Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

PİYASALAR NOEL’DE

PİYASALAR NOEL’DE

FED’in yapmış olduğu faiz artışından sonra gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının Salı günü yapacağı toplantıya çevrilmişti. Merkezin de bir faiz artırımı yapıp yapmayacağı piyasaların en çok merak ettiği konuydu. Merkez faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Bir sonraki toplantıda faiz artırımı için sinyal verdi. Piyasalar Merkez Bankasından 0,50 puan faiz artırımı bekliyordu. Merkez Bankasının kararına piyasalarda ilk reaksiyon döviz fiyatlarında bir miktar yükselişle verdi. Daha sonra piyasalar yatay bir hareket içerisine girdi. Dolar/TL’de 2,900-2,930 aralığında hareket ediyoruz. Euro/TL’de ise 3,180-3,220 aralığında bir hareket seyrediyoruz. Borsa İstanbul ise 70,000-75,000 bandında, geçtiğimiz haftalarda yaşadığımız Rusya gerginliği ise yerini yavaş yavaş sakinliğe bırakıyor gibi. Yılsonu Noel tatilleri dolayısıyla piyasalardaki sakinlik bir kat daha arttı. Bunu da dolar/TL ve Euro/TL’deki dalga boylarının kısalmasında görebiliyoruz. Piyasaların sakinliğinde yılsonu etkisinden bahsetmiştik. Fakat unutulmaması gereken ve temkinli duruşu gerektiren o kadar çok olay var ki bunları hatırlatmak isterim.

Piyasaların en büyük endişesi FED’in faiz artırımlarına başlaması, önümüzdeki dönemde ABD tarafından gelecek olan her iyi veri FED’in bir ay sonraki toplantısında tekrar faiz artışlarına devam edeceği endişesi ile döviz fiyatlarını tırmandıracaktır. Borsalarda tekrar satışları görmemiz mümkündür. Özellikle altı çizilmesi gerekende gelişmekte olan ülkelerden para çıkışları hızlanırsa bunun ülkemize nasıl yansıyacağı, gelişmekte olan ülkelerden iyi yönde mi? Ayrışacağız yoksa bizi daha zorlu bir yol mu? Bekliyor bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz.

    Merkez Bankası dün de bankaların ekonomistleriyle bir toplantı yaptı. Merkez Bankasının sadeleşme hareketi piyasalardaki oynaklığa bağlı olduğuna işaret etti. Oymaklık azalırsa ve dövizdeki düşüşler kalıcı olursa o zaman sadeleşme hareketini göreceğiz dedi. Bundan anladığımız Merkez önümüzdeki ay piyasalara tekrar bakacak eğer ki iyi yönde bir gelişme görürse sadeleşme başlayacaktır.

    ABD ekonomisinin görüntüsü şu anda çok iyi, ben bu iyi görüntünün 2016 yılında da devam edeceğini bekliyorum. Geçmiş yıllarda yapılan olağanüstü parasal genişleme ve sıfır faizlerin meyvelerini ABD ekonomisi görmeye başladı. Avrupa ise parasal genişlemeye yeni başladı. Faizlerde sıfır seviyelerinde, Avrupa’da elbette bunun meyvelerini alacak. Fakat bunun için Avrupa’nın önünde epeyce bir yol var. Avrupa ekonomisinin düzeldiğini görmek için önümüzdeki yol uzun ve sıkıntılı bir süreç olduğunu düşünüyorum.

     Borsa İstanbul 70,000-75,000 bandındaki hareketini sürdürüyor. Borsa İstanbul’un tekrar yükselişe geçebilmesi için etrafımızdaki ateş çemberinin düzelmesi lazım. İlk önce jeopolitik gelişmelerin bununla birlikte gelişmekte olan ülkelerdeki para çıkışlarının durması, bu gelişmeler Borsa İstanbul’a can katacaktır.

Altın son bir aydır 99 ile 103 TL arasında sıkışmış durumda. Daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Altının en iyi gelebileceği yerlerin 99 TL olabileceğini yazmıştım. Son bir aydır bu seviyelerdeyiz ve daha aşağılara gidemedik. Ben önümüzdeki süreçte de altın fiyatlarında düşüşler beklemiyorum. Altın yeniden toparlanacaktır. FED’in faiz artırımlarına uzun bir aralıkta zamana yayarak devam edeceğini söylemesi altını güçlü kılmaya devam ediyor.

    Petrol fiyatlarının tüm dünya ekonomileri üzerinde büyük bir etkisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Uzunca bir dönemdir petrolün varil fiyatının 40 dolar civarında seyretmesi bizim gibi petrole bağımlı bir ekonomi için çok büyük bir avantajdır. Cari açıktaki düzelme petrolde yaşanan düşüşün etkileridir. 2016 yılında da petrol fiyatlarında 35-40 dolar arası bir seyir bekleniyor. Bizim için süper bir gelişme olduğunu, cari açıktaki düzelmenin devamını sağlayacağını unutmayalım.

     Petrol fiyatlarının düşmesi petrol üreten ülkelerin ekonomilerinde de yaralar açmaya devam ediyor. Başta Norveç, Rusya ve Suudi Arabistan’ın ekonomik görüntülerinin bozulduğunu görüyoruz. Petrol fiyatları böyle devam ederse diğer petrol üreten ülkelerinde sıkıntıya gireceğini söyleyebiliriz.    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR