Uğur Özteke

Uğur Özteke

“Meram Gödene TOKİ’deki insanlar bırakın yansın, bırakın ölsün” mü?

“Meram Gödene TOKİ’deki insanlar bırakın yansın, bırakın ölsün” mü?

Dün sabah 6 sularında bir yandan çayımı içiyor bir şeyler atıştırıyoruz, bir yandan da karşımdaki TV’den şehitler, cenazeler, gözyaşı haberleri ile hatuna çaktırmadan gözyaşlarımı siliyordum ki birden telefonuma gelen fotoğraflar ile arka arkaya aldığım üzücü haberle irkiliverdim.

…………….

Ama önce şunu itiraf etmeliyiz;

“Evet maalesef önce ben, en başta ben, bu şehirde adam gibi yerel gazetecilik yapmadığımız için öyle insanlarımız, öyle canlarımız ölüp gidiyorlar ki bizim gazete ve televizyonlarda adamlardan tek satır haber bile yok…

Benim bir “Berber Mustafa abim” var. Çarşamba sabahı bana şunları anlatıyordu “Uğur Bey bizim duraktaki ekmekçi var ya. Dün onun komşusunun başına vinçten beton blok düşmüş. Boynu kırılmış ölmüş. Bir çocuğu varmış. Hanımı da 6 aylık hamile imiş. İkizleri olacakmış…”

Hadi bir empati yapsanıza. Şimdi o kadını çocukları ve anayı babayı düşünsenize. 

Peki bu şehirde kimin neden haberi var?

Tek satırlık adli bir vaka olarak kayıtları geçti gitti ve de bitti.

Cenab-ı Allah’ım bunun hesabını ve vebalini bize sormayacak çok şükür buna eminim.       

Neyse gelelim dün sabah ikinci kez yıkıldığımız ve bu şehirde daha gün doğarken yanan insana!

…………

Kulakları çınlasın bu bölgeyi ilk olarak başvekilim Hasan Angı’dan duymuştum. Dağın başına yapılacakları uydu kenti Hasan abi bana anlattı. Çok da hoşuma gitti. “Param olsa buradan ben de bir ev alırım” bile dedim.

Ama ardından Hasan Abi ile tartışmaya başladık. Hasan Abi 30-40 bin kişinin oturacağı yeni bir ilçeden söz ediyordu ama bu millet buraya nasıl gidecek diye sorduğumda “Raylı sistemden söz etmiyordu”

Neyse bugün Meram’ın en güzel yerlerinden birinde Meram Gödene TOKİ diye bir yer var. Dahası bir köy(!) var orada.

…………………

1 ve 2. Etapta 972 hane, 3. Etap 1+1 45 m2 SYDF konutları 500 hane ve 4. Etap 65 m2’lik alt gelir grubu 650 hane…

1-098.jpg

İşte buranın 1.etabında sabah saat 6 sularında TOKİ 850 KONUT PROJESİ alanında bir garip işçi barakalar kısmında benim de nedenini öğrenemediğim bir patlama sonucu yanar.

Buradan sonrasını görgü tanıklarının bana aktardıkları şekilde yazalım da hata yapmayalım;

“TOKİ 850 konut projesi alanında işçi barakalar kısmında patlama oldu, dumanlar yükseldi. Bir işçinin komple tutuşmuş ve yanarak diğer barakaya doğru koştuğunu gördüm. Arkadaşları işçinin yanmakta olan elbiselerini söndürdüler. Şimdi ambulans bekleniyor. Patlama, dumanlar ve işçinin yanması en sağ tarafta bulunan barakanın arkasındaydı.

2-(2).jpg

……………..

Aradan dakikalar geçiyor. Bizim için zaman geçmiyor. Şimdi siz yanan işçi için empati yaptınız. Ve siz yandınız…

Biz bilgi akışına devam edelim

“Ambulans yeni geldi, çektim ama mesafe epey uzak 06:00 ile 06:05:arası işçiye arkadaşları müdahale etti ama ambulans TOKİ’nin şehre 23 kilometre uzak olması nedeniyle 06:20’de gelebildi.


3-067.jpg

…………..

“UĞUR abicim burada bir sağlık ocağı var 2 katlı ve semt polikliniği olabilecek şekilde. 2 katlı bahçeli otoparkı olan bir yer.

Biz 3 yıldır İl Sağlık Müdürlüğü’nden, Numune ve Meram Eğitim Araştırma’dan semt polikliniği açmasını,  gece ambulans bırakılmasını ve gece de nöbetçi sağlık personeli bırakılmasını talep ediyoruz.

Bir türlü mevzuat hazretlerini ve yatırım planlarını aşamadık. 

Her türlü acil durumda biz yaşlı, engelli, diyaliz hastası vb. durumda mağdur oluyoruz.

20 dakikada gelebilen ambulans nedeniyle 5 kişi ölebilir veya hayatı kurtarılabilir."

……………

Biz bu arada ısrarla bize güvenen dostumuzdan, okurlarımızdan yanan işçinin yerdeki fotoğrafını istiyoruz.

4-044.jpg

Sonra şöyle bir not düşüyor telefonumuza;

“Şantiye binası etrafı telle çevrili ve yollarda inşaat firmasınca kapatıldığı için şantiye sahasına yaklaşamadım. Şu iş çözülür ise tüm TOKİ Türklerinin hayır duasını alırsınız,  malum inancımız gereği hasta duası makbuldür.

15 bin kişinin yaşadığı bir yerde şu anda 850 konut ve 500 emekli konutu daha yapılıyor + seyirtepe 2.etap 10 blok inşaatı yapılıyor.

3 bin 200 konutta 2009’dan beri yaklaşık 15 bin kişi yaşıyor ve yeni yapılan binalara yerleşecek 4 bin 200 kişiyi dikkate almayan bir Sağlık İl Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri yönetimi ve Halk Sağlığı hizmeti ve buraya semt polikliniği yapmayan Meram Belediyesi.

Maalesef halka ve sağlığa hizmet etmiyor demektir. Meram Gödene Acil Ambulans İstasyonu ve Semt Polikliniği açılması şarttır.”

………..

Ne dersiniz değerli büyüklerim buraya Acil ambulans istasyonu ve semt polikliniği şart mıdır yoksa dün olduğu gibi sizce lüzumsuz fuzuli bir ihtiyaç mıdır?

…………….

Burada bulunan dostlarımız iki saat sonra da şunları yazıyorlardı;

“Uğur abi resimde büyük kırmızı branda çekili yer ise Konya itfaiyenin TOKİ’de kurduğu yangın acil ekibine ait hangar. Burada tam donanımlı yangın söndürme aracı bulunmakta. Karşı blokta kapıcı Dairesine 5 kişilik ekip 24 saat görev yapmakta.  TOKİ ye, Kozağaç ve Hatunsaray’a kadar olan bölgeye de hizmet vermekteler. Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve İtfaiye Daire Başkanı Cevdet Bey’e teşekkür ediyoruz.”…

…………….

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Bazen bir kahve yudumlarken bir şarkı dinlemeye başlarsın, susarsın ve o şarkı senin söylemek istediğin her şeyi söyler.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Mahalle camimizin imamı esnafların gözü önünde kaldırıma tükürmediği zaman daha iyi ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR