Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

PATENTLER  ÜRÜNE Mİ DÖNÜŞÜYOR; TOZLU RAFLARDA MI KALIYOR?

PATENTLER  ÜRÜNE Mİ DÖNÜŞÜYOR; TOZLU RAFLARDA MI KALIYOR?

Günümüzde artık tüm çıplaklığıyla önümüze geldi; “Teknoloji üretmek zorundayız

Zorundayız da bugünden yarına hemen nasıl olacak? Geliştiğimiz doğru, çoğu ürünü üretecek gücümüzün olduğu da ancak yarışta öne geçmemizin önünde sıkıntılar da yok değil. Gençlerimizin çoğu maalesef masa başı iş istiyor, genç nüfusumuzu üretime yönlendirmede etkinliğimiz tartışılır, “memleket meselesi” dediğimiz Meslek Liseleri çocukluğumuzun Sanat Enstitüleri kadar üretken değil. Özellikle Organize Sanayi Bölgesindeki Meslek Liseleri çok daha üretken olmalı. Üniversitelerimizin sahaya adapte olacak verimlilikte mezun verdiği tartışılır.

Bakınız ülkemizde Ağustos 2018 tarihi itibariyle 81 Teknopark var. 3,4 milyar dolarlık ihracat yapan bu Teknoparklardan ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi Arı ve Bilkent Teknoparkları toplam ihracatın 2.5 milyar dolarını gerçekleştiriyor. Kalanların verimlerini artırmayı dert edinmeliyiz. Meslek Liselerimizi geliştirmeyi, kalitelerini artırmayı; üniversitelerimizin verimliliğini yükseltmeyi dert edinmeliyiz. Tüm eğitimcilerimiz kendilerini okulun sahibi olarak değil; kendilerine emanet edilen çocuklarımızın geleceğini emanet alan kişiler olarak görmeli, makamın keyfini değil, yarınımızın güvencesi evlatlarımızı nasıl daha iyi yetiştireceklerinin derdini düşünmeli. Bence Üniversitelerimizde öğrenci yetiştirecek Öğretim Üyelerinin doçentlik yabancı dil puanları elli beş değil daha fazla olmalı. Eğitimcilerimizin niteliği ne kadar yüksek olursa katkıları da o denli fazla olacaktır. Eğitim kalitesi ucuzlatılmamalı.

Patent; Bir buluşu tasdik eden belgedir. Özellikle endüstrinin gelişmesinden sonra lüzumu görülmüş, seri halinde imal edilecek bir malın, belirli normlara uygun olarak yalnız ilk imalci tarafından meydana getirmesi ve buluşun çalınmasından, taklitlerinden korunması için, bu belge ile kendisine hak tanınmıştır.  Faydalı model ise Türkiye'de ve dünyada yeni olan, sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine verilen, patent niteliğinde koruma sağlayan bir sistemdir. Faydalı model koruması, patentle aynı haklara sahiptir, tüm yasal hakları, yaptırımları, uygulanması, hazırlanması ve buluş sahibine verdiği haklar patentle aynıdır fakat koruma süresi 10 yıldır. 2017 yılında ülkemizde 8625 patent başvurusu yapılmış, 3795 patentle İstanbul’un ilk sırada olduğu başvurularda Manisa 1206, Ankara 823, Bursa 440, Kocaeli 343, İzmir 305, Konya 178 şeklinde sıralanmıştır. Başvurular sonunda 1964 tescil verilmiş, Konya 52 tescil ile ülke sıralamasında altıncı olmuştur. Faydalı model başvurusunda 2017 istatistiklerine göre Konya beşinci sırada.

Patentler ülkemin ekonomisine katkı sağlayabilir. Bu nedenle raflarda tozlanmamalı, üretime dönüşmelidir. Elbette burada sanayi entegrasyonu şarttır ve sağlayacak olanlar da kentlerin Ticaret, Sanayi ve Meslek Odalarıdır. Üniversiteler Sanayi ile işbirliğine önderlik etmeli ve patentlerin üretimine öncelik verilmelidir. Bu konuda yarışmalar yapılabilir, hem icat çıkaranlara destek olunur hem de ülkem kazanır. Üreterek kalkınacağımız kesindir ve bu konuda azimle çaba sarfedilmelidir. Saygıyla.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR