İsmet Karababa

İsmet Karababa

Hangisi doğru...?

Hangisi doğru...?

                Konya Anadolu Selçukspor-Hacettepespor maçını değerlendirmek için işe başladığımda elim varmadı. Nasıl varsın ki? Senin gibi pilot takım olan Hacettepespor'dan 3 gol yiyor, 1.lige çıkma hedefi ile başladığınız ligin 4. haftasında da sıfır çekiyorsanız ne yazılabilir ki?

                Hemen geçen hafta yazdığım "Pilot Takım" başlıklı yazı geldi aklıma. Sahadaki iki takım da pilot takımlar değil miydi? Benim kısa değerlendirme ile başlayıp takımların  verilerini ortaya koyarak hiç yorum katmadan yazımın başlığıyla "Hangisi Doğru?" sorusunu sorarak değerlendirmesini önce Spor Ailesine bırakayım, kendi değerlendirmemi ilerleyen haftalarda nasıl olsa yaparım diye düşündüm.

                Süper lig ekiplerinden olan  Torku Konyaspor ile Gençlerbirliği'nin pilot takımları ligin 4.haftasında Konya'da karşı karşıya geldi, Torku Şekerspor gibi sorunsuz, borçsuz, futbolcu kadrosu ile birlikte Torku Konyaspor'un bünyesine katılan ekibimiz 2 sezondur şampiyonluk hedefi ile başladığı ligde son haftalarda ligde kalabilmeyi başarmış tecrübeli bir ekiple,  geçen yıl 3. ligden play-off maçları sonucu 2.lige çıkan Hacettepespor'un mücadelesinden alınacak çok dersler çıkarılacak çok sonuçlar vardı.

                Umarım bizim gördüğümüz gerçekleri futbolumuzu yöneten, yönlendiren, yansıtan kesimler de görmüştür. Umalım ve ümit edelim ki görmedilerse bile bu veriler onları araştırmaya incelemeye iter, her kesim kendi payına düşen sorumluluklarının farkına varır da futbolumuz, geleceğimiz olan gençlerimiz adına görevlerini hatırlarlar.

                Konya Anadolu Selçukspor lige yine şampiyonluk hedefi ile başlamadı mı?  4. hafta sonunda attığı 2 gole karşılık yediği 8 gol ve puanı "0" değil mi? Ha ligin daha başındayız karamsarlığa gerek yok diyenler olabilir ancak sahadaki gerçekler, kadro yapısı, yönetilme biçimi o inancı bize vermiyor.

                Ben ve benim gibi düşünenler,  "Kral öldü, yaşasın yeni kral" diyerek zamanı, zemini, günü kurtarma peşinde değiliz. Futbol adamı kimliği taşıyan, futbolumuz ve geleceğimiz adına gerçek olanı söyler. Ve söylemelidir... Gerçeklerle yüzleşmek çok zaman kişilere acı gelebilir, aslında esas kurtuluş gerçeklerle yüzleşebilmektedir. Beliren eksikliği, yapılan hata ve yanlışları görmek, anlamak ve doğruya yönelmek erdemli olabilmeyi gerektirir.

                Eyalet büyüklüğünde diye övündüğümüz Selçuklu İmparatorluğuna başkentlik yapmış Konya'nın markası olan Torku Konyaspor'un pilot takımı gerçeğini bu haliyle içimize sindiriyoruz, doğru yoldayız diyorlar veya diyorsanız rahatlamanız için tek bir şey var yapacağınız. Pilot takım unvanını kaldırın, nasıl yönetirseniz yönetiniz. Torku Konyaspor kişilerin değil tüm Konyalı'nın takımıdır, her Konyalının fikir beyan etme, eleştirme hakkına sahiptir. Ya katlanacak, ya gereğini yapacaksınız.

                Torku Konyaspor yönetimi benim kısmen çıkardığım verilerin tam doğrusunu mutlaka biliyor, zaman içinde uyarılar yapmışlar veya yapmaya hazırlanıyorlardır. Gerekli önlemler yönetimimiz tarafından alınacaktır, daha fazla duyarsız kalmaya kimse devam edemez, edecek olurlarsa bu vebalin ortağı değil sahibi olurlar zira takım Konyaspor'undur. K.Anadolu Selçukspor yönetimi Başkan Ahmet Şan ve yönetiminin görüşü ve onayı ile oluşturulmuştur.

                İki Pilot takım ile ilgili verileri sizlerle paylaşıp, değerlendirmesini size bırakacağım;

                Önce gerçek anlamda pilot takım hüviyetindeki Hacettepespor'a önce bakalım, takım kadrosunun yaş ortalaması 22.0, sahada mücadele eden kadronun yaş ortalaması ise 21.4. İlk onbirde 2 futbolcusu 19 yaşında, 2 futbolcusu 20 yaşında, 3 futbolcusu 21 yaşında, 3 futbolcusu 23 yaşında, bir futbolcusu 27 yaşında. Yedek kulübesinden oyuna giren oyuncuları 21 ve 22 yaşlarında. Gençlerbirliği kulübü 7 futbolcusunu kiralık vermiş buraya, 7'si de sahaya ilk onbirlerinde çıkıyor. Anlayışa bakar mısınız?

                Gelelim bizim açımızdan can yakıcı ve ibretlik duruma; Hacettepespor’un sahada mücadele eden kadronun Turgut Resis (Almanya), Caner (Sivas) hariç tamamı Ankara doğumlu.  Yedek kulübesinin 4'ü Ankara, 3'ü dışarıdan gelme. Bu yapı içinde yeni çıktıkları ligin 4. haftasında 8 gol atmış ve 3 gol yemişler, 10 puan toplamış ligde 2. sıradalar.

                Geçen yıl takımı 2. lige taşıyan teknik Direktör Mustafa Kaplan, Gençlerbirliği'nin başına getiriliyor sezon başı, ondan boşalan yere Hasan Erkin Şimşir getiriliyor. Kim mi bu adam 2000 yılında Gençlerbirliği'nde antrenör olarak başlıyor, Osmanlıspor'da 4 yıl Gençlik Geliştirme Sorumluluğu yapıyor, 2 yıl önce Gençlerbirliği U17 - A2 tatımı teknik sorumluluğu yapıyor, üst takıma hazırlanıyor ve Hacettespor'un başına getirilirken sen Ankara'da bizim rakiplerimizde çalıştın algısı ve düşüncesi yok. Hatta çalışması, tecrübe kazanması teşvik ediliyor. Buradan da ders alması gerekenlerimiz alacaktır olmalıdır.

                K.Anadolu Selçukspor'a da bakarak bir kıyaslama yapalım; 2012-2013 sezonunda yaş ortalaması 23.1 kadroda gelip gidenler, korunanlar olmuş Konyaspor'dan bünyeye 8 kiralık futbolcu katılması ve 3 teknik adam, 2 menajer değişikliğine gidilmesi ile 32 futbolcu rakamına ulaşılmış bu rakam içinde Konyalı veya altyapıdan yetişen futbolcu sayımız 13,  2013-2014 sezonunda yaş ortalaması 23.6 ile biraz yükselişe geçmiş, sezon içerisinde gelip gidenler, korunanları ile 37 futbolcu rakamına ulaşılmış bu rakam içinde Konyalı veya altyapıdan yetişen futbolcu sayımız 11, Konyaspor'dan bünyeye 12 kiralık futbolcu katılırken ve 3 teknik adam değiştirme alışkanlığı devam ettiği görülüyor.

                2014-2015 sezonu dikkat çekmenizi istiyorum, takımın yaş ortalaması her geçen yıl düşürülmesi gerekirken 25’e yükseltiliyor. Hacettepespor maçında sahada mücadele eden takımın yaş ortalaması 25.2, ilk onbirde 3 Konyalı oyuncumuz varken Konyaspor'un milli oyuncusu bize hazırlayın diye kiralık verdiği yedek kulübesindeki İsmail Güven, kadro sürekliliği olan Can Demir ile Konya'nın altyapısından yetişen futbolcu sayısı sadece 5 iken takım kadrosunda bu rakam 6 futbolcu olarak görünüyor. Konyaspor'un kiralık verdiği futbolcu sayısı sadece 2 futbolcu olarak karşımıza çıkması ya altyapıdaki verimliliğin azaldığını veya yönetimlerin bakış açılarının değiştiğinin yansımasıdır.

                Bu verileri;  TFF ile Maçkolik sayfalarından aldım rakamlarda çok küçük gözden kaçmalar olabilir bu konuda verileri ortaya çıkarmak benden, yorumlamak ve değerlendirmek bu kez sizden olsun.

                Hz.Mevlana’nın, Biri buğday elde etmek için ekin ekerse sonunda saman da elde eder Fakat saman ekersen buğday elde edemezsin ki!” sözü hepimize bir mesaj olsun.

                Not: "Pilot Takım" başlıklı yazımla ilgili sevgili Mevlüt Ataseven aradı. Yazıdaki "Salih Eken ile başlayıp, Mevlüt Ataseven ile geçen 5 maçta alınan 1 puandan sonra Zafer Turan'ın geliş biçimi" ibarem olan bölümle ilgili sitem etti. 4 maç olarak düzeltiyorum.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
İsmet Karababa Arşivi
SON YAZILAR