Ziya Uysal

Ziya Uysal

Yeteneğin keşfi

Yeteneğin keşfi

       Olağan, alelade başarıların ötesine geçmek için erken yaşlarda yetenek keşfi şarttır. Çünkü eğitim çağı geçmeden o yönde bir yönlendirme gereklidir. Merak ve heves başka, üstün yetenek başkadır. Herkes, en az bir konuda üstün yeteneğe sahiptir. Ama her konuda üstün yetenekli değildir.
       Başarı için merak, heves, eğitim ve çalışma şarttır. Ama sınırları zorlayan, rekorları kıran, ileri düzeydeki başarılar, herkesin en yetenekli olduğu konuda ortaya çıkar. 
      Onun için çocukluk ve gençlik yıllarında herkesin faydalı alanlardaki  yeteneği ya büyükleri ya da kendisi tarafından keşfedilirse başarı açısından çok yararı olur. Erken yaşlarda yetenekli olduğu konu sevdirilir. O konuya merak, heves ve ilgi uyandırılır, fırsat verilir. Eğitilme yeteneğinin en yüksek olduğu çocukluk ve gençlik çağlarında, yeteneği doğrultusunda eğitim verilir.
       Herhangi bir konuda kişinin yeteneği ya vardır, ya da yoktur. Yetenek doğuştan gelir, genlerinde yoksa sonradan olmaz. Bir sanat veya spor dalında, ya da bir meslekte üstün yetenekli olan birinin başka bir konuda hiç yeteneği olmayabilir.
       Bu konunun üzerinde yeterince durulmadığı için deha mertebesinde nice insanlar, hiç de yetenekli olmadıkları işlerde harcanıp gitmektedir. Ya da yanlış hevesler peşinde akıntıya kürek çekmektedir.
       İyi bir fizik bilgininden iyi bir siyasetçi, iyi bir ressamdan iyi bir müzisyen olmayabilir. Bir ticaret dehasının hiç sanat yeteneği olmayabilir. Herkesin yetenekli olduğu konuyu keşfedip çalışmalarını o konuda yoğunlaştırması kendisinin de insanlığın da yararınadır. İleri düzeyde bir başarının sırrı biraz da burada yatmaktadır.
       Yaşları yüzyılları bulan, o devasa çınar ağaçlarının, saçma tanesi kadar, küçücük bir tohumdan meydana geldiğini düşündükçe insanlar, yeteneğin ilahi yönünü görür ve ürperir. Ya da o küçücük tohumun, dünyanın sonuna kadar yetişecek, kim bilir kaç tane çınarı içinde barındırdığını düşündükçe, yeteneğin ne büyük bir güç ifade ettiğini daha iyi anlar.
        Oysa yetenek bakımından en alt düzeyde bilinen bir insanın bile yetenekleri bu tohumla kıyas kabul etmez derecede ilerdedir. Bir de üstün yetenekli bir insanın neler yapabileceğini düşününce bu konu daha iyi anlaşılacaktır.    
         Türk Milleti, içinden daha nice Fatihler, nice Atatürkler çıkaracak, büyük bir millettir. Ama bunların ortaya çıkmasını tesadüflere bırakırsak, daha asırlarca beklememiz gerekebilir.  Oysa bizim öyle bir zamanımız yok. Allah, Milli Eğitim Bakanlığımıza ilham versin. Yeteneklerimizi bize bağışlasın.   
 
DUYARSIZ
 
Nice güzel düşünceler
Çok değerli nice sözler
Bilgiler, aşkın değerler
Hep fark edilmeyi bekler
 
Ama çoğu güzellikler
Doğadaki melodiler
Cıvıltılar ve ezgiler
Beyhude akıp giderler
 
Kır çiçekleri baharda
Açarlar da yamaçlarda
Fark edilmeyi beklerler
Gülücüklerle kırlarda
 
Duyarsız bunları bilmez
Nimete asla şükretmez
Güzellikleri hiç görmez
Sevgiyi bile hissetmez
 
Mazlumun sesini duymaz
İyilikten de anlamaz
Kendi kendini tanımaz
Boş yere yaşar duyarsız
 
Ona kaldıysa işiniz
Ağrıyacaktır başınız
Ağaç yaş iken eğilir
Duyarsızla uğraşınız
 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR