Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

“Toprakla söyleşim”

“Toprakla söyleşim”

Hiç düşündünüz mü; Toprak nedir?

Toprak ayaklarımız alında her gün çiğneyip geçtiğimiz bir kara parçası mıdır?

Toprak sadece; kayaların ve organik maddelerin fiziksel parçalanma ve kimyasal ...ayrışması sonucunda oluşan, içinde geniş bir canlılar topluluğu barındıran, bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan ve katı yer kabuğunun, uzun zaman içerisinde belirli özellikler kazanan en üst kısmını saran doğal, dinamik bir yapı mıdır?

Tabii ki toprak, bu şekilde tanımlanabilir. Ancak, şair Necmettin Halil ONAN’ın kaleme aldığı şiirinde belirtildiği gibi

“Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın,

Bu toprak, bir devrin battığı yerdir”

 

Dizelerinde belirttiği toprağın gerçek manasını anlamak için elime bir avuç toprak aldım ve sordum?  İşte söyleşimiz;

-Toprak sen nesin?

 

- Bak oğul; Sen hiç Çanakkale’ye gittin mi? “Çanakkale Geçilmez!” diye haykıran Mehmetçik anıtını gördün mü? Son Er ve Subayına kadar Şehit Olmuş 57. Alay’a Ait Anıt Mezarlığı ziyaret ettin mi? Seyit Onbaşı’nın taşıdığı mermiyi gördün mü? Düşmanlarını bile huzurla bağrına basan o toprakların havasını kokladın mı?


- Evet, bu şerefe nail oldum elhamdülillah, inşallah herkese nasip olur, özellikle de geleceğimizin sahibi gençlerimiz, çocuklarımız mutlaka buraları görmeli ve o havayı yaşamalı.

 

-O halde “Toprak, uğruna kan dökülüp can verilen, “VATAN” adı altında bayraklaşmış ulusal ve kutsal bir varlıktır.

 

-Ünlü şair Mithat Cemal KUNTAY, bu gerçeği şöyle dile getirir.

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,

Toprak, eğer uğrunda ölen varsa; Vatandır.

-Peki,  hepiniz nereden geldiniz ve nereye gideceksiniz?

-İnancımıza göre topraktan geldik ve neticede toprağın misafiri olacağız, inşallah.

-Toprağa giderken hiç ayrım yaptığımı gördünüz mü? Ne olursanız olun, beyaz örtünüz ile herkesi kabul ediyor ve sonsuza kadar misafir ediyorum, değil mi?

-Evet, Hz Mevlana ondan “Tevazu ve Alçak Gönüllülükte Toprak Gibi Ol” diye söylemiş

-O halde” Toprak, ölümün sessizliğini ebedileştirmek (sonsuza dek sürdürmek) için yer küremiz üzerine giydirilmiş mantodur.”

-Allah (c.c) hepimize bu mantoyu hayırlısından giymeyi nasip etsin, inşallah.

-Peki büyük halk ozanı Aşık Veysel’i tanıyor musunuz? O, bizim için ne diyor?

 

-Tabii onu kim tanımaz. Onun

Dost dost diye nicesine sarıldım.

Benim sadık yârim kara topraktır” diye türküsü bile var.

 

-Evet, biz topraklar nankör değiliz, ne ekerseniz onu biçersiniz, ve biz hep üretiriz, o nedenle çoğu bize “TOPRAK ANA” diye seslenir.

 

-Kusura bakma Toprak Ana; meğer bizim hayatımızda ne kadar önemlisin? Ondan Bakanlığın Kamu spotlarının birinde “Toprak Yoksa Hayat Yok” diyor.

 

-Tabii Toprak varsa hava var, su var, besinler var yani toprak varsa Hayat var. Gördüğünüz gibi ben sizin için her şey yapıyorum da; Ya siz?

 

Bu soru karşısında utandım, sustum, avucumun içindeki topraktan özür dileyerek ait olduğu yere bıraktım. Onu erozyon nedeniyle sele ve yele verdiğimiz için. Verimli tarım topraklarını imara açtığımız için. Atalarımızın kanlarıyla kazandığı ve emanet ettiği toprakların kıymetin yeterince bilemediğimiz için. Özür diledim.

 

Bin yıldır bu topraklarda yaşayan Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Abaza, Gürcü, Ermeni ama hepsinin ortak paydası Osmanlı devletinin bir parçası olan askerlerimiz Birinci Dünya Harbi sırasında Çanakkale’de 57. Alay Komutanı Mustafa Kemal Paşa komutasında bundan yüz yıl önce kazandıkları “Çanakkale Zaferi”  ile şanlı tarihimize altın harflerle geçtiler.

Kutsal vatan topraklarımızda bugün bu aziz milleti, “ÇANAKKALE RUHU” ayakta tutuyor. Yüz yıldır bizlere bu duyguyu bir kez daha yaşattığı için,Toplumsal barışın  kaynağının toprak olduğunu bir kez daha öğrettiği için; Toprak Anaya ne kadar teşekkür etsek azdır.

Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyorum. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ; “Vatan Toprağı Kutsaldır, Kaderine Terk Edilemez.” K.Atatürk.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR