Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

KONYA’MIN VAHİM SU(SUZLUK) RAPORU

KONYA’MIN VAHİM SU(SUZLUK) RAPORU

İlk ve ortaöğretim yıllarımızda bize Türkiye  “su zengini”  ülke olarak anlatıldı. Okullarımızda bol bol havuz problemleri çözdük, havuzları doldurduk doldurduk, boşalttık. Tatlı su çeşmelerimiz boşlara aktı. Susuzluk tehdidinin farkındalığında değildik. Büyükşehir Belediyesi’nin “Dünya Su Günü” nedeniyle tasarruf sağlayan okullara verdiği “Mavi Bayrak” ödülünü anlamlı buluyorum.

TEMA Vakfı  “Tehdit altındaki 59 su varlığı” haritası yayınladı;  maalesef bunlardan 12’si Konya sınırları içinde. Beyşehir Gölü endüstriyel faaliyet ve yanlış tarım politikaları nedenli göl kirlenmesi; Ilgın Çavuşcu Gölü kömür çıkarma ve yanlış tarım politikaları nedenli göl kuruması; Meyil Obruk Gölü yanlış tarım uygulamaları ve havzalar arası su transferi nedenli göl kuruması; Çıralı Obruğu yanlış tarım uygulamaları nedenli yeraltı suyu tükenmesi; Akgöl Ereğli Sazlığı kömür çıkarma ve yanlış tarım politikaları nedenli göl kuruması; Meke Gölü havzalar arası su transferi nedenli göl kuruması; Kazanlı Gökgöl yanlış tarım uygulamaları nedenli göl kuruması; Kızören Obruk Gölü yanlış tarım uygulamaları nedenli yeraltı suları azalması; Akşehir Gölü yanlış tarım uygulamaları ve endüstriyel faaliyetler nedenli göl kuruması; Samsam ve Uyuz Gölleri havzalar arası su transferi nedenli göl kuruması,Tersalan Gölü havzalar arası su transferi ve yanlış tarım uygulamaları nedenli göl kuruması tehdidi altında.

Konya Ovası’nın yeraltı su kaynaklarının yok olma riskinde bulunduğu iç karartıcı bir başka gerçek. Bilinçsiz ve kontrolsüz su kuyuları yanlış tarım uygulamaları ile birlikte bunun en baş nedenleri arasında sayılıyor. Bölgemizin ülke ortalaması altında yağış aldığı da biliniyor. Yarın tedbir almakta çok geç olabilir. Burada da Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na önemli görevler ve planlamalar düşüyor zira yanlış tarım uygulamalarını önlemek bu dairenin görevi. 1 lt atık bitkisel yağın 1 milyon lt temiz su kaynağını kirlettiği gerçeğini göz önüne alarak Büyükşehir Belediyemiz atık yağ toplamayı göstermelikten çıkarıp sıkı takip ve cazip hale getirmek durumundadır. Sanayideki atıklar özel statüde toplanmalıdır. Oto tamirhanelerinin atıkları,  başta balata temizleme solüsyonlarının normal atıklarla toplanması yeraltı sularını geri dönüşümsüz şekilde kirletmektedir. Zaman akılcı politikalar, sıkı takiple geleceği kurtarmak zamanıdır. Lütfen yetkililerimiz bu önemli çevre görevini üstlensinler.

Geçen hafta gazetelere düşen bir haber hem içimi acıttı hem de umutsuzluğa itti beni. Çumra’da bir aile su kuyusu açma çalışmasında kaya engelini aşmak amaçlı patlayıcı yaparken yaşamını yitirdi. Hâlâ kaçak su kuyusu açma girişimi yanında terörden çok çeken ülkemde bir çiftçi ailesinin dahi patlayıcı üretiminde kullanılan malzemelere bu denli kolay ulaşması ülkemde kontrolsüzlüğün ulaştığı nokta açısında tedirgin de etti beni. Önemli olan yalnızca yasa çıkarmak değil elbette uygulanmasını da sağlamak ve denetlemek olmalı. Saygıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR