Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Uyum varsa çözüm de var

Uyum varsa çözüm de var

Adına sosyal belediyecilik falan diyorlar. Hiç öyle terim anlamlarla uğraşıp kafanızı karıştırmayacağım. Belediyelerin yardıma muhtaç durumdaki vatandaşların en kestirme yoldan ihtiyaçlarını karşılaması.

Sosyal devletin gerekliliği…

Zaman zaman halk kitleleri arasında çok konuşulur. Yok, yandaş diye kömür verirler yok makarna verirler…

Muhalefet birkaç belediye alıp benzer yollar sergilemeye başlayınca işin rengi değişiyor tabi.

‘Siz yaparken tu kaka, biz yapınca sosyal belediyecilik’ oluyor adı!

Bu yardımlar yapılırken iyi niyet etrafında muhatabın asli ihtiyaçlara yönelmesi istenir. Keyfi harcamalardan olan alkol, sigara, kozmetik vb. ürünlere öncelik tanınmaması istenir. Bu şekliyle kurumlar kendi ölçeğinde bazı önlemler alır. Lakin bu şekliyle de birileri hep mutsuz olur.

Hatırlıyor musunuz geçen sene yardımlar yapılırken şu market bu market diye nasıl gürültü kopmuştu.

Bu yıl yepyeni bir uygulamaya geçilmiş.

Geçtiğimiz gün merkez ilçe belediyelerimizin birinin önünde bir kalabalık fark ettim. Sordum kart sırası dediler.

Sonra araştırdım.

Konya Büyükşehir, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediyeleri sosyal yardımlar konusunda ortak bir mekanizma kurmuşlar.

Eskiden birinin verdiğine gözden kaçması sonucu diğer belediye de yardım yapabiliyormuş. Şimdiki sistem 4 belediye arasındaki ortak havuz sistemi ile yarısı büyükşehirden yarısı ilgili ilçe belediyesinden olmak kaydı ile yardımlar yapılıyormuş.

Şimdi asıl güzel habere geleyim.

Vatandaşı rencide etmeden şu ya da bu markete yönlendirmeden direkt banka aracılığıyla ‘para kart’ uygulamasına geçilmiş.

Yani verilen yardımla gıda almak istemeyip de elektrik faturasını yatırmak isteyen veya ne bileyim farklı bir ihtiyacını karşılamak isteyenin işi görülmüş olacak.

Zincir market değil de mahalle bakkalından alışveriş yapmak istenirse o da mümkün. Yukarıda bahsettiğim ürünlerin kısıtlaması elbette devam ediyor.

Konya merkezde belki de ilk defa bu kadar organize ve mantıklı bir yardım dağıtım sistemi kurulmuş. Bundan sonra bir defaya mahsus alınacak kartlarla uygulama devam edecek. Tabii yardım alan kişinin durumu değişirse bu kartlar iptal olacak.

Neresinden bakarsanız örnek bir uygulama.

Konya merkezdeki uyumun meyvelerinden biri daha bu… Düşünün şimdi İstanbul Büyükşehir ile Esenler Belediyesi ya da Ankara Büyükşehir ile Keçiören Belediyesi arasında böyle bir durumdan bahsedebilir misiniz?

KARAMAN YOLU’NDAKİ DÜZENLEME TEPKİ ÇEKİYOR

Karatay ile Meram Belediyelerinin yasal sınırıdır Karaman Yolu. Eski Garajdan başlamak suretiyle yol boyunca Çumra’ya kadar devam eder bu sınır.

Son günlerde Çaybaşı mevkiinin ilerisi itibarıyla başlayıp Uluırmak-Altıyol Köprüsüne kadar Büyükşehir Belediyesi düzenleme çalışması yapıyor.

Bu yol yıllardır arter hüviyetinde ve sürekli yoğun. Meram Belediyesi o bölgeye binlerce dairelik kooperatifler yaptı/yapıyor. Karatay geçmişte yaptı özellikle yeni açılan Celalettin Karatay Caddesi bu yolu kesiyor ve yoğun bir yapılaşma var.

Yani genişleme beklerken daraltma çalışması yapmak ne anlama geliyor?

Daracık yolun hem Uluırmak Mezarlığı tarafı hem de karşısı kaldırım ve bisiklet yolu ile kaplanmış. İlçe otobüslerinin geçtiği on binlerce vatandaşın her gün kullandığı yılların Karaman Yolu neredeyse tek şeride düşürülmüş. İki büyük araç geçecek olsa birbirinin tozunu alır o derece yani!

Konya Büyükşehir’in yol ekipleri acilen bu yanlıştan dönmeli. Zira vatandaşlardan ciddi şekilde tepki var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR