Uğur Özteke

Uğur Özteke

Konya’da Pazar İftarı

Konya’da Pazar İftarı

Şehrin insanından genel havasına kadar yaz kış, sıcak soğuk fark etmez genelde bir tatil yani yatış atmosferi hakimdir.

Bu “Pazar havası” kendimizi bildik bileli böyledir.

Ha eskiden Pazar günleri sabahtan ailenin en büyüğünün evinde toplanılır, mahalle fırınından gelen peynirli börek bol tereyağın içerisinde yüzdürülür afiyetle mideye indirildikten sonra yine evin büyükleri muhacir pazarının yolunu tutardı. Mevsimine göre de Meram’dan Sille bağlarına gidilir, kurma balıktan etliekmeğe üzüm ayran eşliğinde yenirdi.

Geliştik, zenginleştik Pazar yatış(!) şeklimiz modernleşti(!)

Artık öyle pazar sabahları aile büyüğünün evinde toplanma filan yok. En hayırlı evlat o büyükleri toplayıp dışarıda kahvaltı yapmaya başladı.

Akşamları da bundan farklı değil. Hava kararıncaya kadar alışveriş merkezlerinde eşlerin, çocukların gazı alındıktan sonra akşam yemeği bir lokantada da ya da restoranda yapılır oldu. En garibanımız ise yol kenarındaki çimlerin üzerine kilimleri atıp tavuk mangal yapıyor.

…..

Bu Pazar telaşemiz dolayısıyla da Konya’nın şehir içi ulaşımı diğer büyükşehirlerde olduğu gibi pazartesi günleri değil Pazar günleri hatta cumartesi günleri çekilmez bir hal alır.

….

İşte tüm bu düşünceler içerisinde “Pazar günü ramazan ayı münasebeti ile Konyalı ne yapıyor?” diye şöyle bir şehri turladık.

İftar öncesi hele hele iftar sorası gördüklerimiz ile hayretler içerisine düşmüyor aksine Cenab-ı Allah’ım bizi yanıltmadığı için mutlu oluyorduk.

İzninizle bir iki yerden örnekler verelim.

….

Büyükşehir Belediyesi’nin Akyokuş Tesisleri dolu. Ya da içeriye girmeye güçleri yetmeyen onlarca demeyeceğim yüzlerce vatandaş tepedeki bölgede çimlerin üzerinde hatta hatta karayolunun kenarında kaldırımları tamamen kapatmışlar. Arabalarını kendilerine siper yapmışlar yol boyu betonların üzerinde iftar açıyorlar. İftar sonrası da çaylarını tüpte demleyip şehri seyrediyorlar.

….

Meram…

Meram parası olan için tam bir cazibe merkezi. Kafeler, lokantalar insanları alamayacak şekilde dolu. Ama iftar sonrası yürüme yollarının ortasına atılan okey masaları aileler için çok kötü bir durum.

….

Meram Yeni yol tam bir felaket.

Ne yönden? Elbetteki trafik yönünden, mesela Akyokuş’tan Zafer’e, Kültür Merkezi bölgesinden Nalçacı’ya, Nalçacı’dan Beyşehir yoluna kadar polis inanılmaz tedbir almış. Her yerde motoru ve otomobilli devriye polisleri görmek mümkün.

Ama bu güzel polis görüntüleri ve polisler her ne hikmetse Evliya Çelebi Parkı bölgesinde yoklar. Anladık Parkın arka yolu yani cami girişinde millet ne yaparsa yapsın. Eğitim cephesinde insanlar birbirini yesin. Amenna. Peki Meram Yeni Yol bölgesinde yol boyunca kaldırıma park eden ve dolaylı olarak trafiğin içine eden otomobillere de polis yok.

…..

Alaaddin cıvıl cıvıl. Çimlerin üzeri bile dolu. Mevlana yönü trafiğe kapalı olduğu için tepenin bankalar yönü rahat sayılıyordu. Kültür Parkı diğer bölgelere göre daha garipti. Bunu da Pazar akşamı olmasına bağladık.

Sonuçta Pazar günü değil ama Pazar akşamı Konya güzeldi. Yoğunluk açısından ise her şeye rağmen normal Pazar günleri gibi değildi. Ee ne de olsa bir kısım Konyalı iftar sonrası sırt üstü yatarken bir kısmı da teravih hazırlığında idi.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Eğer kekeme değilseniz, söylemek her zaman kolay, yapmak her zaman zordur

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Zafer’de ana güzergahta çift sıra araç park etmediğimiz zaman ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR