Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Devlet Millet Kucaklaşması

Devlet Millet Kucaklaşması

Büyük Devletler büyük milletlerden oluşurlar. Büyük Türk Milleti darbe girişiminden alnının akıyla çıktı. İnsanlarımız hayatları pahasına devletlerine bir şey olmaması için uğraş verdi mücadele etti. Millet hükümetine liderine devletine sahip çıktı.

Bunun karşılığında da hükümette milletine sahip çıkıyor destek veriyor şu an. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tek tek yaralılarımızı devlet için canını veren yaralanan hayatını kaybeden insanlarımızı ve ailelerini ziyaret ediyor acılarına ortak oluyor. Gün birlik olma günü.

Hükümetimizde Milletine teşekkürü ekonomik teşviklerle desteklerle taçlandırıyor. Çok önemli teşvikler devreye girdi ve vergi affı geldi. Devlet milletini kucakladı her türlü kolaylığı getirdi. Gerçekten çok iyi fırsatlar sundu. Emlak GYO vasıtası ile uzun vadeli düşük faizli konutlar satmaya başladı. Bütün bunlar piyasalardaki daralmayı gidermek piyasayı canlandırmak için atılan adımlar. Cumhurbaşkanımız kamu ve özel bankalara seslenerek faizleri indirin çağrısında bulundu bankalar önümüzdeki günlerde toplantı yaparak bu konuyu gündeme alacaklarını söylediler. Özellikle ilk destek devletin büyük bankalarından biri olan Halkbank tarafından geldi. Eğer diğer kamu bankaları da bu indirimlere katılırsa özel sektör bankaları da piyasaya ayak uyduracaktır. Bankalar kredi kartlarına daha fazla taksit imkânını da BDDK ile görüşüp tekrar gündeme getirmeyi düşünüyorlar. Buraya kadar olanları toparlayacak olursak devlet millet kucaklaşması olarak yorumlamak doğru olacaktır. Ben vatandaş olarak hükümetin yapmış olduğu bu teşvikler ve vergi aflarından dolayı milletin üzerinden büyük bir yükün kaldırıldığı ekonomiye işlerlik kazandıracağı inancındayım. Devam eden operasyonlar ile haksız rekabetin engellenmesi ve devlet kurumlarının temizlenmesi de devlete ilerleyen dönemlerde pratiklik katacak ekonomik işleyişin düzelmesi adına büyük bir kazanım olacaktır.

Hükümetten gelen bu iyi haberlerin üzerine birde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ten iyi haberler geldi. Moody’s Türkiye’nin yatırım yapılabilir olan Baa3 kredi notunu koruduğunu açıkladı. Türkiye ile ilgili kararını açıkladığı metinde darbe girişiminin uzun vadeli sonuçlarını görmek istediğini belirtti. 15 Temmuz darbe girişiminin etkilerini 3 ana başlıkta incelemeye devam edeceğini açıkladı. Moody’s in üzerinde durduğu 3 ana başlık ise söyle;

-Türkiye'nin politika yapıcı kurumlarını ve iş ortamını
- Olası şokları absorbe edecek dış tamponları, Türkiye'nin yüksek derecede bağlı olduğu zarar görmüş yatırımcı beklentisi
- Büyüme beklentileri

Moody’s netice olarak darbe girişiminin etkilerini tam ve net olarak görmeden herhangi bir hareket yapmak istemedi. Doğru ve dürüst bir karar. En azından diğer derecelendirme kuruluşu S&P gibi aceleci ve taraflı davranmayarak objektif bir karar vermiş oldu. Burada yine Sayın Cumhurbaşkanımızın S&P ye sert uyarıları, Türkiye de bulunan yabancı şirket CEO’ları ve yabancı yatırımcılar ile yapmış olduğu toplantı ve rahatlatıcı konuşmalarının büyük etkisi görülmekte.

Haftayı kapatırken tek olumsuz haber ABD tarafından geldi. Gelen veri ABD ekonomisi için iyi fakat bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için kötü olduğunu söyleyebilirim. Cuma günü gelen Tarım Dışı İstihdam verisi 255bin gelerek beklentinin çok üzerinde artış gösterdi. Her gelen iyi veri sonrası Fed’in faiz artırımına gideceği beklentisiyle dolar uluslararası piyasalarda diğer para birimlerine karşı değer kazandı. Euro/Dolar paritesi veri öncesi 1.1153 seviyesinde hareket ederken veri sonrası 1.1050 seviyesine kadar geriledi. Geçtiğimiz hafta yapmış olduğumuz yorumlarda Dolar/TL ve Euro/TL için fiyat aralığı belirtmiştim. Bir hafta boyunca vermiş olduğumuz bant aralığında hareket etti. Alım için 2.95-2.98 aralığı uygun seviyeler demiştim hafta başında 2.97 seviyelerini test edip yukarı hareket ederek bizi teyit etti. Daha sonra Moddy’s ve ABD Tarım Dışı İstihdam verisi beklentisi ile 3.027 seviyelerine kadar yükseldi. Bir hafta boyunca alım ve satım yönünde güzel fırsatlar yaratmış oldu. Euro/TL için verdiğimiz bant 3.25-3.40 bandı idi. Hafta boyunca 3.35-3.40 aralığında satış fırsatları yarattı. Bu hafta Dolar ve Euro da bir miktar düşüş bekliyorum. Dolar/TL de içeride ve dışarıda ekstra bir olay yaşanmaz ise bu hafta sırasıyla 2.982-2.972-2.958 seviyelerine doğru bir hareket yaşayabiliriz.

Altında geçen hafta söylediğimizin hiç dışına çıkmadı. Satış için 132-137 aralığının satış fırsatı olarak yazmıştık.133 TL seviyesinden geri döndü. Alım için 123 TL seviyeleri uygun olarak gözükmekte. Şu an 128.5 seciyelerinde.

Borsa İstanbul ise darbe girişimi sonrası toparlanma emareleri gösteriyor. Şu anda 76.000 seciyelerinde önümüzdeki hafta kritik 77.200 seviyesinin geçilmesiyle 80.000’lere doğru hareket edeceğini düşünüyorum.

Ülkemiz Allah’ın izni ile bu hain darbe girişiminin de üstesinden geldi. Allah milletimizi devletimizi daha beterinden korusun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR