Halil Özkan

Halil Özkan

UCUZ ETİN UCUZ YAHNİSİ YAVAN OLUR

UCUZ ETİN UCUZ YAHNİSİ YAVAN OLUR

Bu hafta sizlerle birlikte korsan yazılım konusunu ve karşılaşacağımız sorunları ele alacağız.

Yazılım lisansının en sade tanımıyla üreten kişi veya firmanın telif haklarını koruyan bir belgedir.

Bu belgenin bizde olması ile ben bu yazılıma para verdim kullanmak benim hakkım diye biliriz. Kimse karışamaz üreten kişiyle karşılıklı anlaştığımızı gösterir.

Korsan yazılım ise üreticinin rızası dışında hiçbir izin alınmadan para pul ödemeden kafaya göre serbest kullanım şeklidir.

Peki sizde para veren ve vermeyen arasında ne gibi fark olabilir?

Ucuz etin ucuz yahnisi yavan olur. Lisanslı ve lisanssız yazılım arasında dağlar kadar fark yoktur. Ürün aynı ürün fakat yasal değil. Güncellemeleri kapatıp beş kuruş ödemeden kullanama bilirsiniz hatta bilgisayarınızda internet bağlantısı yoksa yakalanma riski bile yoktur fakat hukuksal manada hırsız konumunu düşersiniz ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca, telif hakkı ihlali suçu işleyen kişiler hakkında kamu davası açılmakta ve bu kişilerin 4 seneye kadar hapis ve 150 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılmaları söz konusu olmaktadır. Ürünün tam ve gelişmiş özelliklerinden, düzenli güncellemelerinden faydalanmak ve tam performanslı kullanmak için lisanslı ürün kullanmanızı tavsiye ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR