Halil Özkan

Halil Özkan

Nano Tank Kurulum Serüveni

Nano Tank Kurulum Serüveni

Nano Tank Kurulum Serüveni

Büyük bir akvaryumum vardı; 500 litre kapasiteli 1.5 metre ebadında…  İçinde etçil bir balık olan “Oscar” besliyordum. Geçen hafta ani bir kararla otçul ve bitkili akvaryuma geçmek için bu akvaryumu elden çıkarttım. Büyük akvaryumun yerine 80 litre su kapasiteli ithal akvaryum aldım.

(Rs -580Ab Siyah Kapaklı Led Işıklı Komple Akvaryum 80 Lt)

Ve yeni nano bitkili akvaryum kurulum serüvenimi sizlerle paylaşıp bu noktada arayıştaki dostlara ışık tutmak istedim.

İlk olarak tankımızı ayarlayacağız. Sonraki adım taban kurulumudur. Zemine siyah hagen kumu idealdir. Bu kum, bir nevi bitki için gübre görevi görmektedir. Aydınlatma konusunu ise litre başına bir Watt olacak şekilde tasarruflu ampul takarak halledebiliriz. Tek şart ise ampulün 6500 k olmasıdır.  Sebebi ise bitkilerin gelişmesi için fotosentezi 6000-7000 k aralıklarında yapmasıdır. Philips modelleri arasında uygun lambayı bulabiliriz hem tasarruflu hem de iyi aydınlatma sağlıyor, ışık canlı kalıyor. Diğer önemli husus isebütçemize uygun akvaryumun içine koyacağımız bitkiyi seçmektir. Nano tankı akvaryum yapan en önemli husus da bitkidir. Bitkiler görsel olarak yapı olarak akvaryuma büyük katkı sağlar. Nitratı ve nitriti emer kokuyu engeller akvaryum döngüsünü dengeler. Bitki türlerini iyi araştırmak gerekir bakımı kolay ve bizi fazla uğraştırmayacak bir tür seçmek mantıklı olacaktır.

foto-061.jpg

Piyasada bulunan bazı bitki türleri; Egeria Densa,  Cabomba,Echindorus Amazonicus, Echindorus Tenellus, Karvalahti Demersum, Hygrophila Polysperma , Anubias, Crinum Thanium, cCrdamin Lyrata, Ludviga vs… olarak sıralanabilir. Kısaca bir çok tür vardır, genelde bunlardan birisi kullanılır.

Dekorasyon konusu ise zevkinize kalmış hayal ettiğiniz gibi bir akvaryum tasarımı yapın kök, kaya, kütük yardımcı dekor olarak kullanılabilir. Arka fona siyah folyo yapıştırırsanız muazzam bir görüntü, manzara olur. 100 W bir ısıtıcı işimizi görür dekorlarla gizleyebiliriz.

Adı üstünde Nano bitkili akvaryum kurduğumuz için balıklarımızda ufak olmalı.

Evvela temizlik ekibi olarak ben elma salyangozu, vatoz ve ıstakoz koydum. Renkli renkli lepistes koydum. Tür seçmek tabi ki kişiden kişiye değişir. Hacim küçük olduğu için az ve küçük balıklar olmalı.

Betta, Neon tetra, karides, rasbora, platin vs.. akvaryumcunuza  danışın o size  gerekli türleri söyleyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR