Halil Özkan

Halil Özkan

SAKLAMBAÇTAN SANAL ALEME…

SAKLAMBAÇTAN SANAL ALEME…

Bir dönem çocuklarının en tutkulu, en zevkli oyunlarından biri de saklambaçtı. Peki, saklambaç nasıl oynanırdı saklambaç en az 4 kişiyle oynanır. Bir ebe bir tane duvara önünü dönerek sayar. Ebe en az 50’ye kadar sesli sayar.

Bu sırada diğer oyuncularda ebe sayana kadar farklı veya aynı yerlere saklanırlar. Ebe dışından saymayı bitirince oldu diye bağırır ve gözünü açar.

Ve diğer oyuncuları bulmaya çalışır. Diğer oyuncular ise ebe kalenin başından ayrıldığını görünce ebenin saydığı yere sobe diyerek ebeler. Ebeleyen kişiler ebe olmaz.

Saklambaç, kör ebe, yakar top, seksek, vs… oynardık tüm arkadaşlarımızla biz. Şimdiki çocukların hakikaten halleri içler açısı yeni neslin bilmiş olduğu şeyler bilgisayar, telefon, tablet ve benzeri sanal ortamdaki oyunlar. Birçok şeyi görmediler bilmiyorlar hatta isimlerini dahi bilmiyorlar. Aslında bakarsak bana göre bu durum onlar açısından iyi değil. Hareketsiz kalıyorlar masa başında oturuyorlar, hareket yok, spor yok; oysa bir kuşak öncesi nasıldı sabah erkenden kalkardı, çünkü akşam da erkenden yatardı. Bilgisayar yoktu bizlere ait bir odamız yoktu sabah kalkardık dostlarla oynamak için telefona ihtiyaç yoktu mahallede çocukların buluşmak için kullandığı ortak bir yerleri olurdu orada buluşurduk öteki arkadaşların gelmesini beklerdik yahut toplananlarla beraber diğer arkadaşların evlerine giderdik çağırmaya. Genel anlamda futbol topu olan kişiyi çağırmaya giderdik.

Fazla seçeneğimiz yoktu ya maç yapardık ya da saklambaç oynardık ya da buna benzer birçok oyun vardı. Saatlerce oynardık, vücudumuz çok dinçti yere düşsek dizimiz kanasa dahi umurumuzda olmazdı. Her yanımız yara bere olurdu. Oyun çok tatlı geldiği için eve gidip yemek yemezdik. Başka mahalledeki kadınlar birbirini çocukları yardımıyla tanırdı şimdi nasıl apartmanda karşı komşunu bilmiyorsun kim bilir daha ileri zamanlarda neler olacak göreceğiz. Şu da var önceden hepimiz yolda top oynardık çünkü yarım saatte ya da saatte bir araba geçerdi şimdi öyle değil ki en ara sokakta bile dünyanın arabası geçiyor. Çocukların oyun alanları yok. Evet hiç yok. Ben göremiyorum parklar çok az, yeşil alan çok azaldı. Kıyamet yaklaşıyor işte. Allah sonumuzu hayretsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR