Erol Sunat

Erol Sunat

“Meram CEMO ustalığımızın göstergesi!”

“Meram CEMO ustalığımızın göstergesi!”

Karamercan kardeşlerin bugünlere taşıdığı CEMO’nun hikayesi 1984 yılında, Cumali isimli mahalle fırını sahibinin fırınını satın almakla başlamıştı.

Cumali’nin tek bir isteği vardı. Adını yaşatmak. Bana demişti memlekette CEMO derler, Cumali demezler. Bu fırının adını CEMO koyarsanız, fırın sizin demişti.

İsim kulağa da hoş geliyordu. Söz verdiler, sözlerinde durdular, CEMO adlı fırından bugünlere gelinceye kadar yaklaşık 40 yıl geçti.

CEMO deyince akla gelen iki isimden biri olan Mustafa Karamercan, “Biz Konya çocuğuyuz. Konya'ya hizmet etmek bizim için bir ibadettir. Konya aşığı olarak şehrimize daha fazla nasıl hizmet edebiliriz diye çaba sarf ediyoruz. Herkes bizim canımız, ciğerimiz kardeşimiz.” Derken…

Bir diğer kardeş olan aynı zamanda Konya Lokantacılar Odası Başkanı olan Ali Osman Karamercan ise;

Meram CEMO bizim ustalık restaurantımız dedi.

Nalçacı CEMO çıraklık…

Selçuklu CEMO kalfalık…

Meram CEMO ise ustalığımızın göstergesi.

Dün dualarla bismillah denilen CEMO Meram, hem Meram’a hem de Konya’ya nezih bir mekan sunmanın tatlı telaşındaydı.

Mustafa Karamercan ve Ali Osman Karamercan kardeşler, evlatları ve güler yüzlü personelleriyle ilk misafirlerini Temmuz ayının son haftasının ilk gününde Meram CEMO’da karşıladılar ve ağırladılar.

CEMO kırk yıla yaklaşan bir tecrübeyle bir Konya lezzet markası. Bamya çorbasından Etli ekmeğe ve Tandır Kebabına uzanan bir yelpaze içerisinde Türkiye çapında ödüllü bir marka.

CEMO’nun sırrı birbirine destek veren, destek olan iki kardeşin ve kardeş çocuklarının el ele vererek yücelttiği, yükselttiği, şehre ve tüm Türkiye’ye sevdirdiği bir marka olması.

CEMO lezzetin adresi olan oldukça hoş üç ayrı mekandan oluşan bir Konya markası!

Uğramadan geçilemeyen, Konya’ya gelen hemen herkesin neresi , nerede diye daha gelmeden sorduğu, hangi şubesine gelirse gelsin aynı lezzetleri tattığı mekanlardan oluşan bir lezzet durağı!

erol-hoca-1.jpeg

*****

Etli ekmek Konya'ya has, Konya'ya özgü bir yemek çeşidi. Etli ekmek dünden bugüne bir Konya markası. İkram konusunda ilk sırada olması, özellikle dışarıdan gelen misafirlerin, Konya'nın etli ekmeği varmış, onun tatmadan gitmem diye söze başlaması. Etli ekmeği baş tacı yapar.

Konyalı ustalar, içine sevgi mi katarlar, pişirme şekli mi farklıdır, fırının harareti daha mı ayarlıdır, yoksa el lezzeti denilen o şey bu şehre mi hastır bilinmez.

İnceliği, gevrekliği, servis olarak sunumu etli ekmeği vazgeçilmez yapar.

Etli ekmeğin mazisi derinlerde anlatılanlara bakarsanız 60-70 yıl öncesine gitmeniz lazım.

Bugünkü gibi etli ekmekçiler yok. Bu işi kebapçılar yapıyor. Etli ekmeğin içini önceden hazırlanmadan pişiren bir yer yok! Pişirttiğiniz yerde yeme gibi bir adet de yok. Ancak misafirleriniz için hazırlatacağınız bir anlayış var o günlerin Konya’sında.

Hamuru incecik, malzemesi bol, fırın ısısı ayarlı bir fırında pişen etli ekmek hem fırını övdürür, hem de etli ekmek yaptıran insanın misafirlere tarafından övgülere mazhar olurdu.

erol-hoca-2.jpeg

O devirlerin meşhur ustalarından kayıtlara geçen meşhur etli ekmek ustaları ise; Ahmet Ağa, Selanikli Halil, Halepli Hasan, Kara Mustafa, Kılcı Mustafa, Kebapçı Osman Vefa'ydı.

Günümüzde ise yazımıza konu olan CEMO’ yla birlikte tanınan, bilinen etli ekmek markaları ve o markayı marka yapan etli ekmek ustaları var.

*****

Mustafa Karamercan, tam bir Konya sevdalısı,

Tam bir Konya beyefendisi.

Konya'ya hizmeti ibadet mesabesinde gören, hilesiz- hurdasız, açık kalpli, sevecen,

Sempatik, herkesle barışık,

Küçükle küçük, büyükle büyük olabilen,

Mütevazi, halkın içinden gelen sevimli bir iş adamı.

Mustafa Karamercan'ın hayat hikayesi her satırı ile bir başarı hikayesi.

İki kardeşin el ele vererek nasıl yükseldiğinin, şehrin en önemli markalarından biri haline nasıl geldiklerinin bir hikayesi bu.

Bugün kardeşlerinden büyüğü olan Mustafa Karamercan sayılan ve sevilen bir iş adamı olarak dikkat çekerken….

Kardeşi Lokantacılar Odası Başkanı, bir dönem Konya'nın en büyük Birliğinin yani Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığını da yapan Ali Osman Karamercan’la birlikte el ele vererek Konya’ya Etliekmekte bir marka kazandırmanın gururunu yaşıyorlar.

Bu hikaye marka değeri her geçen gün yükselen, gerçek bir Konya markası olan "CEMO" nun hikayesi...

CEMO Meram Şubesi, eski Şubeden çok daha etkin bir şekilde misafirlerine ve müşterilerine kapılarını açtı.

erol-hoca-3.jpeg

*****

Çaya, çorbaya, balığa limon sıkarsınız, hatta lafa limon sıkanlarınızda olabilir. Peki limonun sıkılmayacağı ne var?

Konya’da Etli ekmek!

Bundan on yıl kadar önce dinlediğim ağabeylerden ilginç açıklamalar dinlemiştim.

Nasıl mı?

Konya’da etli ekmeğe limon sıkılmaz diyor büyüklerimiz.

Limon sıkan varsa bilmediğindendir diyorlar.

Lahmacuna limon sıkma alışkanlığında olanların, gayriihtiyari, elinin limona uzandığını söylüyorlar.

Etli ekmeğe limon sıkılırsa, etli ekmeğin kimyası bozulur deniyor.

Etli ekmek özelliği kalmaz. Etli ekmek, etli ekmek olmaktan çıkar.

Dikkat ederseniz, etli ekmek isteyenlere, etli ekmeğin yanında istense de, istenmese de, limon getirilir.

Bu bildiklerinden değil, bilmediklerindendir diyor ağabeyler.

Limon sıkmaya gelince; İster sıkın, ister sıkmayın…Keyfiniz bilir…

Etli ekmek bir kültür. Etli ekmeğe limon sıkmak bu kültürde yok.

Etli ekmekle büyüyen yaşları yetmişi aşan insanlar, etli ekmeğin limonla işi olmaz diyorlar.

Etli ekmeğe limon sıkılmadan yenmeli, lahmacunla etli ekmeği birbirine karıştırmamalı…

Burası ne Antep, ne Urfa…Burası Konya…

Ağabeylerimiz böyle diyorlar, etli ekmeği yarım asırdan fazladır limon sıkmadan yiyorlar…

*****

Etli ekmek yiyenler en az 1.5 söyler etli ekmeği! Duble yiyenler kimsenin gözüne gözükmese de, bir oturuşta 8-10 tane etli ekmek yiyende efsane gibi anlatılır bu şehirde!

Etin bıçakla kıyma haline getirilmesine bıçak arası denir Konya'da. Etli ekmek bıçak arası olarak da pişirilir. Hemen her mahalle de mutlaka birkaç tane etli ekmekçi vardır.

Konyalı aileler hafta sonraların da maile yemeğe gitseler, soluğu bir etli ekmekçide alırlar! Ağır misafirlere dahi ikram edilen yemek etli ekmektir.

Dostlarını, arkadaşlarını yemeğe davet eden Konyalılar, gel bir etli ekmek yiyelim, yada gel seni şuraya götüreyim dedikleri mekanların neredeyse tamamı bir etli ekmekçidir.

CEMO’da ilk akla gelen etli ekmek resteurantlarından biri, hayırlı olsun….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erol Sunat Arşivi

Mayıs

01 Mayıs 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR