Uğur Özteke

Uğur Özteke

MHP’ye yedi istiyor, AK Parti beş verir mi?

MHP’ye yedi istiyor, AK Parti beş verir mi?

Cumhur İttifakı’nın bazı büyükşehirlerde ortak adayları ya da ilçe bazında bölüşümleri önemli ölçüde belli olurken bizde de cuma günü yapılacak aday tanıtım toplantısında belki de saatler öncesinde bazı şeyler netleşecek.

Siyaset bu her şey son 24 saatte belli olur hatta uzatma bölümlerinde bile Konya için de Türkiye geneli için de aday bazında nelerin değiştiğini biliyoruz, yakın tarihimiz buna şahittir. Doğruluğundan zaman zaman biz de tereddüt etsek de Konya için son dönemeçte AK Parti ile MHP’ye genel merkezinin il teşkilatlarından gelen sıkı pazarlıklar sonucu son duyumlar adeta gönül neler ister neler dedirtecek cinsten.

*****

Mesela Konya için şöyle kaba bir hesap yapsak herhalde yanılmayız geldiğimiz noktadayız. MHP yedi istiyor AK Parti beş veriyor. Hatta kimilerine altı ilçe Cumhur İttifakı ortağı MHP’ye bırakılacak. Son durumda MHP beşe razı oluyor, AK Parti üç veriyor...

Elbette düğümü liderlerin ağzından çıkacak son cümleler çözecek. Dahası Konya için dananı kuyruğu cuma günü kopacak; ama il teşkilatları bazında bize ulaşan bilgilere bu sefer de izninizle MHP cenahından bakalım. Tabi bu arada CHP ve İyi Parti’yi de ihmal etmeyelim.

Akşehir, Emirgazi, Ereğli, Çumra, Kulu ve Seydişehir’in MHP’ye bırakıldığı yönünde iddialar söz konusu.

*****

EREĞLİ BU SEÇİMİN YILDIZI GİBİ…

AK Parti ile MHP’ye arasında en iddialı ilçelerden hatta tüm ilçelerden birisi de kuşkusuz Ereğli.

Bakıldığı zaman Ereğli’de seçim yarışı oldukça çetin geçmeye aday. Zira hem Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı bu ilçemizde oldukça iddialı. 24 Haziran seçimlerinin sonuçları da buradaki yarışın zorluk derecesini gözler önüne seriyor.

İpi göğüsleyecek parti muhtemelen “aday” üzerinden kazanacak. AK Parti’de mevcut başkan Özkan Özgüven’in yanı sıra önemli aday adayları var. MHP, “ittifak adayı” olarak eski başkan Hüseyin Oprukçu’nun açıklanmasını bekliyor. CHP ise ilçenin sevilen isimlerinden Bülent Ecevit Tatlıdil ile yarışa dahil.

MHP lideri Bahçeli Ereğli’yi çok istiyor. Adana Su ve Kanalizasyon İşleri (ASKİ) Genel Müdürlüğü görevinden ayrılıp MHP lideri Bahçeli’nin işaretiyle Ereğli’ye dönüp adaylığını açıklayan bir Oprukçu varken, Ereğli’nin “MHP” adayıyla yarışa girmesine de kesin gözüyle bakılıyor. 

Diğer yanda son seçime CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı olarak giren Muharrem İnce’nin de Ereğli’ye gelip Tatlıdil ile seçim çalışmasına katılması buradaki yarışın amansız geçeceğinin işareti değil mi?

*****

24 HAZİRAN SONUÇLARI

Ereğli ilçemizde 24 Haziran Milletvekili Seçim sonuçlarını hatırlarsak;

AK PARTİ: % 39,2

CHP: % 22,7

MHP: % 19,3

İYİ Parti: % 13

HDP: % 3,9

Tabloya göre Cumhur İttifakı yüzde 60’a 40’lık bir üstünlükle önde. Ama bu bir yerel seçim ve yerel seçimlerde nispeten de olsa aday belirleyici olacaktır. Bunun için yeri gelir bir oy bile  büyük önem kazanır.

AK Parti ile MHP arasında oldukça olumlu bir havada geçen “İttifak” Reis ile Devlet Bahçeli’nin son Samsun’daki ağız dalaşına net tepkilerinden sonra farklı bir havaya bürünmüştü. Eleştiriler, karşılıklı atışmalar iki liderin net tavrıyla adeta bıçak gibi kesildi.

Konya cephesinde de her iki partinin il başkanları ile teşkilat yöneticileri artık kamuoyu önünde susmak, mecburen kabullenmek zorunda kalsalar da son günlere oldukça sıkı pazarlıklarla giriyoruz.

Kağıt üstünde Ereğli ve mevcut başkanı MHP’den olan Emirgazi’nin İttifak ortağına bırakılması kesin gibi. Bakalım bu sayı 3’e 5’e hatta kimilerine göre 6’ya çıkacak mı?

PEKİ MUSTAFA AYGÜN GERİ ÇEKİLECEK Mİ?

Bir de olayın diğer boyutu var. MHP, Konya’da Büyükşehir adayı göstermeyecek. Peki merkez ilçelerde ne olacak? Mesela Meram’da. Mimar Mustafa Aygün ismi aylar önce açıklanmıştı. İlçelerdeki “İttifak”ın ardından Meram, MHP’ye bırakılmazsa ki şimdilik bırakılmayacak gibi gözüküyor. Muhtemelen aday geri çekilecek ve MHP, Konya merkezde aday göstermeyecek.

******

Bakalım büyükşehir + 31 ilçeden MHP’nin payına ne düşecek. Bunun cevabını en geç cuma günü alırız? Tabanlar buna nasıl tepki verecek hep birlikte göreceğiz. Bize düşen “hayırlısını” dilemek.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

İyi ağaç kolay yetişmez; rüzgar ne kadar kuvvetli eserse, ağaçlar da o kadar sağlam olur.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ

Sohbet, dedikodu yapacağız diye okul kapılarında gereksiz yığılma yapıp, çocukların geçişini engellemediğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
24 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR