Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Merkez Temkinli

Merkez Temkinli

Son yazımızda TCMB’nin faizleri ne yapacağı ve atacağı olası adımların sonuçlarını değerlendirmiştik. TCMB adımını attı. 1 haftalık Repo Faizlerinde 0,50 baz puan indirime gitti. Bu indirim piyasalarda pek önemsenmedi. Karar öncesi 2,090 seviyelerinde hareket eden Dolar/TL kararın açıklanması ile ufak bir dalgalanma yaşadı ve 2,098 seviyelerine hızla gitti daha sonra ise 2,083 seviyelerinde yerini aldı. Faiz kararının etkili olmamasının iki sebebi vardı. Birincisi piyasa 0,50 puan indirimi satın almıştı. İkincisi ve asıl önemli olan neden bu göstermelik bir faiz indirimiydi. TCMB ’nin repo faizinde indirime gitmesi ve açıklamasında enflasyonda belirgin iyileşme olana kadar sıkı duruşun devam edeceğini belirtmesi Dolar/TL ‘nin önünü kapattı.Faizin köpüğünü aldı da diyebiliriz.

TCMB’nin  1 haftalık repo faizinde oynama yapması borç verme faizinde yani koridorda bir değişikliğe gitmemesi bunun en büyük göstergesi. Enflasyondaki yükseklik ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları ile faizin indirilmesini isteyen (hükümet ve ihracatçı) taraf arasında kalan TCMB ortayı buldu. Faiz indirimindeki amaç dengeyi bozmadan faiz indirimi için ısrarcı olan tarafların gönlünü almaktı. TCMB gayet başarılı şekilde bunu uyguladı.Hükümet ve sanayicilerin(İhracatçı kesim)sürekli faizin düşürülmesi yönünde sivri açıklamalarda bulunması Merkezi bu kararı almaya zorladı diyebiliriz.

Defalarca söylendiği gibi Türkiye kırılgan bir ülke her zaman kur riski var. Ufak dalgalanmalar sorun olmasa da sert yükselişler de tüm ekonomik veriler(cari açık hariç)olumsuz etkileniyor.

Son olarak pazartesi günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in açıklaması geldi.Fitch açıklamasında “Faiz indirimi karışık mesajlar gönderir,riskleri ön plana çıkarır ve TCMB’nin kredibilitesini olumsuz etkileyebilir” dedi. Fitch’in vurguladığı diğer nokta ise “Türkiye dış sokaklara karşı kırılgan olmaya devam ediyor, politik tutarlılık diğer eşdeğer ülkelere göre Türkiye’de daha zayıf” dedi.(Türkiye ile ilgili bir sonraki kredi derecelendirme kuruluşu kararı 8 Ağustos’ta Moodys’ten gelecek. )Yani sorunlarımız halen devam ediyor. Sadece yurtdışındaki olumlu hava bizi de olumlu etkiliyor ve yurtdışının rüzgârıyla ilerliyoruz. 

Sayın Başbakan’ın Almanya ziyareti dönüşü TCMB ile ilgili yaptığı sert açıklamalar gerginliğin bir göstergesi. TCMB ‘nin bağımsız olduğunu belirterek faizler konusunda kendi görüşünü bildiren Başbakan faiz artışlarında 5 puan artırıldığını düşüşlerin ise buna oranla çok ufak miktarlar olduğunu belirtti ve TCMB ‘nin kendisine bir çekidüzen vermesi gerektiğini söyledi. Bazı gelişmiş ülkelerden de örnekler verdi. Faizlerin yüksek olduğu ve düşmesi gerektiğini aksi halde yeni yatırımların olamayacağını dile getirdi. İşte TCMB bu istekler ve global piyasa şartları arasında denge kurmalı ve kısmen kurdu da. Bir sonraki TCMB toplantısı piyasalar da heyecanla beklenmekte.(Bir sonraki toplantı 24 Haziran’da.)            Haziran ayında açıklanacak olan enflasyon verilerimiz, Fed (ABD Merkez Bankası) ve ECB (Avrupa Merkez Bankası) tarafından gelecek haberler TCBM ‘nin sonraki toplantısı için etkili olacaktır.

Mayıs ayının son önemli verisi 28 Mayıs Perşembe (yarın)günü gelecek olan ABD büyüme verisi. Beklentilerin üzerinde gelecek bir büyüme olumlu algılanacak ve Euro/Dolar paritesinde 1,36’ların altına doğru bir harekete sebep olacaktır. Dolar/TL ‘de ise 2,100-2,110 bandına bir harekete sebep olabilir. ABD’nin 2013 son çeyrek ve 2014 ilk çeyrek büyüme verileri beklentilerin altında kalmıştı. Yine beklentinin altında kalması durumunda ise Euro/Dolar’da ufak bir yukarı hareketle karşılaşabiliriz.

Haziran ayının ilk haftası ise veri bakımından oldukça zengin, 5 Haziran’da ECB toplantısı,6 Haziranda ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranları ilk haftanın önem arz eden takvimi.

5 Haziran’da ECB ‘nin kararları büyük önem taşıyor. Aylardır negatif faiz ve varlık alımı söylemleriyle piyasalara sözlü yönlendirmede bulunan Draghi (ECB Başkanı)bu sefer bir adım atacak gibi gözüküyor. ECB’den gelecek bir faiz indirimine yüksek ihtimal verilirken varlık alımı konusu piyasalarda halen tartışılıyor. Draghi son açıklamasında “enflasyonun düşük kalmasına izin vermeyeceğiz ve varlık alımına başvurabiliriz” dedi. Olası bir varlık alımı büyüklüğü ve süresine göre tüm gelişmekte olan piyasaları etkileceyektir. Adım atmaması veya piyasalar tarafından yeterli bulunmaması durumunda ise Euro/Dolar paritesinde 1.3750 seviyelerine hızlı yükseliş yaşamamız muhtemel.

6 Haziran’da ise ABD verileri var. İşsizlik ve tarım dışı istihdam ABD için çok önemli. Piyasada ki toparlanma işaretlerinin devam edip etmediğine toparlanmanın istikrarına bakılacak. Fed tarafında takvim işliyor. Fed düzenli olarak varlık alımlarını azaltıyor.Ekonomik göstergelerde ki iyileşme devam ediyor.Bu gelişmeler takip edilerek, Fed piyasaları bozmadan istikrarlı adımlar atıyor.ABD tarafında şu an için riskli bir durum söz konusu değil.

Fiyatlar konusunda yorum yapmak gerekirse Dolar/TL ‘de şu an için 2,080-2,100 bandında sıkışmış durumdayız. Borsa İstanbul’da 78600 seviyelerindeyiz. 80.000’lerin üzerine kesin gözüyle bakılıyor. Olumlu hava devam ettiği sürece Borsa İstanbul’da 80-90 bin aralığına yerleşebiliriz. Burada ECB tahvil alım programı ve Fed’in faiz artışlarına ne zaman başlayacağı takip edilmeli. Dolar/TL de ise 2,060 su an için alt bant olarak görülmekte. Yatırımcıların 2,060-2,080 aralığından bir miktar döviz açıklarını kapatmalarını tavsiye ediyorum. Euro/TL için olasılıklar biraz daha fazla çünkü ECB’nin açıklamaları belirleyici olacak. Varlık alımı ve faiz indiriminin gelmesi halinde 2,800’ler hatta az daha aşağısı görülebilir. Bunlar ılımlı havanın devam etmesi durumunda gerçekleşecek senaryolar.

Piyasalardaki bir bozulmada ise Dolar/TL de ilk etapta 2,110-2,130 seviyelerine hızla gidebiliriz. Euro/TL de ise 2,880-2,900 aralığını görebiliriz.

Sonuç olarak kısa vadede sakin havanın devam edeceğini ve piyasaların bir süre daha yatay hareket edeceğini söyleyebiliriz. Fakat ufak risklerde Dolar/TL ‘nin 2,110’lara hızlı adımlar atması ve yabancı kuruluşlar tarafından sürekliği risklerin devam ettiği söylemi her zaman temkinli durmamız gerektiğinin bir göstergesi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR