Erol Sunat

Erol Sunat

Lavanta kokusu sarmış Karatayı!

Lavanta kokusu sarmış Karatayı!

Lavanta kokusu, lavanta heyecanı, lavanta coşkusu, lavanta sevinci sarmış Karatay’ı. Karaaslan yarım asır öncesinde Konya’nın Hıdırellez şenliklerinin yapıldığı yer. Bir zamanların bağlık, bahçelik, yeşillik Karaaslan köyü.

Şu anda 250 bin metrekarelik lavanta bahçelerinin olduğu bir bölge. Lavanta Karatay’da yaklaşık 400 bin metrekarelik bir alanda, Karatay’ın çiçeği, Karatay’ın umudu, Karatay’ın yüz güldüreni olarak ekildiği alanlardan Karatay’a neşe saçıyor!

Lavanta Karatay’ın havasını, rengini ve kokusunu değiştirmiş durumda.

Lavanta diyarı olmuş Karatay!

Karatay’a kim dokundu böyle? Kim mi yaptı bu dokunuşu?

Lavanta!

Kim gel dedi Karatay’a?

Kim ölçtü, biçti, lavanta Karatay’ın havasına ve ruhuna en uygun bitkidir dedi!

Esas ona bakmak lazım!

Karatay’ı ruhuna, özüne döndüren…

Kültürüne döndüren…

Karatay’da çok daha başka…

Çok daha farklı işler yapılabileceğini gösteren…

Ve ortaya koyan kim?

Başkan Kasan Kılca!

Bu değişim, bu değişiklikler onunla başladı, onunla devam ediyor!

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Lavanta Günleriyle, şehirde gün üstüne gün yapılabileceğinin yolunu açtı! Hem de Temmuz’un ortasında, Temmuz sıcağında! Tebrikler ve alkışlar Hasan Kılca Başkan’a…

*****

Hatırlarsanız lavanta deyince, Isparta akla gelirdi. Çünkü Isparta’da lavanta kokulu bir köy vardı! Isparta-Keçiborlu-Kuyucak köyü. Isparta’ya 50 kilometre mesafede, Lavanta Vadisinde kurulmuş bir köy! Bu köyde, köyün bulunduğu vadide lavanta rüzgârı esip duruyor! Bu rüzgâr, 22-24 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Lavanta Festivaline de ev sahipliği yapmaya götürdü Kuyucak köyünü ve Isparta’yı.

Lavanta, Konya’da Karatay’a dokundu! Karatay’ın havası değişti, bambaşka bir güzelliğe ve havaya büründü Karatay. Lavanta Günleriyle birlikte, Karatay’ın kalbi çoktan Karaaslan’da atmaya başlamış bile.

Bir zamanlar Anadolu’da lale denildiğinde Nevşehir akla gelirdi. Nevşehir Lalesi vardı. Halende var. Nevşehir Lalesine karşılık, Konya Lale üretimine öylesine bir ağırlık verdi ki, Lale üretiminde ilk sıraya yerleşti. Sonunda Konya Lalesi diye bir kavram gelişti, serpildi, büyüdü.

Dönemin Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Lale konusunda çok ısrar etmişti. Konya Lale üretimindeki birinciliği bu ısrara borçlu diye düşünüyorum.

Şimdi ise lavanta köyü ile meşhur olan Isparta’nın yanı sıra Karatay’ın Lavantası var!

Lavanta kokusu sarmış Karatay’ı! Lavanta kokan bir Karatay! Sizce de kulağa hoş gelmiyor mu?

2019 yılında başlayan bu çaba ve ısrar, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın ısrarı.

Bu ısrar Konya’ya Lavantayı kazandırdı, Lavanta günlerini kazandırdı!

Bugün Lavanta üretiminde bir hayli iddialı hale geldi Konya! Bu ısrar ve çabanın lokomotifi Karatay, kahramanı da Başkan Hasan Kılca!

****

Karaaslan şenlenmiş, Karatay şenlenmiş, Konya şenlenmiş bir halde! Lavanta bahçelerinde lavantayla buluşan, tanışan insanların neşesi, keyfi ve sevinci görülmeye değer!

Lavanta seyirlik olmaktan çıkmış, insanlarla buluşturulmuş!

Lavanta günlerinde lavanta ile iç içe herkes…

Hem de çoluk çocuk!

Hem de maile!

Hem de gelinler, damatlar, nişanlılar, sözlüler hepsi lavanta bahçelerinde…

Şen ola düğün şen ola denir ya hani…

Lavantaya olan sevgi, lavantaya olan ilgi gerçekten görülmeye değer!

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay’ı değişik kulvarlarda koşturmaya başladı…

Karatay denildiğinde TOKİ ile yarışan, konut hamlelerinin yapılan ne varsa her şeyin önüne geçtiği, her şeyi gölgede bıraktığı bir Merkez İlçe akla gelirdi.

O yıllarda hayata geçen KTO-Karatay Üniversitesi ve Adalet Sarayı bile konut hamlelerinin, temel atmalarının ve açılışlarının gölgesinde kalıp gitmişti.

Lavanta Günleri Karatay’ın imajını hatta çehresini değiştirmiş görünüyor!

*****

Kim ne derse desin, Lavanta Karatay’ı sevmiş, Karatay’da Lavantayı…

Karatay; Başkent kültürünü ortaya koymakta, yansıtmakta ve anlatmakta sıkıntı çeken Konya’ya Lavanta günlerini hediye etti. Gençlerin tabiriyle birkaç level birden atlayarak üstelik!

Evet bazı eksiklikler var! Başlangıç için çok da önemli değil. Anadolu tabiriyle, göç gide-gide düzelir derler ya…Stantlar arası yol, gelen ziyaretçiler için dardı. Ya da şöyle söyleyelim, ziyaretçi izdihamı bu yol daha geniş olamaz mıydı dedirtti! Stantların zenginliği sanırım bir sonraki yıl çok daha fazla olacak! Bir de bakmışsınız Lavanta Günleri, Lavanta Festivaline dönüşmüş!

Karatay ve Başkan Kılca, Konya kültürünün elinden tuttu, kaldırdı, bundan sonra da bırakmaz artık!

Karatay, Lavanta Günleriyle Konya’nın da önünü açtı! Kültüre, tarihe ve turizme değişik renklere, alanlara ve sahalara yelken açılabileceğini gösterdi.

İnsanların Lavanta Günleri gibi bir etkinliğe daha doğrusu bu türden etkinliklere ne denli hasret kaldığının bir göstergesi olarak Konya’ya damga vurdu Lavanta Günleri…

Karatay; Kırık kanatlı kültürümüzü teselli etti, gel bakalım bundan sonra birlikte neler yapabiliriz dedi! Kırık kanatlı kültüre ve turizme gel kanatlarınızı tamir edelim, gelin bundan böyle birlikte uçalım, en azından uçmaya Karatay’dan başlayalım dedi.

*****

Konya kültürü bir yerde, bir şekilde bir patlama yapacaktı, yapmasına da, nerede olacaktı bu patlama?

Sille diyen oldu! Meram da olması kaçınılmaz artık diyenler oldu! Bedestende, Türbe önünde olacak, olduğunda da öyle-böyle olmayacak beklentileri vardı!

Bir hayli geciken bu patlamayı Karatay yaptı, Karatay başardı!

Lavantayla 2019 yılından bugüne sürdürdüğü çabayı, Lavanta Günleriyle taçlandırdı.

Kültürün; günleri, şenlikleri ve festivalleri bekletip-bekletip turşusunu kurmak olmadığını ancak bu şekilde gösterebilir ve anlatabilirdi Karatay!

Ne mi diyelim? Lavanta Günleri, “anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az” demenin manidar bir göstergesi aslında!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol Sunat Arşivi

Mayıs

01 Mayıs 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR