Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Sanayideki Covid vakaları bu yüzden mi artıyor?

Sanayideki Covid vakaları bu yüzden mi artıyor?

Geçtiğimiz gün telefonla gazetemize ulaşan bir okurumuz sanayideki covid vakalarının artışıyla ilgili çok ilginç açıklamalarda bulunuyordu. Okuru gazeteye davet ettim. Dinledim. Kendisinin de söylediği gibi dinlemekle kalmayıp olayı hem sağlık müdürlüğünden hem de alanında uzman doktorlardan soruşturdum. Okur söylediklerinde son derece haklıydı. Bu uyarıyı Allah rızası için yapıyordu. Bizler de Sağlık Bakanlığımızın adeta gözü gibi korumaya çalıştığı sürece katkı sağlamak için bu uyarıyı gündeme taşımaya karar verdik.

Sanayi sektöründe hizmet eden firmalar iş sağlığı güvenliği yasaları kapsamında yılda bir kez bütün işçilerini ‘ortak sağlık ve güvenlik birimi’ (OSGB) uzantılı kuruluşlar aracılığıyla muayene ettirmek zorunda. Bu kapsamda işçilere akciğer grafisi, kulak testi, solunum testi ve kan testleri yapılıyor. Mobil araçlar ile fabrikalara gidilerek işçiler sırayla testten geçiriliyorlar.

Diğerlerinde herhangi bir sıkıntı yok lakin bunlar arasındaki solunum testi bu süreçte oldukça sıkıntılı bir hal almış. Test yapılan cihazı ben de inceledim. İlgili doktorlar ile de görüştük. Solunum testi yapılırken 2-3 santimlik ağızlık değiştiriliyor lakin cihazın pervanesine doğru ağızdan derin nefes alınıyor ve alınan o derin nefes aynı şiddette geri veriliyor. Bu işlem yapılırken burun tıkalı halde tutuluyor.

Videolarını dilerseniz internetten izleyin lakin sektördeki herkes bu testi biliyor.

Pervaneye ister istemez bulaşan tükürük kalıntılarını diğer işçi içine çekiyor. Eğer bir Covidli varsa geçmiş olsun o gün solunum testi yaptıran herkese hastalık bulaşmış oluyor. Pervane sürekli dezenfekte edilirse de solunum testi doğru sonuç vermiyor.

Bildiğiniz gibi Konya’da vakaların en hızlı artış gösterdiği bölgeler arasında Organize Sanayi bölgeleri yer alıyor. Üretim zincirinin aksamaması için işçilerimiz olmazsa olmaz pozisyonda.

Bakanlık nezdinde bir çalışma yapılır mı bilmiyorum. Lakin burada alınması gereken ciddi bir tedbir var. Ne OSGB firmaları suçlu ne Sağlık Müdürlüğü ne de buraları denetleyen Halk Sağlığı Merkezi. Herkes Covid sürecinden önceki mevzuat neyse ona göre hareket ediyor.

Solunum Testleri halen aktif bir şekilde işçiler üzerinde yapılmaya devam ediyor. Ben konuyu Sağlık Müdürlüğü’ndeki ilgililere bildirdim. Onlar da Halk Sağlığı ile görüştüler. Gerekli çalışmanın yapılacağıyla ilgili güven verdiler. En kısa sürede bu testlerin durdurulması gerekiyor. Biz de konunun takipçisi olacağız. 

 

‘BU DÖNEM’İN ŞİFRELERİ

Dün pandemi süreci başladığından beri ilk defa Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Mevlana Kültür Merkezinde sosyal mesafe kurallarına uyarak geleneksel değerlendirme toplantılarından birini yaptı. Genel olarak geçtiğimiz günlerde yazdığım konularla ve sorularla ilgili bilgi verdi Sayın Altay. Bizlere konuyu açma fırsatı vermeden; Eski Sanayi’nin yeni yerindeki sorunun giderileceğini söyledi. Mevlana Çarşısı’nın yıkılma tarihini belirttiğimiz üzere Eylül ayı olarak teyit etti. Yeni belediye binasının eski yerine yapılması veya Ankara Yolu Jandarma bölgesi yapılabileceğini belirtti. Zafer alanındaki sağlıklaştırma çalışmalarının görüntüleri gelecek vizyonu adına önemliydi.

Uğur Başkan’ın hedefinde Konya’yı her olumsuz konuda olduğu gibi atık su meselesinde de gündeme koyanlar vardı. Pazartesi günü köşemizdeki değerlendirmelerimiz Uğur Başkan’ın söylemleriyle paralellik gösteriyordu.

Dün en çok dikkatimi çeken Altay’ın ‘Bu dönem sahadaki emeğimizin karşılığını masada da alıyoruz.’ cümlesiydi. Sahada verilen oylar, masadaki mücadelenin sonuçlarıyla taçlandırılıyor dedi Başkan. Konya yıllardır Milli Görüşün kalesi 2002’den beri AK Parti’ye koşulsuz ‘amasız’ destek veren illerin en başında… 18 yıldır AK Parti tarafından yönetiliyor. Fark ettiniz değil mi? Uğur Başkanın ‘bu dönem’ ifadesi boşuna değil. Satır altında çok şey yazıyor. Bence bu dönemin şifreleri de bu cümlede saklı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR