Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Çocuk katilleri

Çocuk katilleri

Başlığı enteresan buldunuz değil mi? Ortada bir ölüm ve öldürenler var, buna kıtal deniyor. Kıtal illa ki öldürücü aletler veya hareketlerle olmuyor. Başka katletme yolları da var ki bunlardan biri de açlıktır.  İmkânlar olduğu halede dünya çocukları hiç te hak etmediği şekilde ölüme terk edilmektedir. Bu çocuklar göz göre ölüme terk ediliyor yani katlediliyor.

Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü'nün (IFPRI) raporuna göre, 16 ülkede açlık son derece endişe verici boyuttadır. Merkezi Washington'da bulunan Enstitü; çocuk ölümleri, yetersiz beslenme ve zayıf çocuklara ilişkin verilere dayanarak hazırladığı raporda, dünya genelinde 8 kişiden ve 6 çocuktan biri aç durumdadır.

İşin diğer boyutuna göre, bugünkü verimlilik haliyle dahi dünya 9 milyar insanı besleyecek güce sahip olduğu halde, her yıl 1.1 milyon, günde 3 bin çocuğun açlığa bağlı faktörler nedeniyle ölmesi şaşırtıcı. İmkânlar olduğu halde o masumları sırf fakir bırakılan (fakir olan değil) bölgelerde doğdu diye ölüme terk etmek onları katletmektir. Bunun sorumlusu da tüm insanlıktır,    

Raporda Çin, Hindistan, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerde yetersiz beslenenler ve açlık çekenlerin sayısında son 25 yılda azalma olduğu halde, nüfus artışının fazla olduğu ülkelerde durumun ciddiyetini koruduğu, iklim değişikliklerinin de bu ülkelerde yaşayanları daha hassas duruma getirdiği, Eritre ve Burundi'nin açlıktan en fazla etkilenen ülkeler olarak kaydedildi.

Sahraaltı Afrikası’nda 5 yaşın altındaki çocukların ölüm oranı 2000'den bu yana düşse de durumun hala endişe verici, küresel açlık endeksinin en yüksek belirlendiği bölge olduğu, onu Güney Asya'nın izlediği vurgulandı. Sahraaltı Afrikası’nda sadece Gana'da açlık endeksinin 1990'dan bu yana ciddi oranda düştüğünü, buna rağmen diğer ülkelerde azalma olsa da ciddi düşüşler görülmediği belirtildi.

"Gizli açlık, her yıl 1,1 milyon çocuğun ölümüne neden oluyor" Raporda, vitamin ve mineral alımının sağlıklı yaşam sürdürmeye ve iyi gelişimin sağlanmasına yetmediği "gizli açlığın" ciddi ancak genellikle göz ardı edilen bir konu olduğu kaydedildi. Yeterli vitamin ve mineralleri alamayanların sayısının yetersiz beslenenlerden 2 kat fazla olduğuna dikkati çeken enstitü, bu durumla mücadele edilmezse uzun vadede "yıkıcı sonuçlar” doğuracağını açıkladı.

"Gizli açlığın" her yıl 1,1 milyon çocuğun ölümüne yol açtığını belirten IFPRI, bu durumun sadece sağlığa değil verimliliğe zarar vererek ekonomiyi de etkilediği bildirdi. Gelişmekte olan ülkelerde geleneksel beslenme biçimlerinden giderek uzaklaşıldığı, daha fazla değişime uğramış besinlerin tüketildiğini, bu durumun da obezite ile kronik hastalıklara zemin hazırladığını vurguladı.

Daha önce yazmıştım “Bir yanda yağlı göbekler, diğer yanda aç bebekler” soralım bir avuç petrol için cana kıyan savaş efendilerine, bugün 7 milyar insan dünyaya sığıyor da 1 milyon çocuk mu sığmıyor? Yoksa açlıktan ölen bu çocuklara yer açmak için mi adalet uğruna ta uzaklardan gelip insanları, pardon özellikle Müslümanları öldürüyorsunuz? Bu savaşı dünya ve bölge barışı için yaptığınızı söylerken, bu çocuklar dünya çocukları değil mi? Nerede sizin adaletiniz, nerede asaletiniz.

Hiçbir zaman istenmez ama sizin çocuklarınız açlıktan ölüyor mu? Hayır, ya? Aşırı beslenme, uyuşturucu, keyif-keder!

Ey dünya, Müslüman, Hristiyan, Yahudi dinli-dinsiz, siyah, beyaz herkes; bu ölümleri görmüyor musunuz? Bu ölümler bizleri rahatsız etmiyor mu?

Çağrım öncelikle ülkeme, “lütfen israf etmeyiniz”. Ölen çocukların vebali bizde de var. Bir yandan ağzından akıtırcasına beslenenler, diğer yandan acıtırcasına açlıktan ölenler.

Gazetelerde, dergilerde, düğünlerde derneklerde boylu boyunca, sere-serpe yemek yiyenler ve yediğiyle de övünerek resim verenler; “bu açlıkta bizim de payımız yok mu?” diye bir soralım. Açların hatırına da bundan vazgeçelim, değil mi? Yediğiyle övünmek insanlık veya görgü kuralı değildir.

Allah’a emanet, hayra muhatap olunuz, efendim.

 

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR