Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

KONYALI MARKETLERDE NE VAR NE YOK?

KONYALI MARKETLERDE NE VAR NE YOK?

Cuma günü sokağa çıkma yasağının başlamasına saatler kala hem yoğunluğu gözlemlemek hem de yerel marketler için söz verdiğim yazıyı yazmak için hareket halindeydik.

Çetinler’den başladık, sırasıyla Nar Gross, Grosstoptan, Asfora, Çelikkayalar’a gittik.

O gün il hıfzıssıhha kurulunun aldığı kararlar bazılarında henüz uygulamaya geçmemişti. İlerleyen saatlerde denetimler artmış ve artık market kapılarında görevliler her geleni uyarır hale gelmişti.

Yasakların oturmaya başlamasıyla genel olarak marketlerde ciddi sıkıntılar görmedim.

Çetinler’de sebze meyve reyonunda görevliler bekliyordu. Eldivensiz ürünlere dokunulmaması konusunda sürekli uyarı yaptılar ancak kırmızı şeritle çevrilme henüz yapılmamıştı. İçerideki müşteriler maskeliydi. Kasada mesafe kuralını uyuluyordu.

Nar Gross’ta giriş kapısında duran yetkili, müşterileri sırayla alıyordu. Biraz evvel denetim geçirdiklerinden bahsetti. Elemanlar manav reyonundaki müşterilere tek tek ürün tarttığı için bazı kasaları kapalıydı. Bu da kasa yoğunluğu demekti. Maske ve şerit kuralına uyum tamdı. Yerlerde 1 metre mesafe kuralı uyarısı vardı.

Grosstoptan manav reyonunda kırmızı şeridi gördüğüm ilk marketti. Çok yoğunluk yoktu. İçerideki müşteri sayısı orantılı olduğu için sırayla giriş yapılmıyordu. Maske ve kasa kuralları tamdı.

Asfora, sanırım şeritle çevirme işini yanlış anlamıştı. Çünkü iki görevli tüm reyonların etrafında yerlere kırımızı şerit yapıştırıyordu. Halbuki istenen manav reyonun kırmızı şeritle çevrilmesi ve ürünlerin paketlenmesi ya da görevli tarafından verilmesiydi. Umarım daha sonra bunu düzeltmişlerdir. Manavda görevli vardı. Kasa ve maske kurallarına uyuluyordu.

Çelikkayalar diğerlerine göre şehirde daha kurumsal görünen marketler zincirinden biri. Gittiğimiz marketteki metrekareye düşen müşteri dengesi yerinde görünüyordu. Kasiyerler ekstra korunaklıydı. Maske, kasa mesafesi kuralları uyumluydu. Manav reyonunda kırmızı şerit ben gittiğim anda yoktu. İsteyen içerideki manav ürünlerini kendisi doldurabiliyordu. Bir de biliyorsunuz Çelikkayalar şehirde online alışverişi yürütebilen nadir marketlerden biri. Ancak son günlerdeki yoğunluktan ürün gönderimleri 3-4 gün sarkmış durumdaymış. Online müşterilere bu minvalde yoğunluk mesajları geliyormuş. Bu süreci atlatıp online satış işini oturtabilirlerse diğerlerinin bir adım önünde olurlar.

Hülasa Konyalı marketlerimiz genel olarak iyi durumda. Ufak tefek eksikleri de gidereceklerdir. Zira bu korona ile ilgili her gün yeni bir karar alınıp yasaklar koyuluyor. Onlar da ne yapacaklarını bazen şaşırıyor olabilirler.

Marketlerdeki ürünlerde üç aşağı beş yukarı fiyatlar birbirine yakındı. Yalnız Ayçiçek yağına sağlam zam gelmiş haberiniz olsun. 33-35 TL’ye aldığımız 5 lt Ayçiçek yağı 45-47 TL olmuş. Süt ürünlerine de yakın zamanda gelebilir söylentisi var bilginiz olsun.

Gıda sektörü şu an piyasada iş yapabilen nadir sektörlerden. Aşırı tüketime girmeden hem kaynaklarımız hem de ürünlerimizi verimli kullanmalı ve tasarruflu olmalıyız…

 

SOKAKLAR ISSIZ VE SOĞUKTU

Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece araçla çıkıp Konya sokaklarını dolaştım. Konya sokağa çıkma yasağına uyuyor muydu? Konya’da denetimler nasıldı? Merak ettim şehirde 20-25 km yol yaptım.

Hava sıcaklığı makul derecede olmasına rağmen karanlık sokaklar alabildiğine soğuktu. Issızdı… Ürkütücüydü…

Karanlık ve insansız sokaklar terkedilmiş havasına büründürmüştü şehri.

Kavşak noktalarında denetim yapan polisler ve acil işleri olduğu için sokakta olduklarını düşündüğüm araçlar dışında kimseye rastlamadım.

Konya her zamanki gibi kurallara azami ölçüde uyan görüntüsünden taviz vermemişti. Bazı istisnaları da Konya Emniyeti itina ile paketliyordu zaten.

Diyordu ya Akif, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!’ gezerken aklıma o cümleler geldi. Allah bir daha bizlere böyle manzaralar yaşatmasın. Şehirler de sokaklar da insanlarla güzel…

 

MASKEYİ NEREMİZE TAKMALIYIZ?

İnsanların yüzlerine dikkat ediyor musunuz? Birçoğunda maske var evet. Peki o maskeler nerede takılı?

Bu korona belasıyla ilgili yüzlerce haber ve makale okudum onlarca program izledim. Bir tane uzman görmedim ki maskelerinizi çenenize takın diyen.

Maskeler ağız ve burunu kapatmak için. Sırf ambalaj olsun diye yüzümüzün alt kısmında çoğunlukla çenemizde durmasının ne kendimize ne de çevreye bir yararı yok. Yolda görüyorum adamın ağzında sigara çenesinde maske!

Lütfen maskelerimizi olması gereken ağız ve burun kısmımıza takalım. Hele marketlerde de hep aynı görüntü.  Kendimizi kandırdığımızın farkında mıyız?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR