Xiaozhang’ı da bölgeye davet ettiklerini belirtmiştir. Afyon’da bu yıl ilki yapılacak olan Frig Fotofest yarışması konukların üç gün kentte konaklamasına neden olacak bir kültür faaliyetidir. Turizmden daha fazla pay almak için ciddi çabalar sarf edilmektedir ancak Konya’mın her fırsatı değerlendirdiğini söylemem maalesef kolay değil.

foto-064.jpg

Konya’mın turizm potansiyelinin ana başlıkları inanç, sağlık ve termal,kültür, kongre, Bilim Merkezi, fuar, İpek Yolu, yayla, av, mağara,doğa yürüyüşü, botanik, kuş gözlemleme, foto safari, jeep safari ve off-road, gençlik,dağcılık, kamp-karavan, hava sporları, akarsu-rafting, sportif olta balıkçılığı, gastronomi,spor, bisiklet,golf turizmi olarak belirlenmiştir, üstelik bu alternatif turizm çeşitliliği hemen hemen tüm ilçelerimize yayılmıştır. Eksiğimiz tanıtım ve organizasyondur. Ankara’da eskiden yapılmakta olan Konya Turizm Günleri artık yapılmamaktadır, Turizm Dergi ve eklerinde Konya tanıtımı sadece inanç turizmine yönelik olarak Şeb-i Arus döneminde nadiren olmaktadır. 1

Konya tanıtımda ciddi adımlar atmalıdır. Potansiyellerini keşfettirme çabası önemlidir. Bugün örneğin Konya’ma hızlı Tren ile gelen yolcuların iniş yönü Gar’daki Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtma ofisiyle tam ters yöndedir, bu birim ancak Konya’dan ayrılmakta olan yolcuların karşılaşabileceği lokalizasyondadır. Otellerimizde Konya Tanıtımına yönelik herhangi bir eser yoktur. Konya tur şirketlerinin alternatif turizme yönelik bir organizasyonları, yakın çevre gezi programları sunması söz konusu değildir. Bugün Frig vadisi gezileri en yoğun gezi programlarıdır ancak Konya’da örneğin İpek Yolu , Selçuklu’nun izinde gibi programlar arz edilmiş değildir ki talep oluşsun. Konya’mın turizmden de hak ettiği payı almasını diliyorum. Saygıyla.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR