İsmail Detseli

İsmail Detseli

Konya’nın asırlık çınarı Ahmet Cenap Kendi

Konya’nın asırlık çınarı Ahmet Cenap Kendi

Konyamız’ın eskiden beri çok önemli bir kültür şehridir. Kültür programları da eksik olmaz. 25 Nisan Cumartesi günkü Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Fikir Sanat ve Kültür Adamları Derneği’nin Koyunoğlu evinde düzenledikleri Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri’nin konuğu değerli üstadım ağabeyim Ahmet Cenap Kendi idi.

Bu değerli Üstadımız’ın on parmağında on marifeti var, biliyor musunuz bilmem. Ağabeyim hem yazar, hem araştırmacı, hem şair, bir de musikişinas yani, iyi bir Udî de.

Bu meziyetini ben de yıllardır tanışmamıza rağmen ne yalan söyleyeyim bilmiyordum, bu toplantıda öğrendim. Son günlerde sağlık problemlerimden dolayı çok etkinliğe katılamıyorum. Ne var ki kadim dostum İhsan Kayseri arayıp Cenap beyin konuşmasına davet edip, ağabeyim Cevdet Çavuşoğlu’nun beni alıp tekrar bırakacağını da söyleyince hayır diyemedim. Program başlamadan önce Koyunoğlu Müzesi Müdürü Hasan Yaşar Bey’in Mesnevi dersleri vardı, yaklaşık 20 dakika kadar onu dinledik, fevkalade faydalandık, Allah razı olsun.

Ardında Dernek Başkanı Seyit Küçükbezirci o gözleri parlayan ve sağlıklı yaşamın tadını doya doya almış, köşe yazılarına ve günlük işlerine devam etmekte olan asırlık çınar Ahmet Cenap Kendi ağabeyimizle birlikte sahneye çıktı ama yalnız değillerdi bu iki duayen. Yanı başlarında Konya musikisinin değerli isimleri Kemal Pekçağlar uduyla, Yasin Bağcı divan sazıyla, solist Muammer Bağcı ise Konya ağzıyla söylediği türkülerle izleyenleri geçmişe doğru bir yolculuğa çıkardılar.

Cenap abi konuşması için uzun yaşamından hazırlayıp yazıya döktüğü kısa kesitleri Seyit Küçükbezirci ağabeye okuması için uzattı. Yaşam öyküsünü izleyenlere tatlı bir üslupla anlattı. O kısa notların içinde neler yoktu ki! Bilhassa doğum tarihi ülke idaresi için çok önemli idi. Doğumu 23 Nisan 1923. Bu tarihin ne anlama geldiğini sanırım herkes iyi bilir. Bundan sonra Seyit ağabey Cenap ağabeyin gözlerini işaret ederek bu gözlerin gördüğü önemli bir anıyı anlatması için sözü asırlık çınara bıraktı.

detseli-yazisi.jpg

O, Gazi’nin Konya’ya çok geldiğini ama hepsinin kayıtlara geçmediğini anlatarak başladı söze: “Biz bir gün okuldan dağıldık. Alaaddin Caddesi’nde birkaç çocuk boncuk oynuyorduk. Polisler geldi yolu boşaltın, Gazi geliyor dediler. Bizi kovalıyorlardı. O anda Gazi, yanımıza gelmişti aracından indi, polislere bırakın o çocukları dedi. Bizim yanımıza gelip adımızı okuyup okumadığımız sordu. Sıra bana gelince sen kaç yaşındasın evladım dedi. Ben de 23 Nisan 1923 doğumluyum paşam dedim. Ooo deyip beni öptü, saçlarımı okşadı, yaverine dönüp işte geleceğin Atatürk’ü bunlar, deyip yanımızdan ayrıldı ve hükümet meydanına geçti.”

Ardından güzel musiki üçlüsünün sazına ve sözüne bırakıldı sahne. Onlar da kadim Konya türkülerinden uzun uzun çalıp söyleyerek izleyenlere doyumsuz bir gün yaşattılar. Bu arada gerek eskileri düşünürken gerek Konya havalarının ahenginden olacak benim gönlüm ilhamla doluyordu. İşte o anda Cenap ağabeye bir akrostiş şiir yazıverdim. Benim bir şeyler karaladığımı gören Seyit Ağabey, yanma gelip yazılanları okudu ve program biterken hemen beni anons edip “yazdıklarını oku bakalım” dedi. Program sonunda dernek adına Fatma Şeref Polat cenap abiye çiçek takdiminde bulunurken, Cenap Ağabeye ve diğer üstatlara çeşitli kitapları hocaların hocası Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ağabeyimiz takdim etti. Artık şiire sıra gelmişti:

 

Üstad Ahmet Cenap Kendi

 

Üstat deyip beni sizlere takdim ettiler

Sanatta yazıda iyi araştırmacı dediler

Tanıklığımı Cumhuriyete getiriverdiler

Adım Ahmet Cenap Kendi bilsin dostlarım

 

Tam doksan iki yaşımı bugün doldurdum

Az giderek uz giderek yolumu aldırdım

Hak adaletten ayrılmadım doğru yaşadım

Meskenim Konyadır benim bilsin dostlarım

 

Elimde kalemim vardı gönlümde ise udum

Türk musikisine canı gönülden vurgunum

Cümle sevenlerime bunu yazıp duyururum

Eski Konya’yı her gün yaşarım bilin dostlarım

 

Neler görüp neler yaşadım bu uzun yaşımda

Adımı andıracak iz bıraktım okuyun ardımda

Piri fani olsam da zayiat yok şükür aklımda

Konya’yı sevdim O’nu yaşadım bilin dostlarım

 

Eskiden yeniyim çok şükür Yüce Mevla’ya

Nice okunacak eser bırakıyorum Konyalılara

Dua edin ardımdan diyorum seven dostlara

İşte Ahmet Cenap kardeşiniz görün dostlarım

 

Koyunoğlu Müzesi /16-30

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İsmail Detseli Arşivi
SON YAZILAR