Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

YAKAMANASTIR TABİAT PARKI

YAKAMANASTIR TABİAT PARKI

Konya'nın şirin ilçelerinden olan Beyşehir’de çok sayıdaki piknik ve mesire yerlerinden birisi de Yakamanastır Tabiat Parkı’dır. Daha 20. yüzyılın başlarından itibaren şöhrete kavuşmuş olan Yakamanastır, ormanlık arazi içerisinde son derece müstesna bir alandır.

Kent merkezinde yer alan Taş Köprü’den eski Antalya yolu üzerinde göl kıyısı boyunca ilerlerseniz, şehrin göl manzaralı kır düğün salonlarının sıralandığı caddenin sonunda bir tabela sizi Yakamanastır’a yönlendirir. Bu istikamette kat edeceğiniz birkaç kilometre boyunca Beyşehir Gölü'nün mavi sularını izlerken Anamas dağları bütün ihtişamıyla sizi selamlayacaktır. Bulutlar size müsaade ederse, neredeyse her mevsim karlı başıyla bulutlara nazire eden Anamaslar’ı keyifle izleyebilirsiniz. Caddenin sonundaki kavşağa ulaştığınızda göl kenarında virane bir taş yapı göreceksiniz. Beyşehir’in en eski balıkhanelerinden birisi olan bu yapının viraneliğine tezat bir şekilde, onu arkanızda bırakarak yol alırsanız şehirde konaklayabileceğiniz en güzel mekânlardan birisi olan Selçuk Üniversitesi Ali Akkanat Uygulama Oteli ile karşılaşırsınız. İsminin hakkını veren Anamas Oteli, Beyşehir’de okuyan Turizm öğrencilerinin uygulama oteli olmasının yanı sıra kentin yüz akı konumundaki konaklama tesislerindendir.

İstikamet olarak Yakamanastır’ı seçmiş olanlar, burada çok vakit kaybetmeden şehrin eski yerleşimlerinden olan Bademli Köyü’ne doğru yol alırlar. Bugün neredeyse Beyşehir kampusu ile birleşmiş olan Bademli Köyü, cumbalı ve taş evleriyle hemen dikkatinizi çekecektir. Sağda solda ve yol boyunca yer alan levhalarda, hatta evlerin duvarlarında yazılı olan “Yavaşla” veya “Hızını düşür” gibi uyarıları dikkate alırsanız dar sokaklardaki taş evlerin temellerinde, köşe taşlarında devşirme malzemelerin kullanıldığını fark edebilirsiniz. Köyün çıkışına doğru yöneldiğinizde eğimli bir yol üzerinde arabayla yaklaşık 10 dakika sürecek olan bir tırmanışa başlarsınız. Siz yola dikkat kesilmişken, bir sağa bir sola kıvrılan yol boyunca bir tarafta orman ve bir tarafta gölün nefis görüntüleri belirecektir. Eğer sağa ve sola bakmadan yol almak mecburiyetindeyseniz, üzülmeyin çok geçmeden zaten Beyşehir ve Gölü'nü en güzel açılardan izleyeceğiniz Yakamanastır’a ulaşmış olacaksınız.

Beyşehir’e bağlı Manastır Köyü’nün diğer yakasında bulunduğu için Yakamanastır olarak isimlendirildiği düşünülen bu alanda, Bizans dönemine ait manastır kalıntılarının bulunduğu da söylentiler arasındadır. Ancak buranın şöhreti bahsi geçen kalıntılardan ziyade, birkaç noktadan kaynayan tatlı sularından olsa gerektir. 600-700 yaşlarında olduğu rivayet edilen ulu ağaçların hemen yanı başında kaynayan suyun tadı bu çevrede dillere destandır. Günümüzde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından bir mesire alanı olarak düzenlenmiş bu alanda vatandaşların piknik yapabilmeleri için çeşmeden, mangallıklara, tuvaletten mescide kadar her türlü hizmet sahaları kurulmuş bulunuyor. Ayrıca burada bir balık Restoranı ile günlük veya haftalık olarak kiraya verilen bungalov tipi evler de yer alıyor. Hafta sonlarında onlarca arabanın geldiği ve tur otobüslerinin boy gösterdiği tabiat parkına son zamanlarda Beyşehirlilerin yanında Konyalı ve Ankaralı doğaseverlerin de ilgi gösterdiği görülüyor. Araç girişinin ücretli olduğu alanda, ücretin hakkını verecek hizmetin sunulduğu, doğaseverlere son derece temiz bir ortamın sağlanmış olduğu söylenebilir. Burası, oksijeninin bolluğunun yanı sıra doğa yürüyüşü yapmak isteyenlere de tavsiye edilebilecek bir parkura sahip bulunuyor. Alana giriş çıkışlarda yapılan denetimler, park görevlileri ve bekçilerin sıkı kontrolleri, piknikçileri rahatsız edecek her türlü ortamın engellenmesini de sağlamış. Ortak kullanım alanlarında oluşturulmuş olan basket ve voleybol sahalarında yapılacak aktiviteler keyifli vakitler geçirmenizi sağlayacaktır. Son zamanlarda kış aylarında bazı kayak ve off-road tutkunlarının ziyaret ettiği alanda, bireysel olarak kayak ve off-road etkinlikleri de yapılmaktadır. Bu mevsimde bazı yabani hayvanlara rastlamanız içten bile değil. Özellikle kar üzerinde gezinen sincaplar fotoğraf tutkunları için kartpostallık görüntüler oluşturuyor. Ancak bisiklet severler, Yakamanastır yolunda yaşayacakları tecrübelerde elbette ki kış mevsiminin geçmesini beklerler.

Beyşehir'de pek çok noktada nefis balıklar yiyebilirsiniz, ancak Yakamanastır’a kadar gelip henüz bir balık yemediyseniz burada bulunan Restorana uğramanızı tavsiye ederim. Öncesinde servis edilen tereyağlı ballı ekmekler, köy yoğurdu ve ezmelerin üstüne balığı afiyetle yedikten sonra, eğer hala oradaysa çeşme başında kurduğu çardağında odun ateşinde çay servisi yapan Dayı’yı mutlaka ziyaret edin. O, size odun ateşinde pişirdiği çayı servis ederken hayat hikâyesinin küçük bir bölümü olan ormancılığını ve o dağların çiçeklerini kekiklerini çoktan anlatmış olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Arşivi
SON YAZILAR