Rasim Atalay

Rasim Atalay

Konya’nın dünyaya armağanı olsun

Konya’nın dünyaya armağanı olsun

Kıtlık çığırtkanlığı yaptığımız, kuraklık tehlikesiyle burun buruna kaldığımız, Allah’ın rahmetine sonuna kadar aç kaldığımız bir dönemde rahmet, bereket, af ve mağfiret iklimine girmiş bulunuyoruz.

İslam aleminde Üç Aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının Peygamber duası ile de tescillenmiş ayrı bir önemi var.

Efendimiz, “Allah’ım Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl. Bizi Ramazan’a ulaştır” duasıyla bu günlerin ne kadar özel ve önemli günler olduğuna işaret etmiş.

Dün, Regaip Gecesi’ydi.

Öncesinde Konya’da uzun yıllardır süregelen bir gelenek olduğu üzere fener alayı ve şivlilik etkinlikleri yapıldı.

Eskiden kara düzen yapılırdı bu etkinlikler. Çocukluğumdan hatırlarım… Fener alayından önce eski kamyon ve araba lastikleri temin edilir, evlerin bodrum katında saklanır ve fener alayı için mahalle aralarında bulunan boş arsaların ortasında yakılırdı.

Şehri o gece kara bir duman kaplar, kimileri bundan rahatsızlık duyar ama halkın kahir ekseriyeti yılda bir defa yapılan bu etkinliğe göz yumar, “Şehir yanacaksa böyle yansın, duman saracaksa böyle sarsın’ der geçerdi…

İtfaiye ekipleri o akşam hiç olmadıkları kadar yoğun olur, gelen ihbarları değerlendirmek ve yanan lastikleri söndürmek için mahalle aralarında, dar sokaklarda cirit atardı…

Önceki akşam yine fener alayı etkinliği vardı. Ama bu kez profesyonel bir şekilde, çevreyi, tabiatı ve havayı kirletmeyecek şekilde yapıldı etkinlikler. Belediyeler marifetiyle yapılan etkinlikler kapsamında çocuklar Selçuklu Kongre Merkezi, Kılıçarslan Şehir Meydanı gibi alanlarda biraraya getirilip eğlendirildi. Bu ortamlarda lastik yakılmadı. Tabi az sayıda da olsa mahalle aralarında lastik yakan çocuklar da yok değildi.

Gündüzünde ise çocuklar güne hiç olmadığı kadar erken başladı. Günün ağarması ile birlikte kapılar çalınmaya, apartman boşluklarından ‘şivlilik’ sesleri yankılanmaya başladı. Kimse de bu durumdan rahatsızlık duymadı. Önceden hazırlığını yapan aileler, kapılarını çalıp, Regaip Kandili’ni kutlayan çocuklara hediyelerini takdim etti.

Son birkaç yıldır şivlilik etkinlikleri Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenen organizasyon ile adeta bayram havasında geçiyordu. Bu yıl Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi birlikte daha geniş kapsamlı bir organizasyonda çocukları buluşturdu. Selçuklu Kongre Merkezi adeta bayram yerine döndü.

Önceki gün başlayan etkinliklerin dün de resmi açılışı gerçekleştirildi. İlk gün Selçuklu Kongre Merkezi’ndeki Şivlilik Çocuk Bayramı etkinliklerine 80 binin üzerinde katılım olmuş. Toplamda katılımcı sayısının 600 bini bulması bekleniyor, hedefleniyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan etkinliklere 535 bin kişi katılım sağlamış.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’nın nezdinde bu profesyonel, özel ve geleneksel hale getirilmiş organizasyonda emeği geçenlere vatandaşın, katılımcıların ve özellikle de hedef kitlede yer alan çocukların teşekkürleri var.

Bu yıl okulların tatil olması, havaların mevsim şartlarına göre ‘iyi’ geçiyor olması katılım sayısının artacağına işaret ediyor. Öyle ki, ziyaret ettiğimiz merkezde sadece il merkezinden değil Konya’nın ilçelerinin tamamından ve civar şehirlerden de katılımın olduğuna şahitlik ettik.

Sadece Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi değil aslında bu özel günde merkez belediyelerin tamamı çok güzel organizasyonlar gerçekleştiriyor.

Mesela Meram Belediyesi…

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’un samimiyetini takdir ederim. Çocukla çocuk, gençle genç, ihtiyarla ihtiyar olmayı iyi beceriyor.

Dün almış eline şivlilik torbasını, çocuklarla birlikte kapı kapı dolaşıp şivlilik topluyordu. Kapıyı açıp karşılarında belediye başkanını gören hane halkı da şaşkınlıklarını gizleyemese de bunu yansıtmamaya çalışıyordu. Videoyu sosyal medyada izleyince çok sıcak ve samimi buldum.

Karatay Belediyesi ise buram buram Karatay kokan bir etkinliğe imza attı. Aslında geçen sene de benzerini yapmışlardı. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, belediye binası önünde kurulan tezgahın başına geçti. Çocuklara şivlilik dağıttı, vatandaşa pişi, esnafa kandil simidi ikram etti. Sadece şehir merkezinde değil, merkezden uzak mahallelerde de şivlilik mutluluğu paylaşıldı.

Bu güzel etkinliğin aslında sadece Konya ile sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüyorum. Önce Türkiye geneline sonra da tüm dünyaya yayılıp, en azından İslam coğrafyasında çocuklara armağan edilen bir bayram günü olarak kutlanabilir mi, neden olmasın?

Ayrıca bu gelenek için UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine 2020 yılında başvuru yapılmış. Şivliliğin UNESCO aracılığı ile tüm dünyaya mâl olması da arzumuzdur.

Cumanız ve Üç Aylarınız, hayra ve berekete vesile olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR