Uğur Özteke

Uğur Özteke

Selçuklu’da Fiyatlar Uçmuş

Selçuklu’da Fiyatlar Uçmuş

Selçuklu ilçemiz hızlı gelişimi ile sanki adına ve şanına yakışır şekilde Selçuklu’nun o muhteşem ihtişamını geri getirmek için koşuyor.

Yalnız ilçedeki bu muhteşem yürüyüş fiyatları da uçurmuş. Son bir haftadır minderimizi Organize Sanayi ağırlık olmak üzere Selçuklu ilçemizdeki dostlarımızın işyerlerine sermiştik. Buradaki dostlarımız ile yaptığımız şehir sohbetlerinde bir şey dikkatimi çekmeye başladı. Laf sohbetin bir yerinde dönüyor dolaşıyor ve Selçuklu’daki iş yeri, emlak, arsa fiyatlarındaki artışa geliyordu.

 

*****

Tanıyanlar bilir. Eğer haber amaçlı değilse Allah sizi inandırsın ekmeğin de, şekerin de fiyatını bilmem. Manyak derecedeki gazetecilik tutkumuzdan dolayı yıllardır fırına girip ekmek almamışımdır.

                                                                       *****

 

İş adamlarımızdan, emeklilerimize kadar herkesin, “Selçuklu’da fiyatlar çok arttı vallahi. Yüzde yüzden yüzde 500’e hatta yüzde bine artışlar var” demelerinden bir şey anlamıyordum. Ama cumartesi günü mevzu yine aynı yere gelince dayanamadım sordum, “Abi bu artış dediğiniz ne? Yani Selçuklu’da farklı Meram’da farklı bir artış mı var?” deyince biraz anlar gibi olmaya başlamıştım. Selçuklu Belediyesi sınırları içerisindeki emlak vergileri, işyerleri, arsalar zamlanmış. Dahası çok zamlanmış”…

 

*****

Cumartesi ikindin vaktinde gazeteye gelince durumu daha net ve resmi bir ağızdan öğrenme adına Emlakçılar Odası Başkanı Sayın Sedat Altınay’ı aradım. Sedat abimize de çok açık olarak sordum. “Abi bu fiyat artışı ne?”.

Sedat abi benim lafa girişimdeki cahilliğimi çabuk çözmüş olacak ki tek tek anlattı. Selçuklu Belediyesi bir İstanbul firması ile anlaşmış. İlçenin durumunu dolayısıyla standartını belirlemek istemiş. Yanılmıyorsam Ankara’dan da bir profesör gelmiş ve bizim Selçuklu’nun arsasının, evinin, dükkânının fiyatını çıkarmış. Bu çıkartılan fiyatlar bir vali yardımcısının başkanlığında toplanılan komisyona getirilmiş. Bu komisyonda Vergi Dairesinden bir müdür, Tapu’dan bir müdür, Ticaret Odası’ndan bir yetkili, Muhasebeciler odasından bir yetkili, Emlakçılar Odası’ndan bir yetkili filan derken komisyon oluşturulmuş. Bu komisyonun onayı ile Selçuklu’da iş adamından işçi emeklisine kadar milletin belini bükecek o fiyatlar çıkmış.

 

*****

Bize anlatılanlardan bu işin vebali ya da parasal anlamda faturası Selçuklu Belediyesi’ne kesilmişti.

Bu kez Sedat abiye sordum. “Abi bak komisyonda siz de varmışsınız. Bu fiyatlara yazık değil mi? Günah değil mi? Ankara’dan gelen profesör, Konyalının halinden ne anlar?” dedik. Dedik ama Sedat abi bizim salaklığımızı fark ettiği için çok samimi ve içten “Uğur kardeşim Valisi, Vergi Dairesi müdürü, tapu müdürü tamam dedikten sonra biz ne yapabiliriz ki?”…

*****

Sakın ola siz siz olun “Evim yok bana ne? Dükkanım yok bana ne? Arsam yok bana ne?” demeyin.

Hani yolda giderken ayağımız bir çömleğe takılır ve bir küp altın buluruz, sonra da ev arsa almaya gidecek olursak geçen sene bin 500 lira olan tapu harcı bu yıl aynı yer için 7 bin lira olmuş.

Durun bu kadar da değil. İşi biraz daha büyütsek geçen sene 7 milyon ödeyen 39 milyon ödeyecekmiş…

Ben bana anlatılanlardan böyle anladım.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Nefsinin öğretmeni, vicdanının öğrencisi ol.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Şato Form kavşağında yayalar kırmızı ışıkta durduğu zaman ADAM oluruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR