Halil Özkan

Halil Özkan

Bilgisayar alırken dikkat etmemiz gereken konular

Bilgisayar alırken dikkat etmemiz gereken konular

Bilgisayar seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus şüphesiz işlemcidir. İşlemci olmazsa olmazlardandır tıpkı insanın hayati fonksiyonunu teşkil eden beyin ve kalp gibidir. Beyin ve kalp ne kadar sağlam olursa o kadar vücudumuz performanslı çalışır. İşlemci, bilgisayarın gerçekleştirdiği işlemlere temel oluşturan hesaplamaları yapar, bilgisayardaki işlemleri gerçekleştirir ve gerekli veri akışını sağlar bir nevi kontak kurar. Klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir. Bu nedenle işlemci seçimi çok önemlidir. Seçeceğimiz işlemcinin modeline ve hızına karar verirken, bilgisayarımızı ne amaçla kullanacağımızı ve onunla ne tür çalışmalar yapacağımızı göz önüne almamız gerekir. Öncelikle grafik kalitesi yüksek oyunlar, çizim ve mimari programları, yüksek işlemci kapasitesi gerektirir. Günümüzde pazarda bulunan ve farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap eden Core i3, Core i5 ve Core i7 gibi işlemcilere sahip bilgisayarlar arasından size en uygun olanını seçebilirsiniz.

Ne tür bir bilgisayar almalıyım?

Şekline ve kullanım yerine göre değerlendirirsek 3 farklı alternatif var.

1: Dizüstü bilgisayar: En büyük avantajı taşınabilir olması dilediğimiz her yere bizimle beraber gelebilir, kullanmamız gerektiğinde her yerde kullanabiliriz. Alt seviyede sayılabilecek bir Dizüstü bilgisayar bile minimum 250 GB harddisk kapasitesiyle her türlü yazılımı çalıştırabiliyor.

2: Notebook (Dizüstü PC’nin ultra taşınabilir versiyonu)

Dizüstü PC’lerden daha küçük olması kullanım rahatlığı açısından yüksek bir avantaj. Bununla küçük çaplı işlemler yapılmaktadır. Microsoft Ofis, İnternet tarayıcıları gibi küçük çaplı işlemleri kolaylıkla yapmaktadır. Sadece sosyal medyada gezmek için ve ofis programlarını kullanmak istiyorsanız notebooklar tam size göre.

3. Masaüstü: Maksimum, dayanıklılık, performans, daha fazla depolama alanı istiyorsanız bu tür tam size göre. Masaüstüne istediğimiz ölçüde monitör takabiliriz böylece daha geniş bir alana sahip olabiliriz. Tek olumsuz yanı ise olduğu yerde kalmasıdır.

Evvela hangi amaçla ne işlemlerde kullanacağımızı belirlemekte mesele gerisi bütçe ve zevke kalmış bir konudur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR