Erol Sunat

Erol Sunat

Aşıklar Bayramını Unutmadık Değil Mi?

Aşıklar Bayramını Unutmadık Değil Mi?

Aşıklar Bayramı Ekim ayının son haftasında, yani önümüzdeki hafta. Ancak, birçok kültür ve turizm etkinliği gibi Pandemi kurbanı.

Konya Aşıklar Bayramıyla ünlenmiş, bu kültürü rahmetli Feyzi Halıcı ile bu şehre taşımış ve mal etmiş bir şehir.

Her yıl Aşıkların yüzünün Konya’ya döndüğünü, Konya buluşmalarının yapılıp yapılmayacağına çevrildiğini bilmemek ve görmemek için hem kör, hem sağır olmak gerekir.

Konya Aşıklar Bayramını sırtlayıp, omuzlayıp rahatlıkla götürebilecek şehirlerden. Bunu yarım asır boyunca da ispat etmiş durumda.

Bazı şehirler vardır ki, koltuklarında birden fazla karpuzu bana mısın demeden taşıma kabiliyetine ve enerjisine sahiptir. Biz böyle bir şehirde yaşıyoruz.

Aşıklar Bayramı isteseniz de, istemeseniz de şehrin Kültürüne girmiş durumda.  Böyle bir kültür zenginliği yokmuş gibi davranılamaz. Bir başka şehirde böyle bir zenginlik olmuş olsaydı. O şehrin kültür daireleri, Başkanları Pandemi falan dinlemez, en asgari şartlarda bile olsa bu etkinliği hayata geçirirlerdi!

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz aylar öncesinden, Aşıklar Bayramı için ne yapılabilir diye düşünmeliydi mesela.

Büyükşehir Belediyemizin Kültür Daire Başkanlığı, Aşıklar Bayramı için yine aylar öncesinden Aşıklarla temasa geçmeli, ülkemizin Aşıklarını davet etmeli, konuyla ilgili hazırlıklar yapıp, Aşıkları Konya ile buluşturabilmeliydi.

Elimizde hazır bir etkinlik imkanı var ve biz bunu görmezden gelebiliyor, herkes zaten unutmuştur, Pandemi döneminde kimsenin aklına gelmez diye mi düşünüyoruz?

Konya kültür zengini bir şehir olarak, bu zenginliğin farkında değilmiş gibi davranamaz!

Çünkü bu şehre bu davranış şekli yakışmaz.

Konya’nın kültür kanadı kırık derken kast ettiğimiz böyle kültür değerlerinin unutulmakla, pas geçilmekle yüz yüze oluşuydu. Yine de soralım, Aşıklar Bayramını unutmadık değil mi?

 

EKİM OLMAZSA KASIM OLUR!

Büyük bir ihtimalle, zaten zaman geçmiş, Aşıklar Bayramı bu saatten sonra olmaz, yetişmez bu etkinliğini de erteleyelim denecek.

Keşke daha önceden haber verilseydi, bilgimiz olsaydı diye gaflar yapılıp çamlar devrilecek.

Belki de neden olmasın ne gerekiyorsa yapalım denilecek, bizlerde helal olsun size diyeceğiz!

Bildiğiniz üzere, 2020 geldi geçiyor, şehir doğru düzgün bir etkinlik yüzü görmedi.

Henüz vakit geçmiş sayılmaz.

O zaman Aşıklar Bayramını bu yıla mahsus olarak alın Kasım ayına…Kültür şehirlerinde çare tükendiği nerede görülmüş!

Davet edin yurt içindeki bilinen, tanınan Aşıklarımızı. Şehrimizdeki Aşıklarla beraber ev sahipliği yapmak çok mu zor! Davet edin yerel Televizyonları, davet edin TRT’yi…

Aşıklar Bayramı bu yıl meydanlarda olacağına, ekranlarda olsun, evlerimize misafir olsun.

Kültürle ilgili sevgili kurum ve daireler, bugünden tezi yok başlayın şu işe. Şehrimiz Aşıklarımızı mahzun, Aşıklar Bayramını boynu bükük bırakmasın!

Aşıklar Bayramına sponsor olacak, ev sahipliği yapacak dünya kadar Belediye ve Oda var.

Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, üç Merkez İlçe Belediyemizin yanı sıra, bu türden etkinliklere ev sahipliği yapacak Büyük Odalarımız var.

Artık bir Üniversitesi de olan Konya Ticaret Odası…Konya Sanayi Odası…Konya Ticaret Borsası pekala ev sahipliği yapabilirler.

Ekim olmazsa Kasım olur, Aşıklar Bayramı mutlaka olur! Hiç değilse 2020 yılı çıkmadan şehir olarak yaptığımız, devamını getirdiğimiz güzel ve anlamlı bir etkinliğimiz daha olur.

 

KONYA, HZ. MEVLANA’DAN BU YANA AŞIKLAR ŞEHRİ!

Aşık demek saz demek. Aşık demek söz demek. Aşık demek gönül demek. Aşık demek gönül vermek demek, sevmek demek, hoşgörü demek!

Konya, Hz. Mevlana’dan bu yana Aşıklar şehri. Hak aşıkları, birer ikişer gönül postlarını yedi-sekiz yüz yıl önce bu şehre serdiklerinde, bu şehir Aşıklar şehri, Aşıklar yurdu!

Aşık Rasim Köroğlu diyor ki, "Feyzi Halıcı’nın başlattığı Konya Âşıklar Bayramını bilmeden günümüz âşıkları hakkında yeterli bilgiye sahip olamayız."

1966 yılına kadar bölge âşıkları birbirini tanır, bilirlerdi. Feyzi Halıcı 7-9 Ekim 1966 tarihinde Konya’ya aşıkları davet ettiğinde bu davete Erzurum’dan , Kars’tan ve Çukurova’dan Aşıklar gelmiş, hem tanışmışlar, hem de eserlerini tanıtmışlardı. Bu bir ilkti.

Daha sonra ki yıllarda, Aşıklar Bayramının merkezi Konya oldu.

Sefil Selimî, Halil Karabulut, Âşık Hasretî, Ozan Arif, Abdülvahap Kocaman, Murat Çobanoğlu, Aşık Feymani, Aşık Şeref Taşlıova gibi Aşıklar Konya’dan bütün Türkiye’ye seslendiler.   

Konya kültürüne yeni bir zenginlik daha katmıştı rahmetli Feyzi Halıcı.

Aşıklar Bayramı, bu şehrin unutulacak, vazgeçilecek bir değeri, zenginliği hiçbir zaman olmadı!

 

KONYA AŞIKLARIN BULUŞMA, KAVUŞMA VE TANIŞMA YERİDİR!

25 Ekim 2019 tarihinde, Aşıklara ev sahipliğini Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca yapmıştı. Ve demişti ki, “Vatan aşkı” temasıyla başlayacak olan “Vatan aşkıyla 53.Aşıklar Bayramı”, bu yıl rahmetli Feyzi Halıcı ve rahmetli Prof. Dr. Ali Berat Alptekin anısına yapılacak ve iki gün sürecek. Ülkemizin dört bir yanından 17 farklı ilden 27 aşığın katılacağı bayram, Aşık Murat Çobanoğlu’nun dediği gibi, “Ben sazımla vatanıma kurbanım” diyen aşıkların sazlarıyla, sözleriyle aşıklar geleneğini sürdürdükleri, sevenleriyle aralarında gönül köprüleri kurdukları bir bayram.”

Bu gönül köprüleri Konya’da kurulmaya devam edilmelidir.

Halk aşığı, Hak aşığıdır. Aşk olmadan meşk olmayacağını bilen bilir. Sazın teline aşıklar kadar manalı, aşıklar kadar derin vuran olmaz. Aşık olunmaz, aşık doğulur demek daha doğrudur.

Hak aşıklarının Anadolu’daki buluşma yeri, kavuşma yeri, tanışma yeridir Konya. Rahmetli Feyzi Halıcı bundan 54 yıl önce bunu gören ender şahsiyetlerden biri olarak, kalplerimizde yaşıyor…

Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’ın dediği gibi, “Sultan Alaaddin’in, Hz. Mevlana’nın, Şems’in dolaştığı sokaklardayız. Burası onların mekanı ve biz de torunlarımıza bu bilinçle buraları emanet etmek istiyoruz.”

Aşıklar Bayramı bu şehirde yapılmaya devam etmeli, Aşıklar yapayalnız, kalpleri kırık bırakılmalı, Aşıklar Bayramı gecikmeli de olsa, bu yıl içinde yapılmalıdır diye düşünüyorum.

 

AŞIKLAR KÜRSÜSÜ KONYA’YA YAKIŞMAZ MI?

Kulakları çınlasın, geçtiğimiz yıl, Malatya İnönü Üniversitesinden Konyalı Ramazan Kamiloğlu kardeşimizin bir önerisi vardı; Konya’da bir Aşıklar Kürsüsü kurulması…

Bu teklifini bu sütunlardan dile getirmiştim. Kamiloğlu kardeşimizin bu güzel teklifini beş Üniversiteli şehrimize tekrar sunmak istiyorum.

Aşıklar Bayramı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü gibi bir Enstitü bu şehre yakışmaz mı?

Konya kültürünün değişmez bir parçası olan Aşıklar Bayramının Konya’da kalmasını, yeni Aşıkların Konya’daki Aşıklar Bayramından çıkıp tanınmasını istemez misiniz?

Bu temennilere katılmak, Aşıklara ve Aşıklar Bayramına sahip çıkmaktır.

Aşıklar kürsüsünü yada Aşıklar Bayramı kürsüsünü hangi Üniversitemiz kurarsa onun şerefi de ona ait olsun dileğimi tekrar ediyorum.

Aşıklar Bayramının uzun yıllar düzenli bir şekilde sürdürülmesi, bugün rahmetle ve minnetle anılan, halen Aşık olarak ülke çapında tanınan Aşıklarımızın Konya Aşıklar Bayramından sonra Türkiye’de tanınmış olmaları, Aşıklara Konya’nın uğurlu gelmesi bunun en güzel göstergesi.

Bu kürsü kurulacaksa Konya’da kurulmalı, Konya’da olmalı, Üniversitelerimizin bu konuyu dikkate alması, rahmetli Feyzi Halıcı’ıyı, rahmetli Prof. Dr. Ali Berat Alptekin’i ve rahmetli Seyit Küçükbezirci Ağabeyi mezarlarında huzur içerisinde yatıracaktır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol Sunat Arşivi
SON YAZILAR