Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

RAMAZAN YA! RAMAZAN

RAMAZAN YA! RAMAZAN

Ramazan orucunun ikinci günü bugün. İşin zarfını oluşturan Ramazan ayının mazrufu oruçtur. Birçok Müslüman işin bu tarafından ziyade Ramazan ayı ile uğraşır. Hâlbuki oruçsuz Ramazan’ın çok bir önemi yoktur. Böyle bir ayda Kuran’ı Kerim indiği için elbette Ramazan ayının önemi vardır ama esas şükür rabbimizedir. Şükrümüzün edası da oruçtur.

Ramazana girerken sahabe birbirleri ile helalleşirmiş, bize de düşen helalleşmek değil mi, kardeşim.

Ne olursunuz kırmayalım, incitmeyelim birbirimizi; sarılalım iç içe, değil mi ihvanım.

İbadetlerimize devam edelim; duygularımız kadar gönüllerimizi de doyuralım, değil mi Müslüman.

Yiyelim içelim ama israf etmeyelim. Ayet değil mi bu? Bazen gelenekler ve cömertlik adına yapılan yanlışlar ve geleneksel anlayış ayetlerin üzerine çıkabiliyor, değil mi kardeşim.

Öfkelenmeyelim, yanlışları kul hakkının önüne geçirmeyelim; öfke şeytanın silahıdır demiyor mu ayette?

Akşam oldu acıktık, sigara canım çekti, içim ezildi diye trafikte canavarlaşmayalım, makas çekmeyelim, benim arabam daha güçlü diye başkalarınınkini küçümsemeyelim, değil mi dostum?

Elimizi cebimize biraz daha atalım, hayırlara daha çok dikkat edelim ve bunu da kurumsal bazda (güvenli vakıflar, dernekler) yapalım olmaz mı, kardeşim.

Dolaplarımızı bir daha gözden geçirelim; eminim hepimizim dolabında fazladan giyecekler var. Kıyamadığımız veya rengini-desenini sevdiğimiz için hep saklamışız. Öyle de ihtiyaç sahibi insandan bir bez parçası daha mı kıymetli, hanımefendi, beyefendi.

Lütfen çöp kutularımız bir daha bakalım. Attıklarımız veya atıklarımız arasında neler var. Ekmek, et, çörek-börek; bozulmuş domates, kavun, üzüm; günah değil mi iki gözüm.

Aile ilişkilerini biraz daha düzeltelim. Ziyaretler yapalım, gönül alalım. Küs gelini kaynanası ile kinli kaynanayı gelin ile barıştıralım, değil mi damat bey.

Hasta veya hastane ziyaretleri yapalım, birinin elinden tutalım; hiç değilse sevgiyle bakalım, değil mi derviş kardeş.

Daha çok şey yapabiliriz, çok şey paylaşabiliriz, aman dikkat, metanet, asalet, nezaket, zerafet diyorum.  

*****

Bir dostum anlatıyor. Geçen sene inşaatın birinde Ramazanda sigara içen bir inşaat işçisine diğer bir işçi yukarıdan sesleniyor.

Ey, oğlum ne yapıyorsun ya! Ramazan geldi Ramazan”.

Sigara içen de cevap veriyor; “hangi ramazan oğlum, bir sürü ramazan var tanıdığım, hangisi geldi”.

RAMAZAN YA RAMAZAN!

Maalesef ramazandan haberi olmayan çok insanımız var ama bazıları da provoke edebilir aman dikkat, provokasyon onların, sabır bizim olsun.

Ramazan orucunuz hayırlı, yollarınız bayırlı ama uğurlu olsun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR