Hasan Durucan

Hasan Durucan

MUTLUYUZ; EVLENİYORUZ

MUTLUYUZ; EVLENİYORUZ

Düğün fotoğrafçıları ile doğru iletişim kurmak hayat kurtarır diyebilir miyiz? Ben bu soruya kesinlikle evet diyorum. Çünkü onlarca emek ve para harcadığınız düğününüzden geriye yalnızca anılarınızı tazeleyeceğiniz mutlu kareler kaldığını düşünürsek bir düğün gününün en önemli detayının düğün fotoğrafları olduğu söyleyebilirim. Bundan on yıl öncesine kadar stüdyo fotoğrafçılığı ve film tabları hayatımızdaydı. Teknoloji hızlı adımlarla ilerleyip dijital fotoğraf makinaları hayatımıza girdirdiğinden beri artık baskı olayı ve stüdyo fotoğrafları yerini dış mekan fotoğraf çekimlerine bırakmaya başladı. Yani bir bakıma farklılık arayışları da sektörün daha genişlemesine ve büyümesine yol açarken fotoğrafı da lüks olmaktan çıkardı. Güzel bir düğün albümü hazırlamak için aklınızda dış mekan fotoğrafı çektirmek varsa bu durum genellikle paniğe yol açabilir. Onca koşuşturmanın üzerine bu size yük gibi gelsede biran önce panik havasından kurtulup çözüm odaklı olmaya başlayın. Öncelikle ne tarz bir çekim istediğinize karar verin. Tüm günün hikayesinin anlatıldığı doğal anlardan oluşan fotoğrafların yer aldığı bir çekim mi istiyorsunuz? Yoksa tarihi bir mekanın atmosferinde mi, mevsim tonlarının tümünü içinde barındıran doğal bir alanda mı yada fotoğrafa değişik bir hava katabilecek sizin hayalinizde ki bir yerde mi? En doğru kararı vermek için düşündüğünüz mekanları içeren farklı fotoğraflara bakmanızı, mümkünse mekana gitmenizi ve fotoğrafçınızla çekim hakkında detaylı bir iletişim kurmanızı öneririm.

 

İletişim çok önemlidir. En önemli günün fotoğraflara en iyi şekilde yansıması için öncelikle birlikte çalışacağınız düğün fotoğrafçısı ile iletişiminizin çok iyi olması gerekir. Her düğün farklı ve kendine özel olduğu gibi her fotoğrafçının da kendine özel bir tarzı vardır. Düğün fotoğrafçısının sizin nasıl bir çekim istediğinizi oldukça iyi anlamasını sağlamalısınız. İyi bir iletişimin verdiği rahatlık fotoğraflara da yansımalı ki doğal pozlar yakalanabilsin. Unutmamak gerekir ki en güzel kadrajlar genellikle doğal alınan anlardan ibarettir.

 

İç ve dış çekimlerde ışığı doğru kullanmak çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında gerçekleştirilen çekimlerde dış mekan çekim için en uygun saatler öğleden sonra 16.00 - 19.00 saatleri arasıdır. Öğlen direkt gün ışığında çekim yapılacaksa ışık doğrudan değil yansıtıcılarla kullanılmalıdır. Yaz aylarında dış çekimler için damadın yedek bir gömlek bulundurmasında fayda var. Özellikle gelinlerlere de gelin ayakkabısının dışında daha rahat edebileceği babet, spor ayakkabılarını tavsiye ediyorum.

 

En güzel düğün pozları için ışık, arka plan, doğal anları pozlamak ne kadar önemliyse, fotoğrafçının yaptığı işe olan tutkusu, orada olmayı sevmesi ve bundan keyif alması da diğerleri kadar önemlidir. Bazen de fotoğrafçının davetlilerin arasında dolaşırken görünmez olması gereklidir. Ekipmanlarının da buna uygun olması nihayetinde şarttır. Flash kullanmadan uzaktan çekim yaparak anın büyüsünü bozmadan en iyi kareleri yakalayabilecek tarzda ve yetenekte fotoğrafçılarla anlaşmaya özen gösterin.

 

Dış mekân düğün ve nişan fotoğraf çekimleri için çiftlerin en çok merak ettiği ve sorduğu soruların başında aksesuar kullanımı gelmektedir. Çekim esnasında kullanılan aksesuarlar fotoğraf karesini hem daha doğal hem de daha iddialı gösterdiğinden dolayı aksesuar kullanımı fotoğraf çekimleri sırasında farklı fotoğraflar çıkmasını sağlıyor. Düğün fotoğraf çekimi aksesuarları arasında göze ilk batan ve en çok tercih edilen çeşitlerden birisi de konuşma balonlardır. Konuşma balonları kişiye özel ve istenilen şekilde hazırlanmakta ve fotoğraf karesi içerisinde daha esprili ve hoş bir şekilde durmaktadır. İster adınızı, düğün tarihinizi yazdırabilirsiniz isterseniz de esprili sözler ile daha eğlenceli bir fotoğrafınızın olmasını sağlayabilirsiniz. Konuşma balonlarının yanı sıra tek renk, renkli veya kalpli balonlarla fotoğraf çekimlerinde kullanılması gereken aksesuarlar arasında yer almaktadır. Tabi ki burada önemli olan en önemli husus ise nasıl poz vereceğinizdir. Pozunuza uygun olarak aksesuar seçimine yönelerek düğün fotoğraf çekimleri sırasında kullanmalısınız. Düğünler için özel tasarlanmış şemsiyeleri es geçmemek lazım. Özellikle gün batımında şemsiye arkasından oluşturulacak siluet fotoğrafları da ortaya harika bir görüntünün çıkmasını sağlayan önemli aksesuarlar arasında yer almaktadır. Düğün çekim aksesuarlarında köpük balonu, çerçeveler, yazı tahtaları, renk büyük gözlükler, konfetiler gibi birçok materyal de tercih edilerek fotoğraf çekimi sırasında kullanılabilir. Konsepte uygun aksesuarlar seçmeniz fotoğraflarınızı daha da kaliteli gösterecektir.

 

Genel olarak gelinliği sadece bir kere giydiğimizi düşünürsek, düğün öncesi ve sonrasında çekilen fotoğrafların önemi kat ve kat artmış oluyor. Bu yüzden düğün gecenizde poz vermeyi ihmal etmeden kendi şıklığınızı ve güzelliğinizi kadrajda görmek adına cesur pozlar sergileyebilir ve düğün gecenizi ölümsüzleştirebilirsiniz. Tabi ki düğün gecesinde ya da düğün gecesi hazırlık aşamalarında kendinizi rahat hissetmeniz gerekecektir. Aksi takdirde arzu edilen kaliteli ve bir o kadar da doğal düğün fotoğraflarının ortaya çıkması imkânsız bir durum gibi gözükebilir. Günlük yaşantıda çekilmiş olduğunuz fotoğraflarınızın telafisi var iken düğün fotoğraflarında aynı şey söz konusu bile olamamaktadır. Bu nedenle düğün fotoğrafı çekiminde çekinmeden özgür ve cesur pozlar verebilir; anın tadını çıkarmaya çalışabilirsiniz. Böylelikle düğün bitiminin üzerinden yıllar geçse de tekrar hatırlayabilirsiniz.

 

Konya’da çekimleriniz için Kyoto Japon Parkı, Erenköy, Sille, Meram’ın alternatif makanları, Akyokuş, Kelebekler Vadisi, Mevlana Müzesi, İstiklal Harbi Şehitleri Müzesi’ni düşünebilirsiniz. Şayet vaktiniz varsa özellikle Beyşehir ve Seydişehir’i de düşünebilirsiniz.

 

Merak edilenlerden biri de “Fotoğraflarda güzel çıkmak için nasıl makyaj yapmalıyım?” sorusudur. Öncelikle makyaj olanı vurgulamak üzerine olmalıdır. İyi bir göz makyajında gözleri görmeliyiz, makyajı değil. Çok fazla renkten kaçınılmalı ve doğal tonlar kullanılmalıdır. Belirgin gözler özellikle siyah - beyaz fotoğraflarda oldukça güzel bir ifade verir. Peki ya renkler? Karedeki duygusal ana, duruşa odaklanmak için renkleri kısıp konuyu belirginleştirmek gerekir. Bazen renkler gider ve geriye sadece “an” kalır. Renklerden uzaklaşıp o ana odaklanırsınız ve fotoğraf konuşur. Bazen de renkler öyle çarpıcı bir şeyi vurgular ki etkiyi tamamen renkler üzerine vermek istersiniz. Bu durumda fotoğraf “Ben renkli olmalıyım.” diye zaten size göz kırpar.

 

Yaz düğünlerinin ve hatta yaz mevsiminin en çok şikayet konusu şüphesiz terlemektir. Tabi bunun yanında düğün stresi ve telaşı da eklenirse oldukça can sıkıcı bir gün geçirebilirsiniz. Öncelikle gelinleri düşünecek olursak şunları ifade edebilirim. Yedek gelinliğin olması çok zor bir durum olsa da ayaklarınız için mutlaka yanınızda yedek gelin ayakkabısı bulundurabilirsiniz. Yedek gelin ayakkabısı hem gün içindeki yorgunluğunuz için hemde olası terlemeye karşı önlem olarak kullanabilirsiniz. Gelinliğinize uygun bir babet ayakkabı almanız eğlenceye ara vermeden aynı tempoda devam etmenizi sağlayacaktır. Topuklu ayakkabıdan vazgeçemem diyorsanız da yedek bir topuklu ayakkabısı alabilirsiniz. Düğün saatiniz akşam üzeriyse ve akşam serinliğini düşünerek yanınızda şal bulundurmanız sizi koruyacaktır. Damatlar için de güneşin altında ceketle durmak oldukça zor bir durumdur. Düğün öncesinde dış mekan fotoğraf çekimi sırasında saatlerce güneş altında poz vermek terlemek için uygun bir ortamdır. Bu nedenle en azından yedek bir gömlek bulundurarak düğün fotoğraf çekiminden sonra yeni gömleğinizi giyerek bu sorunu çözmüş olursunuz.

 

O günün stresinden ve heyecanından oluşabilecek ufak tefek aksilikler için yanınızda acil durum çantası bulundurabilirsiniz. Yedek çorap, iğne, iplik, makyaj malzemeleri ve kullanmanız gereken ilaçlar gibi ihtiyacınız olabilecek malzemelerden acil durum çantası hazırlayabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Hasan Durucan Arşivi
SON YAZILAR