Halil Özkan

Halil Özkan

Veri kaybetmeden daha hızlı sisteme sahip olma yolu

Veri kaybetmeden daha hızlı sisteme sahip olma yolu

İşletim sistemi donanımdan sonra bilgisayarların olmazsa olmazı diyebileceğimiz programlardır. Tanım olarak vermek gerekirse işletim sistemi bilgisayarın (Donanım) elektronik parçalarının bir araya getirildikten sonra bunlara bazı emirler ve görev paylaşımlarını vererek işe yarar bir hale getirilmesini sağlayan yazılımlardır. Daha genel ve kabul gören bir tanımla ise bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. Donanım fonksiyonları için uygulama programları ve bilgisayar donanımı arasında aracılık görevi yapar.

Yani yukarıdan da anlayacağımız üzere aslında işletim sistemi sadece masaüstü pc, laptop, nettop vs. gibi bilgisayarların değil donanımla işbirliğine ihtiyaç duyarak bazı programları yerine getirmesi gereken tüm elektronik aletlerin içerisinde mevcut olmak zorundadır.

İşletim sistemini insanın beyni olarak düşünelim. Tanımda yaptığım gibi bütün donanıma sahip olan bir insan beyinden bir emir gelmezse bir cesetten farkı olmaz. Fakat beyin (benzetmede hata hoş görülmelidir) bu insanı sporcu bir insan, ya da sanata düşkün bir insan, ya da ticaretle uğraşan bir insan yapabilir. Oysa işletim sistemine yani beyne sahip olan her insan beynin vermiş olduğu emir ile yürüyebilir, konuşabilir vs.. basit işleri yapabilir hale gelecektir. Hızlı bir bilgisayarımız olsun istiyorsak donanımlarını iyi seçmemiz gerekir. Yeni yeni popüler olan SSD Harddikler oldukça hızlı var olan işletim sistemimizi SSD’ye kurarak veya taşıyarak mevcut hızımızı artırmış oluruz.

İşletim sisteminin yüklü olduğu Harddisk’te sistemimizi yeni aldığımız SSD Harddisk’e aktarmak gerekiyor. SSD Hardidsk diğer harddisklere göre daha çok verimli ve hızlı bir sistem imkanı sunuyor bize bilgisayarın açılma süresi veri kopyalama süresi ve bazı kullandığımız programlarda falan daha çok performans almamızı sağlar veri akışı hızlı olduğu için.

Harddiskte yüklü olan Windows’u disk klonlama ile yeni SSD Harddisk’e aktarıyoruz.

Sabit diskiniz yüksek kapasiteli fakat SSD’nizin kapasitesi düşük. Sorun değil. Sadece sistem dosyalarını disk kopyalama ile temiz bir şekilde aldıktan sonra sıkıntısız çalışacaktır.

Sanılanın aksine Windows sadece C sürücüsünden oluşmaz. Özellikle UEFI sistemlerde C sürücüsünden önce, gizli olan üç adet bölüm daha yer alır. Eğer bu bölümler yeni aldığınız SSD’ye klonlanmaz ise, Windows açılmayacaktır. Bu bağlamda klonlama yazılımınızın işletim sistemini düzgün klonlaması şart.

condensedv3.pngBu aşamadan sonra kullanıcıların kafasında oluşan en büyük soru şu: şimdi ben sabit diskten değil de nasıl bu SSD’den sistemi çalıştıracağım. BIOS sistemlerde bu işlem nispeten basitti: ilk sıraya SSD’yi alıyorsunuz ve tamamdır. Fakat UEFI sistemlerde bu iş biraz değişti. UEFI sistemlerde SSD veya sabit disk yerine Windows Boot Manager girdisini seçmeniz gerekiyor. Fakat iki adet Windows yüklü disk olduğu zaman karşınıza iki adet Windows Boot Manager girdisi çıkabiliyor. Bu da biraz kafa karıştırıyor. Yapmamız gereken çok basit eski kullandığımız sistem Harddisk’ini biçimlendirerek bu sıkıntının üstesinden gelmiş oluruz. (Yararlanılan kaynak www.technopat.net )

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR