Ahmet Kuş

Ahmet Kuş

ORMAN YANGINLARI

ORMAN YANGINLARI

Konya büyük bir ova olduğu için çoğu zaman bir ağaç gölgesine bile hasret kaldığımız zamanlar olur. Özellikle Konya’nın ova köyleri nedense yıllar boyunca ağaca, yeşilliğe, ormana hasret kalmıştır. Recep Konuk’un öncülüğünde Konya Şeker Fabrikası’nın son yıllarda Konya genelinde yaptığı ağaçlandırma çalışmalarıyla bu görüntü nispeten değişti ama yine de bir dağ köyündeki yeşil doku henüz ova köylerimizde yok… Vaktiyle bir fotoğrafçı arkadaşımızın yolu Konya’nın bir ova köyüne düşer. Köyden yanına verdikleri rehberle birlikte bölgeyi gezer ve çok sayıda fotoğraf çeker. Kendisi de Konya’nın bir dağ köyünden olan fotoğrafçı arkadaşımız rehbere köylerde niçin az sayıda ağaç olduğunu sorar. Tarlalarda kuyuların başına, tarla kenarlarına üç beş ağaç dikseydiniz gölgesinde yemek yer, dinlenir, serinlerdiniz, der. Rehber ise “Abi ağaçla uğraşmaya ne gerek var ki, bize traktör römorklarının gölgesi yeter” der. İşte ovalılar olarak önceden ağaca bakışımız böyleydi şimdi biraz değişti ama hâlâ köylerimizdeki yeşil doku yeterli değil…

Bir Konyalı olarak ağacın, yeşilliğin, ormanın kıymetini iyi bildiğim gibi özellikle doğaya karşı özel bir ilgim olduğu için ülkemizdeki ormanların hangi şartlarda oluşturulduğunu da yakından bilirim. Örneğin Konya-Beyşehir karayolunun kenarları 1960’lı yıllarda Orgeneral Cemal Tural’ın 2. Ordu Komutanı olduğu dönemde tamamen insan eliyle ağaçlandırılmıştır. Buradaki ağaçlandırma daha sonraki dönemlerde de devam etmiştir. Şu anda gür bir ormana dönüşen bölgede yer alan ağaçların her birinde Konya’da görev yapan askerlerin alınteri vardır. Sadece burası değil, Konya civarında bulunan orman ve korulukların neredeyse tamamı insan eliyle oluşturulmuştur. Doğal orman bu bölgede yok denecek kadar azdır.

Malum şu anda yaz mevsiminin en sıcak günlerini yaşıyoruz. Çoğumuz dağda, kırda bayırda geziyoruz. Piknik yapıyoruz, kamp kuruyoruz, doğa yürüyüşü yapıyoruz. Doğayla içli dışlı olduğumuz bu dönemde özellikle ormanlarımıza karşı daha dikkatli olmalıyız. Bu aylar ülkemizde orman yangınlarının en fazla olduğu dönemlerdir. Ormanlık alanlarda ateş yakmamalıyız, ateş yakan varsa kibarca uyarmalıyız. Ormanlık bölgelerde ateş ya da duman gördüğümüz zaman en kısa sürede orman yangını ihbar hattı Alo 177’yi arayarak yetkililere haber vermeliyiz. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde hizmet veren yangın ihbar hattına günü her saatinde ulaşmak mümkün. Ayrıca Alo 177’ye ulaşamadığınız bölgelerde orman yangını ihbarı için Alo 112’yi de arayabilirsiniz. Orman yangınlarında erken müdahale zararı en aza düşürür. Türkiye bu alanda dünyada orman yangınlarına en erken müdahale eden ve uçak, helikopter, iha gibi teknolojik imkânları en üst düzeyde kullanan ülkelerden biridir. Örneğin geçtiğimiz pazar günü Heybeliada’da çıkan yangına 3 dakika sonra müdahale edilmiş ve yangın iki buçuk saat gibi kısa bir sürede söndürülmüştür.

Ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ı insanlardan kaynaklanan sebeplerden dolayı çıkıyor. Kamp ya da piknik için ormanlık alanda yaktığınız bir ateş küçücük bir ihmal sonucu yüzlerce dekar alanın yanmasına yol açabiliyor. Aslında ormanlık alanlarda ateş yakmak yasak ama bazen orman çevresinde yakılan ve yeterince söndürülmeyen bir piknik ateşi, yere atılan bir sigara izmariti binlerce ağacın ve orman içerisinde yaşayan yüzlerce canlının sonu olabiliyor. Hele bir de hava rüzgârlı ise yangının önüne geçmek neredeyse mümkün olmuyor ve yıllarca emek verilerek oluşturulan ormanlarımız kısa bir sürede yanarak çorak bir alana dönüşüveriyor. Ağaçların ve ormanlarda yaşayan canlıların katili olmak istemiyorsanız yangına karşı azami dikkat gösteriniz. Ormanlık alanlardaki şüpheli durumlar hakkında yetkililere bilgi veriniz. Anayasamızın 169. maddesine göre yanan orman alanları yeniden ağaçlandırılmak zorundadır. Dolayısıyla bazı çevreler tarafından kasıtlı olarak gündeme getirilen yanan alanlar imara açılıyor iddiası büyük bir yalandan ibarettir. Bir de teröristler tarafından kasıtlı olarak yakılan ormanlar var ki onun da cezası çok ağır. 2019 yılında İstanbul’un Pendik ilçesinde bulunan Aydos Ormanı’nı yakan terör örgütüne mensup şahıs yakalanmış ve mahkeme tarafından müebbet hapisle cezalandırılmıştır.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Kuş Arşivi
SON YAZILAR