Hatice Filiz Çelik

Hatice Filiz Çelik

KURBAN İLE YAKIN OLMAK

KURBAN İLE YAKIN OLMAK


Her bir ibadetin zâhiri bir görünüşü olduğu kadar bâtıni nice manalarının da bulunduğu hususunda hemfikirdir tüm mütefekkirler. Kurban ibadeti de aynı şekilde, içinde  gizli anlamlar barındırır. Sadece geleneği yerine getirme veya maddi durumu kötü olanlara yardımda bulunma eylemi olarak değildir kurban ibadeti. Kurban ibadeti,  Rabb’imizin “teslim ol” emrine yönelik uygulayacağımız, en önemli eylem olan, nefsi kurban etmenin, sembolik ifadesini de barındırır içinde .
Bu konuda Tosun Bekir Bayraktaroğlu şöyle demektedir: “Hakikatte O’ndan gayrı hiçbir şey yoksa, o zaman kendimizi terk edip O’na gitme zamanı…Ancak çağrılacağımız zamana kadar burada kalmamız, Allah’ın iradesidir. O yüzden Allah kendi nefislerimize karşılık bir bedel göndermemizi emrediyor. Bir koç kurban edilmesinin anlamı budur.”
Hz. İbrahim’in gördüğü bir rüya ile başlar kurbanın sırrı. Onun imanı ve ilmi, Hz. İsmail’in kurban olmaya gönüllüğü ve teslimiyeti asırları aşan ulvi bilgilerdir.
Elbette fıkhi ve tasavvufi derin bilgileri aşan konular hakkında bilgi verme haddini taşımıyorum kendimde. Mutlaka her sene olduğu gibi bu sene de değerli hocalarımız tarafından konu hakkında çok faydalı makaleler yayınlanacaktır.
Bunun dışında bayram, herkesçe malum olduğu üzere, yakınlaşma, hâl hatır sorma, birbirini hatırlama anlarıdır. Bayram sadece bir tatil zamanı değil, insani ilişkilerin zirveye çıktığı özel zamanlardır. Bayram, çocuklar için neşe, yaş almış büyüklerimiz için tüm sevdiklerini bir arada görme fırsatıdır.
Bu sene malum sağlık açısından çok dikkatli olunması gereken bir bayram olacak. Belki Ramazan Bayramı’nın burukluğu neticesinde, eş dost birbirini görmeyi daha fazla isteyecek. Sağlığın en ön safta olması gerektiği bir bayramın içindeyiz. Özellikle büyüklerimize ziyaretlerimizde daha dikkatli olmamız gerekiyor. Birbirimizden uzun zamandır uzağız düşüncesine rağmen tedbiri elde bırakmamak, belki de bugünlerdeki en önemli insanlık görevimiz.
Bu tedbirleri almak ayrıca, büyüklerimize olduğu kadar   eğitimlerine güvenle başlayabilmesi için çocuklarımıza ve gençlerimize karşı da en asli insanlık borcumuz.
Belki bu sene sağlık için, geleneğin biraz dışına çıkıp ziyaret yerine telefonla bayramlaşmamızı yapmak korona gölgesindeki bayramımızı selametle geçirmemize yardımcı olur.
Kurban Bayramının sırrına uygun olarak; Yüce Allah bize Hz. İbrahim’in itaatini ve Hz. İsmail’in sabrını nasip etsin.
Bayramınızı en içten dileklerimle tebrik ederim. Bayramın, size, ailenize, Ülkemize, tüm İslâm Âlemine ve tüm dünyaya, başta sağlık ve afiyet olmak üzere, huzur ve barış getirmesini temenni ederim.
Sağlığınız, huzurunuz ve birlikteliğiniz daim olsun.
Bayramınız mübarek olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hatice Filiz Çelik Arşivi
SON YAZILAR