Uğur Özteke

Uğur Özteke

“BİR ŞEYLER YAPMANIN LÜZUMU VAR…”

“BİR ŞEYLER YAPMANIN LÜZUMU VAR…”

Bugün kendimi frenlemek ve öfkeme hâkim olamayarak haddimi aşmamak adına iki haftadır bir okurumuzun fotoğraflayarak gönderdiği konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Biz her okurumuzun her samimi insanımızın görüşüne saygı duyarız. Bu zaten çok açık değil mi? İnternet sayfamızda yazımızın altına her gün onlarca yorum geliyor ve siz değerli okurlarımız beğenmediğiniz her şeyde bizi de çok net eleştirebiliyorsunuz. Haaa ana avrat söven ile kendilerinin bile inanamayacağı iftira atanlara da yayınlamadan cevap yazıyoruz; “açık adresinle gel mahkemede görüşelim ya da bir zahmet yüz yüzü dertleşelim”…

Neyse böylesine özgür bir platform için bakın bir vatandaşımız da mahallesindeki park için neler yazıyordu.   

“BİR ŞEYLER YAPMANIN LÜZUMU VAR…”

Bir park düşünün mahallesinde tek olan ve her yaş grubuna hitap edebilen bir park.

foto-1-516.jpg

Yaşlısından en ufak yaşına kadar tüm vatandaşların içinde bir şeyler bulduğu ve yaşadığı bir mekândır burası. Aslında kentlerin parkları onların imajları olmuştur.

Örneğin Başkent Ankara’daki Kuğulu Park böyle bir yerdir. Yıllardır giderim kuğusunu hiç kaybetmemiş büyüsünü hiç yitirmemiştir. Her dönem kendine bir şeyler katabilmiştir. Oranın yerel idarecileri ve halkı bunu başarabilmiştir aslında.

Bizler ise bu konuda biraz başarısız buluyorum kendimi evet başta kendimi. Yaklaşık on sekiz yıldır bildiğim ve bizzat on beş yıla yakın zamandır yakınlarında yaşadığım bir mekândan bir parktan bahsedeceğim bugün sizlere.

foto-2-436.jpg

Burası içinde cennet mekan Abdülhamit Han döneminden eserinde bulunduğu tarihi bir mekandır. Tarihi yapan mekanları aslında yaşlanmaları değil midir?...

Yıllara rağmen meydan okuması ve ayakta kalmasıdır belki de. Yurtdışında bunun örnekleri çoktur İngiltere’de Kraliyet parklarından tutun da kişisel parklara kadar tamamı korunmuştur ve yaşatılmıştır. Sizlere bahsedeceğim bu park aslında yavaş yavaş gün geçtikçe kan kaybetmekte ve dönüşmektedir. Değişse iyi belki de dönüşmesi bizleri üzmektedir.

En son Serdar Kalaycı Başkan zamanında yenilenmiş bir parktan bahsediyorum.

Hakkını yememek lazım şimdiki başkanımız da rutin temizlik ve bakım işlerini yürütmektedir.

Her sabah burayı temizleyen arkadaşlar olmasa zannederim içinden geçilemez bir hal alırdı.

foto-3-306.jpg

Bizler burada yaşayan veya bir şekilde burayı kullanan insanlar öyle çok yıpratıyoruz ki mekânlarımızı inanamazsınız. Üçüncü sınıf dünya ülkesi insanlarında birileri kirletir kimse temizlemez, ikinci sınıf dünya ülkesi insanlarında birileri kirletir birileri sürekli temizler, birinci sınıf dünya ülkesi insanlarında ise birileri hiçbir zaman kirletmez birileri de temizleme ihtiyacı hissetmezlermiş derlerdi, tam da burası için söylenmiş aslında…

foto-4-195.jpg

Bu parkı iyi kullanamadığımız doğru gerçek hakikat ne derseniz deyin…

Ama insanlar kadar yöneticiler de bundan sorumludur diye düşünüyorum.

Trafo merkezinden başlamak istiyorum. Eskiden daha beride yer alan merkez bir gün aniden şadırvan kenarına kaldırıveriyor. Belli ki bir proje var hesap var insan şunu söylüyor. Denizin altından ulaşım sağlıyoruz ancak bir trafo merkezini aşağıya kot altına yerleştiremiyoruz.

foto-5-122.jpg

Bu kadar kıymetli bir mekânda bunlar yapılabilir diyorum. Üstelik yürüyüş yolları katlediliyor. Bu park çok işlevli bir park demiştim her yaş grubu hayatın tüm gereklerini burada giderebiliyor. Yürüyor sağlık için oturuyor dinlenmek için dul teyzelerimiz vakit harcıyor kamelyasında sahiplenmiş o kadar ki sizi oradan kaldırabiliyor. Kendi aralarında günler yapıyorlar. Gençler doğum günü kutluyorlar kamelyalardı.

foto-6-077.jpg

Denebilirdi hemen yanında bir cadde ötesinde millet bahçesi yapılıyor orası daha kapsamlı bir yer olacak buraya gerek yok aslında diye düşünülebilir.

Burası böyle bir yer değil 6 metre caddeleri olan bir mahalle tek okulu var ve okul çıkışında çocukların çokça kullandıkları bir merkez haline dönüşmüş sizler isteseniz de istemeseniz de bazen hanımla derdik şu caminin avlusunu da bu parka dahil etsek ne güzel olurdu derdik. Tarihi mekân demiştim ya Devlet Demir Yollarının bir dönem ambar olarak kullandığı Tantavi Ambarı burayı da bu mekanla kaynaştırsa belediye derken bir gün bir şeyler olmaya başladı. Duyumlarımız restoran olacakmış Ateşbazı Veli Hazretlerinin vefat yıldönümünde festivaller düzenlenecekmiş. Bir kere arkasında okul var; Çocuk Gelişim Uzmanlarına göre okul yakınlarında böyle yemekli mekânların olması uygun olmaz derler.

foto-7-047.jpg

Bizim önerimiz gerçi sorulmuyor ama söyleyelim dedik. Burası Cumhurbaşkanımızın Millet Kıraathanesine çok uygun bir yerdir diye düşünüyorum etüt merkezi gibi de olabilir. Bir ülkenin 7/24 çalışan kütüphanesi olursa bilgi üretebilir diye düşünüyorum hemen yanı başımızdaki kafeler 24 saat ya da kışın spor aktivitelerinin yapılacağı bir mekân olsa yanı başımızdaki spor komplekslerimizi de yitirmişken (eski stadyum).

Pek çok proje akla geliyor. Yapboz mu oynuyoruz? Muhtarlık yeni yaptık şimdi yıkılacak deniyor. Pek çok masraf yapılıyor, mekân yenileniyor, yemek yeri olacak deniyor doğru mu bilmiyorum. Şunu iyi biliyorum burası küçük bir park ancak sembolleşmiş bir mekân tarihi mekânı da kendi fıtratına uygun parka dâhil edersek zannederim çok daha iyi işler yapmış oluruz… Bir şeyleri kaldırmak ya da yıkmak kolayı ama yenileyip ufak dokunuşlarla tarih katmak daha güzel olur diye düşünüyor ve dile getiriyorum. Soruyorum bu tarihi mekân için ne kadar harcama yapıldı daha ne kadar harcanacak ve bu mekân hemen yanı başındaki parkın sonunu mu hazırlayacak. Şu anda bile yürüyüş yolumuz kullanılamıyor. Araba park alanları da yetersizleşti daha bir sürü şey…

Mahalle küçük ama karakteristik bir mahalle küçük dokunuşlarla sosyal donatı alanları daha iyi hale getirilebilir diye düşünüyorum…”

…………..

Ankara’dan tüm Konya’ya ve dostlarımıza en içten selamlar saygılar ve de hürmetler.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Ömür ağaç dalından savrulan bir yapraktır, ne kadar genç olursan ol, sonun kara topraktır.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Erkek sürücüleri anlıyoruz kabul ediyoruz da o kibar bakımlı kadın sürücülerin 1 dakika dahi beklemeye tahammülleri olmayarak sürekli korna yapmalarından vazgeçtikleri zaman daha iyi ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR