Yusuf Koç

Yusuf Koç

KORKTUĞUMUZ ŞEYLER!

KORKTUĞUMUZ ŞEYLER!

Başımıza Gelmesinden Korktuğumuz Şeylerin Gerçekleşmesi Durumunu Açıklayan Pygmalion Etkisi;

 

“Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür…

Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür…

Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür…

Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür…

Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür…

Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür…

Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür…”

 

Böyle söyler Mahatma Gandhi…

 

Pygmalion etkisi. Bu etki, “Ben zaten bunun böyle olacağından emindim” dedirten ve kehanetlerimizin gerçek olduğunu düşündüğümüz olayların tamamını bize açıklıyor aslında.

 

Pygmalion etkisi ya da diğer ismiyle “Kendini gerçekleştiren kehanet”, kişinin bir süre sonra, başkalarının onunla ilgili beklentilerine denk davranışlar sergilemesi anlamına geliyor beklenti etkisi…

 

Buna göre, olmasına ihtimal verdiğiniz şeyler, mutlaka bir gün gerçekleşiyor ve siz “Ben zaten biliyordum böyle olacağını.” diyorsunuz.

 

Bu olgu, “İnandığınız; düşündüğünüz şeyler davranışlarınızı etkiliyor, davranışlarınız karşındaki insanın bilinçaltında yer ediyor ve sonra beklentiniz gerçeğe dönüşüyor.” Diyor. Yani “İyi şeyler düşün, iyi şeyler olsun” kafası, aslında bir klişe değil.

 

Olumlu düşünceler, tüm çevremize; hatta tüm dünyaya yayılıyor; sonra da olaylar bu düşüncemize göre şekil alıyor. “Bunu başarabileceğimi biliyorum” cümlesinin başarı getirme olasılığının, “Bunu başarabileceğimden emin değilim” cümlesininkinden çok daha yüksek olduğunu unutmayın; yani unutmasanız iyi olur.

 

Olumlu düşünmek, kesinlikle olumlu şeyler olacağının garantisi değil ama olumlu şeylerin gerçekleşme ihtimallerini artırıyor. Bizce kadarını bilmek, olumlu düşünmek için, yeter de artar bile!

 

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR