Prof. Dr. Recep Dikici

Prof. Dr. Recep Dikici

Berat Gecesini ganimet bilmeli

Berat Gecesini ganimet bilmeli

Berat Gecesi, Şaban ayının 15. gecesidir. Bu sene Mart ayının 6.günüdür. Tefsirlerde Kur'ân-ı kerîmin, Levh-i mahfuza bu gece indirildiği bildirilmektedir. Nitekim Âyet-i kerîmede meâlen şöyle buyurulmaktadır:"Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu (Kur'ânı) mübârek bir gecede indirdik. Elbette biz insanları uyarmaktayız."(Duhan, 2, 3).

Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o sene olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani Levh-i mahfuzda yazılır. Resûlullah efendimiz, bu gece, çok ibadet ve çok duâ ederdi. Bir hadîs-i şerîfte "Şu beş gecede yapılan duâ geri çevirilmez: Regâib Gecesi, Berat Gecesi, Cuma Gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı gecesi" buyurulmaktadır.

Bu geceyi ganimet bilmeli, kaza namazı kılmalı, Kur'ân-ı kerîm okumalı, bilhassa ilim öğrenmeli. En kıymetli ilim, doğru yazılan ilmihâl bilgileridir. Mümkünse din büyüklerimizin kabirlerini ziyaret edip, feyizlerine kavuşmalıdır. Güzel koku sürünmeli, Allahü teâlâya hamd ve şükretmeli, kendimiz ve bütün müminler için duâ etmeli ve istiğfâr etmeli, ertesi gün de oruç tutmalıdır.

Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem), Berat gecesinde, "Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve lâ şakiyya" duâsını okurdu. Büyük zatlar, Berat gecesinde, şöyle duâ ederlerdi: "Yâ Rabbî, Kur'ân-ı kerîminde, "Allah, dilediğini siler, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i mahfuz Onun katındadır" buyuruyorsun. Eğer benim ismim saîdler (cennetlikler) defterinde ise, orada sabit kıl! İsmim şakîler (cehennemlikler) defterinde ise, ismimi oradan silip, saîdler defterine yaz! Ey büyük Allah'ım, kalbleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren sensin. Kalbimi, dininde sabit kıl, dininden döndürme, ayırma!"

Hazret-i Âişe validemiz, "Yâ Resûlallah, Allahü teâlâ seni günah işlemekten muhafaza buyurduğu hâlde, neden Berat Gecesinde çok ibâdet ettin?" diye sordu. Peygamber efendimiz şöyle cevap verdi: "Şükreden kul olmayayım mı? Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur."

Eğer farz namazı borcu yoksa, isteyen nâfile kılabilir. Bazı kitaplarda, Berat gecesinde kılınacak namaza "Salâtü'l-hayr" (hayır namazı) denir. Bu namaz, yüz rekattır. Her rekâtta Fâtihâ sûresinden sonra on defa ihlâs sûresi okunarak kılınır.

Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihyâ edilmiş olur. Fakat vakti müsait olan, gece daha az uyumalıdır. Allahü teâlâ Berat Gecesinde defterimize hakkımızda hayırlı olacakları yazsın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Recep Dikici Arşivi
SON YAZILAR