Senem Duran

Senem Duran

Dünya Emzirme Haftası

Dünya Emzirme Haftası

İçindeki Mucize : Anne Sütü

Anne sütünün faydalarını, emzirmenin optimum büyümeye ve gelişmeye etkisinin farkına varmak için dünyanın her yerinde 1-7 Ağustos  tarihleri arası ‘Emzirme Haftası’ olarak kutlanmaktadır.

Tüm dünyada 77 milyon yeni doğan çocuğun  ilk bir saat içinde anne sütü alamadığını biliyor muydun?

UNICEF tarafından yapılan açıklamaya göre dünyaya yeni gelen 77 milyon bebeğe (her iki bebekten biri) doğumu izleyen bir saat içinde anne sütü verilmiyor ve bu durum onları hastalık ve ölüm riskinden koruyacak temel besinlerden, antikorlardan ve anneyle yakın temastan yoksun bırakıyor.Her yıl 1.3 milyon çocuk yaşamının ilk 6 ayında yalnızca anne sütü ile beslenememe nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Emzirme hem anne hem de bebek sağlığı için kritik öneme sahip olduğu için Birleşmiş Milletler 2030 yılı sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin de ana odak noktalarından biridir  Anne sütü, yeni doğan beslenmesinde altın standarttır. Dünya sağlık örgütü, bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesini önermektedir. Anne sütü, bebeklerin optimal büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren, sindirimi kolay doğal bir besindir ve her annenin sütü, bebeğine özeldir.

Sevgili anneler, bir mucize gerçekleştirdiniz, 9 ay boyunca kendi kanınızdan, kendi canınızdan can vererek bir hayat getirdiniz dünyaya. Anne olmanın sevincini en derinden yaşarken bazı endişeleriniz olabilir, ama endişelenmeyin J Siz ve bebeğiniz çok özelsiniz !Gücünüz içinizde saklı J Bebeğiniz için yapabileceği en önemli şey, onu emzirmektir. Anne sütü, bebeğinizin hem besini, hem de ilk aşısıdır, onunla sizin aranızda doğduktan sonra kurulan ilk köprüdür. Her yerde kolaylıkla verilebilir, her zaman uygun sıcaklıkta olur ,bebeğiniz için ideal birleşime sahiptir ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir.

PEKi DAHA SAĞLIKLI VE RAHAT BİR EMZİRME DÖNEMİ GEÇİRMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

1. RAHATLAYIN VE STRES YAPMAYIN              

Doğumdan emzirmeye kadar her şey hormonlarımızın kontrolü altında. Unutmayın ki bu işin çok büyük bir çoğunluğu da psikolojik. Kendinizi sütünüzün geldiğine ve bu sütün bebeğinize yettiğine inandırın. Bunu bir strese dönüştürmeyin. Emzirme süresinde sakin ve rahat ortamda bebeğinizle bağ kurun. Gece, gündüz, bebeğiniz açlık gösterdiği her an bebeğinizi emzirin, bebeğiniz doyduğunda zaten emmeyi bırakacak ve uykuya dalacaktır. İlk zamanlar bebeğiniz henüz çok küçükken kolay yoruldukları için karnı doymamasına rağmen uyuyakalabilir, bu durumda emzirmeyi tekrar deneyin. Unutmayın ki ne kadar çok emzirirseniz sütünüz o kadar artar.

2. HAMİLELİK DÖNEMİNDE ALDIĞINIZ KİLOLARI DÜŞÜNMEYİN

Emzirme dönemi de hamilelik gibi hayatınızda başınıza sayılı gelecek dönemlerden biri. Bu dönemi, hem kendiniz hem de bebeğiniz için en sağlıklı ve güzel şekilde geçirmeye çalışın. Bu dönemde, hamilelik döneminde aldığınız kiloların stresine girmeyin. Düzenli olarak emzirmek gün içinde yaklaşık 300-500 kalori daha fazla yakmanızı sağlayacaktır, bu da ayda yaklaşık 1-2 kiloya denk gelir.

3. EMZİRME TEKNİKLERİ HAKKINDA UZMANA DANIŞIN
İşin büyük bir kısmı psikolojik demiştik, elbette bir kısmı da teknik. Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirmezseniz, sütünüzü tam anlamıyla ona veremezsiniz ve bir süre sonra sütünüz azalmaya başlayabilir. Bunun için mutlaka bu işin uzmanlarından, doktorunuzdan veya hemşirelerinizden doğru tekniği öğrenin.

4. SÜTÜNÜZÜN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ: SU

Emziren annenin ve sütünün en büyük destekçisi su… Sütünüzün artmasını sağlayacak en önemli besin maddesinin su olduğunu unutmayın. Her emzirdiğinizde vücudunuzdan doğal olarak bir sıvı çıkışı oluyor ve bunu yerine koymak da yeni süt üretimi için çok büyük önem taşıyor. Gün içinde 3 litre sıvı almaya özen gösterin, her emzirme seansında 1 bardak su içmekle başlayabilirsiniz. Sıvı ihtiyacınızın bir kısmını bitki çayları, ıhlamur ve süt artıran anne çaylarıyla karşılayabilirsiniz. Ayrıca sıvı kaybının yanında elektrolit dengesini sağlamak için gün içinde 1-2 şişe doğal maden suyu da tüketebilirsiniz.

5. YEDİKLERİNİZ ÇOK ÖNEMLİ!

Bu dönemde az öncede söylediğim gibi özel bir zayıflama diyeti yapmanıza gerek yok. Bütün besin gruplarından dengeli bir şekilde aldığınız sağlıklı beslenme programı, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Unutmayın ki anne karnında olmasa bile onu hala siz besliyorsunuz ve yediklerinizin sütünüze etkisi de yüksek. Dengeli beslenmek sütünüzün miktarı ve kalitesi için çok önemli.

  • Uyku düzeniniz ilk zamanlar karışsa da gün içinde öğünlerinizi atlamayın.
  • Yeterli miktarda protein almak için her gün kahvaltınızda yumurtayı ihmal etmeyin.
  • Gün içinde ana öğünlerde, protein alımını desteklemek için tavuk/köfte tüketin.
  • Özellikle haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen gösterin.
  • Ara öğünler ani acıkmalarınızı önler, gün içinde mutlaka ara öğün yapmaya özen gösterin, ara öğünlerinizde demir içeren kuru meyveler tüketebilirsiniz.
  • En iyi kaynağı yağsız kırmızı et ve yumurta olan B12 vitamini de süt verimliliği için çok önemli.
  • Her gün en az 3 porsiyon süt ve süt ürünlerinin tüketiminin kalsiyumun yeterli alınması ve annenin kemik sağlığı için önemli olduğunu unutmayın.
  •  Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir.
  • Yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketin.
  • B grubu vitaminlerinin yeterli alımı için tam buğday, bulgur, kinoa ve kuru baklagiller tercih edebilir, salatalarınıza tahıl ekleyebilirsiniz.
  • Magnezyum ve çinko her kadın için yaşamın her döneminde önemlidir. En iyi kaynaklarından biri ise fındıktır. Ara öğünlerinizde fındık tüketebilirsiniz.
  • Doğumdan sonraki 2-3 hafta anne ve bebekte gaz sancıları olabilir. Böyle bir durumda çiğ sebze ve meyve tüketmekten kaçının, bazı sebzeleri salata yerine pişmiş şekilde tüketin. Lahana, karnabahar, brokoli, pırasa, kereviz, enginar, kuru baklagiller gibi gaz yapan besinler tüketirken dikkat edilmesi gerekir. Meyve yerine de az şekerli olarak hazırlanmış komposto veya hoşaf içebilirsiniz.

NOT:

Anne sütü canlı bir sıvıdır ve Annenin beslenmesi, sıvı alımı, hisleri, stres durumu ve besin depolarından anında etkilenir.Siz keyifli ve mutlu olursanız, minik bebeğiniz de bunu hissedecektir.Ayrıca bebeğinizle aynı tabaktan beslendiğinizin farkında olun,
Yediğiniz her lokmanın içeriği bebeğinizin gelişimine destek olduğunu UNUTMAYIN!


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Senem Duran Arşivi
SON YAZILAR