Uğur Özteke

Uğur Özteke

SORUNLARIN BÜYÜMESİ SİZCE NORMAL Mİ?

SORUNLARIN BÜYÜMESİ SİZCE NORMAL Mİ?

Bugün şehrimizin ulaşımı ile ilgili özellikle de uçak ve hızlı treni ile ilgili bir kaç ayrı sorununu dile getirmek istiyoruz.

İsterseniz önce iş ve sanayi dünyamızdan sade vatandaşa kadar bize iletilenleri aktaralım sonra küçük bir değerlendirme yapalım.

Bir sanayici dostumuz aradı. Bu dostumuz gerçekten de ihracatı ile dünyanın pek çok yerinde markasını ispatlamış bir dostumuz. Şehir adına ne istese hak etmiş bir insan. Önce bize sakin sakin Konya-İzmir uçak seferlerini Konya-İzmir uçağının Konya’ya gelince kadar nasıl bir Avrupa turu yaptığını anlattı.  

Sonra kendisinin bu anlattıklarını bizim kalın kafamızın basmadığını fark edince de “Uğur abi sana durumu ben özetleyeyim. Belki daha iyi anlaşılır” dedi. Kibarca (!)

(Sağ olsun akıllı adamın gözünü seveyim ben)

Sonra şu tabloyu gönderdi;

foto-1-556.jpg

 

Daha sonra da durumu şöyle özetledi;

“Konya’dan İzmir’e uçak seferleri yapılmıyor.

Oysa Konyalıların en fazla yaşadığı illerden birisi hatta en fazla olanı İzmir’dir.

İzmir-Konya sanayi ve ticarette yüksek hacimli çalışıyor.

Buna rağmen uçak yok. Peki, neden yok?

Olsa da yani sefer konsada ne bir sanayicinin işine gelebilecek şekilde ne de bir sade vatandaşın. Bunun net bir sebebi olmasa da genelde “İlgisizlik” deniliyor.

Amma trenle de Konya’dan İzmir’e gidebilmek için önümüzdeki bir hafta trenlerde yer yok.

Yani seyahat eden çok demek ki bizlere denildiği gibi gerekçe “ilgisizlik” değil.

Üstelik trende öyle çok ucuz falan değil.

Sun Expres 11 Haziran 2019’da Konya-İzmir uçuşlarına yeniden başlayacak.

Ama bu kez de öyle bir sefer düzeni var ki anlayabilene bunu koyanın gerekçesini bilene helal olsun. Konya’dan haftada sadece salı günü İzmir’e gidiş var. Dönüşü ise perşembe günü. Yani İzmir’e giden işadamı salı gidecek İzmir’e gidecek. İş görüşmesini yapacak ama Konya’ya yeniden dönebilmek için ya perşembeye kadar burada kalacak ya da otobüsle dönecek.

Nasıl ama. Adı İzmir’e git ve dönme. Döneceksen dren nasıl dönersen dön.

Şimdi bu Konya-İzmir uçak seferi yapılmış mı oluyor?

Uçak demişken Konya havaalanı ile ilgili bir şey daha dikkatimizi çekiyor.

Konya’da havaalanında CIP salonu var ama kullanılmıyor. Kayseri, Gaziantep, Trabzon, Antalya hatta Bodrum gibi yerlerde dahi CIP salonları buralardan istifade etme hakkı kazanmış insanlarımız için kullanılırken Konyalı bundan mahrum.

Niye?

Yeri de var. Ama uygulamada böyle bir uygulama yok.

Ve ne gariptir ki bu salonlardan yararlanma şansına sahip insanlarımız bu sorunu asla hiçbir yetkiliye söylemiyor. Söyleyemiyorlar diyeceğim. Ancak pek çoğu zaten şehri yönetenler ile arkadaş. Onlarla oturup kalkıyorlar.

Bu salon işi de galiba Konya’ya özgü bir neden olsa gerek.”

………….

Bir de bilmem siz farkında mısınız Konya-Ankara, Konya-İstanbul hızlı trenlerimizde eğer haftalar öncesinden biletini almaz iseniz bilet bulma şansınız yok denilebilecek kadar az. DDY yetkilileri buradaki başarılı Konyalı bürokratlar Konya hatları için inanılmaz bir hassasiyet içerisindeler.

Bunları biliyoruz bu çalışmaların da şahidiyiz.

Ancak şuanda mevcut durumda anladığımız kadarı ile bu hatlara yeni ek seferler konma şansı olmadığı gibi vagon takviyesi şansı da yok.

………………    

Uçak seferleri, sis ve kötü hava şartlarında uçakların Konya’ya inememesi, inenlerin kalkamamasından tutun da hızlı trene olan ilginin her geçen gün artması ile bu inanılmaz kolaylık sorun daha da ötesinde çile olmaya başladı.

………………..

AK Parti iktidarları ile artık uçmayan insanımız kalmadı.

Yüksek Hızlı Tren burnumuzun dibinde Avrupa’da var iken biz trene bakar gibi onlara bakıyorduk. Sonra bir anda Reis’in Başbakanlığı döneminde ileri teknoloji ile çalışan konforlu rahat bu trenlere bir almıştık nerede ise inmeyeceğiz.

Ankara, İstanbul, Eskişehir’e alıştık, “Karaman, Antalya, Mersin ne zaman?” diye mızmızlanmaya bile başladık.   

Böylesine hızlı ve güzel gelişim içerisinde kendi insanımız bu hızlı ve rahat konfora alıştıktan sonra “Uçak inmedi”, “Uçak kalkmadı”, “Trende bilet bulamıyoruz”…. Mazeretleri tüm o duaları alıp götürdüğü gibi bir yerde eleştiri konusu oluyor.

Burada görev siyasilere düşüyor.

Tamam düşünenden, emeği geçenden, yapandan, çalıştırandan Allah bin kere razı olsun. Olsun ama bu ağzımıza verdiğiniz tatlı memeyi çektiğiniz zaman çıngar kopuyor.

Aklı ermeyen çocuğun bile ağzından emziğini çektiniz mi ağlar değil mi?

Yerel seçimlerin ardından bu konuda siyasilere ve yüksek makamlardaki bürokratlara ulaşım imkânlarının genişletilmesi vatandaşın isteklerine eksiksiz karşılık verilmesi konusunda yeni bir ulaşım seferberliği görünüyor gibi.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

İyiliğinize inanılmasını istiyorsanız ondan hiç bahsetmeyin

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Hastalardan çok hasta yakınları biraz daha sakin ve sabırlı olmayı becerebildikleri zaman daha iyi ADAM oluruz.

 

    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
22 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR