Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

Çalışan annelere...

Çalışan annelere...

Kadınların çalışma hayatında yıllardır yaşadıkları sorunları biliyoruz. Ancak onlar artık devletin desteğini yanlarında bulabiliyorlar. Çünkü daha önceleri çalışma yaşamını kolaylaştırmak, kadınların daha çok çalışma alanlarında yer almasını sağlamak gibi bir çaba, çalışma yoktu. Kadınlar artık değişik çalışma koşullarında iş hayatında yer alabiliyorlar. Özellikle kadınların, çocuk sahibi olduktan sonra çalışma koşullarının kolaylaştırılması konusunda devletin önemli adımları var.

Çalışan anneye kreş yardımı, devletin bu konudaki en önemli adımlarından biri. Ekonomik nedenlerle çalışmak zorunda kalan annelere, devlet çocuklarının sayısına ve durumuna göre kreş yardımında bulunuyor.

Maliye bakanı Ağbal, çalışan anneye kreş yardımının rakamını açıkladı. Çalışan anneler kreş yardımından 300 liraya kadar faydalanabilecek. Böylece kadının çalışma hayatında yer edinmesi için gerekli ortam da sağlanmış olacak.

Çalışan annelerin en büyük sorunu olan çocuğunu emanet edeceği bir yer bulamamasına Maliye bakanlığı kesin ve net çözüm getirdi. Çalışan anneler artık 300 lira kreş yardımı alabilecekler. Bu ücret iş verenlere ödenecek.

Yeni tasarıda kreş yardımı desteği bir vergi istisnası olarak getirildi. Bir işletmede çalışan bayan personel, çocuğunu işletmenin kendisine ait olmayan bir kreşe gönderiyor ve işveren de bu çalışanına kreş yardımı yapıyorsa, bu yardımın 300 liraya kadar olan kısmı çalışanın ödeyeceği gelir vergisinden istisna olacak.

Çalışan anneler çocuklarının güvenli ve sağlıklı ortamlarda bakılabilmesi için kreş desteğinin çok önemli olduğunu ve bu desteğin iyi bir çalışma olduğunu söyleseler de; kreş ücretlerinin çok yüksek olması ve bu yardımların devamlılığı konusunda sıkıntıları var. Her ne kadar kreşe gönderecek küçük çocuğum olmasa da; çalışan annelerin bu konuda yaşadıkları sıkıntılara yakından şahit oluyorum. Özellikle asgari ücretle çalışan annelerde sıkıntı biraz daha büyük. Çünkü kreşlerde fiyat standardının olmaması ve fiyatların yüksekliği anneleri çalışma hayatından caydırıcı özellikler taşıyor. Hal böyle olunca çocuğunu büyütmek için çalışmaktan vazgeçen çok anne tanıyorum. O anneler “ hiç olmazsa çocuğuma kendim daha iyi bakarım” mantığıyla hareket ediyorlar.

Aklı çocuğunda takılı annelerin iş verimlilikleri de bir o kadar düşünce işveren açısından da bu konu sıkıntılar doğurabiliyor. O nedenle kreşlere standart fiyat uygulaması, devletin verdiği kreş desteğinin biraz daha yüz güldürü olması ve dahası annelerin bu desteği okula başlama yaşına kadar alabilmelerini sağlayacak devamlılık olması çalışan annelerin en büyük beklentisidir.

Kadınların çalıştıkları sektörlere yapacakları katkılar inanılmaz derecede güzel. Yeter ki onlara verimli olabilecekleri ortamlar ve imkanlar sağlansın. Daha dikkatli ve başarı odaklı çalışan kadınların, çoğu zaman bulundukları sektörlerin can damarı olduklarına da şahit olmuşsunuzdur. Kadınların çocuklarıyla ilgili beklentileri de hiç çok görülmesin ve onların endişeleri ortadan kaldırılsın ki, daha verimli ve üretken olabilsinler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR