Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Konya’nın Başkanlığa Desteği

Konya’nın Başkanlığa Desteği

Geçtiğimiz hafta ORC Araştırma şirketi Halkın Başkanlık Sistemine bakışı temalı çok önemli bir anket yayınladı. Şubat tarihli ankette 30 büyükşehirde, 8320 kişiyle yüz yüze görüşülerek Başkanlık sistemine geçişin nabzı tutuldu.

Türkiye genelinde Başkanlığı destekleyenlerin oranı % 56,1 olarak şekillenmiş.

 

Ankette en çok dikkat çeken husus, Başkanlık sistemine destek veren şehirler arasında birinci sırada olan Konya’ydı.

Şehir olarak muhafazakâr yapımızın yanı sıra milletini seven, devletine koşulsuz bağlı ve lideri için her şeyi yapabilecek bir yapımız olduğu su geçirmez bir gerçek.

Konya’nın Başkanlık Sistemine bu denli destek vermesinin ardında Recep Tayyip Erdoğan’a olan büyük sevgisinin olduğunu da biliyoruz. Oranın tüm büyükşehirler içinde en yüksek çıkması ise otoriteye bağlılığımızın tezahürü olsa gerek.

 

Konya Büyükşehir Belediyesi topraklarının büyüklüğü ve büyükşehir yasası ile sisteme en çabuk entegre olmuş yapılardan bir tanesi. Akılcı organizasyonlarla özellikle fiziki belediyecilik anlamında yerel yönetimlere verilen geniş yetkiler belki de en iyi Konya’da kullanıldı.

 

Konya’dan çıkan  % 82,7’nin sırrı bu çalışmalarda saklı olabilir.

Bambaşka bir bakış açısı da Başbakanın şehrinde onu o mevkiden edecek bir yapılanmayı ciddi oranda destekliyor olmamız. Bu başlı başına irdelenecek bir analiz konusu. Tek cümle edecek olursak; şehrimizin tıpkı Başbakanımızın dillendirdiği gibi kişisel hırs veya basit hesaplarla değil ülkesi ve geleceği adına daha büyük düşünmesinden kaynaklanıyor olmasıdır.

 

Halk başkanlığı istemiyor algısı, özellikle malum çevrelerce bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan bir karartma operasyonundan başka bir şey değildir.

Uzun süredir halka tam anlamıyla anlatılamadığı eleştirilerine katılmakla birlikte bundan sonraki süreçte bu konuda daha sıkı çalışılması elzemdir. Konya’dan bu desteğin çıkmasının arkasında ciddi bir saha çalışmasından bahsetmek söz konusu değil. Yukarıda saydığımız sevgi ve bağlılık etkenleri bu oranı açıklayan daha akılcı ifadelerdir.

 

CHP’nin dün Başkanlığa olan direncinden kaynaklı olarak masadan kalkması yepyeni gelişmelere gebe.

Türkiye eski Türkiye değil. Başkanlık sistemine destek verenlere bunun sebebi sorulduğunda “Türkiye’nin daha da güçleneceğini düşünüyorum” fikriyatı ön plana çıkmış. Kimin Başkan olacağı hususunda ise sürpriz yok. Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkan olmasını istiyorum diyenlerin oranı yine en yüksek seviyede.

 

Ankete katılanların % 83,5 ‘i “gelecekten ümitliyim” demiş. İnsanlarımız gerçekten ülkesini milletini ve devletini çok seviyor. Her şeyden öte bu vatanı çok seviyor.

 

Madem bu eşiği atlayıp başka bir kademeye atlayacağız; Başkanlık sistemi bu aşamada olmazsa olmaz. Destek daha da artarak devam edecek. Yerel unsurların daha fazla gayreti çok önemli…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR