Ümit Altunbaş

Ümit Altunbaş

YARIYIL TATİLİNDE ÖĞRENCİLERİN GÜZEL KARNE SEVİNCİ VE DE ZAYIF KARNE STRESİ...

YARIYIL TATİLİNDE ÖĞRENCİLERİN GÜZEL KARNE SEVİNCİ VE DE ZAYIF KARNE STRESİ...

Allah’ın rahmeti, bereketi lütfu ve ihsanı hepimizin üzerine olsun inşallah.

Eğer izin verirseniz bu haftaki yazımızda yarıyıl tatilinden ve karne notlarından bahsetmek istiyorum.

 

Geçtiğimiz günlerde tüm öğrenciler karne sevinci yaşadı ve yarı tatiline adım attı,  karnesinde güzel notları olan öğrenciler mutluluğunu aileleriyle paylaştı, karnesinde zayıf not olan öğrenciler ailelerine zayıf  karne notu  tablosu  karşısında  ne söyleyeceğini  şaşırmış  bir  tavırla birlikte  mahcubiyetini de saklayamadı. Haksız mıyım?

 

Sizce  zayıf  karne  notu  olan bir  öğrenci  neden  mahcubiyet  duygusu  yaşar?  Ailem bana kızacak diye mi? yoksa zayıf karne notu  aldım diye  ailesinin  kendisini sosyal  yaşam  alanlarından  kısıtlayacağı  düşüncesiyle mi?

Aslında zayıf  karne notu aldığı için  öğrenciye  kızmak, yâda  sosyal  yaşam  alanlarından  kısıtlamak  psikolojik  olarak  öğrencileri  yıpratmış  olmaz mı? 

 

Aileler  olarak  bizlerin  yapmış olduğu  en  büyük  hatalardan  biri  nedir  biliyor musunuz?  Güzel karne notu alırsan  sana  istediğin  elbiseyi  alacağım  babacığım,  güzel karne notu  alırsan   hani  çok  istediğin  o  ayakkabı  var ya  işte  sana  onu alacağım  anneciğim diyerek  öğrencinin  başarısını  hediye  yoluyla  ölçmektir,  işte  bu yaptığımız  davranış  biçimi  yanlış  olmakla  birlikte  öğrencinin  psikolojik  olarak  karne stresi  yaşamasına  sebep  olabilir.

 

Haksız mıyım değerli okurlarım?

 

Tamam öğrencileri aileler  olarak  ödüllendirelim, ve  hatta  gönlümüzden  koptuğunca  öğrencilerin  istediği  hediyeleri  almaya  gayret  gösterelim ama  derslerinde  başarılı  bir  öğrenci olacak  anlayışla bir takım  hediye  ve  ödül  yoluyla  başarıyı  lütfen  ölçmeyelim.

 

Aileler  olarak  yaptığımız  yanlış  davranışlardan  bir  tanesi de  bir öğrencinin  karne notunu, bir başka  öğrencinin  karne  notu ile  kıyaslamaktır!  Falancanın oğlu karne ile birlikte  teşekkür  belgesi almış,  sen  neden  alamadın? Falancanın  kızı  karne  ile birlikte  takdir  belgesi  almış  sen  neden  almadın?  Gibi  sorular  yönetirsek  öğrenciye,  öğrenci  ailesinin  kendisini  sevmediğini  düşünerek, başarısızlığını  başka  kişileri  kıyaslayarak  yüzüne  vurduğunu  hissederek  öğrenci  psikolojik  olarak ve duygusal olarak  çöküntüye  uğramaz mı?

 

Lakin yapılacak  veya  uygulanacak  en güzel  davranış biçimi  nedir  biliyor musunuz?

Ailelerin  öğrencinin  karne  sonucu  her ne  olursa olsun  sağ duyulu  davranması bu  dönem  olmazsa, başka  bir  dönem  derslerinde  başarılı  olacağına, ve  karne  notunun elbette  düzelebileceğine  öğrenciyi  inandırmaya  çalışması  gerekmelidir!

 

Öğrenciye  karne stresinden  uzakta bir  yarıyıl  tatili  planlanması  hedeflenmelidir!  Diye düşünüyorum.

 

Tabi ki biz ailelere  öğrencinin zayıf  karne stresi  yaşarken  psikolojik alanda  ne gibi  problemler  yaşayacağını  ve  ne tür  çözüm  yolu  aranacağını   saygı değer  uzman psikologlar  ifade  etmektedir!  Bu uzman desteği sayesinde  aileler  nasıl  bir  yol izleyeceğini  açıkça  kavraya bilmektedir! Değil mi ama?

 

 

 Bizde bu  haftaki yazımızda öğrencilerin  karne stresi hususunda  duygu ve  düşüncelerine tercüman  olmak  amacıyla  siz değerli okurlarımıza  naçizane  bir  yazı  kaleme  almaya   çalıştık.  Ve yazımızı da burada noktaladık.

 

Satırlarıma burada son noktayı koyuyorum.

Tüm öğrencilere yeni eğitim öğretim döneminde daima başarılar diliyorum.

Saygılarımı ve hürmetlerimi sunuyorum.

Tekrar görüşmek  dileğiyle

Allah’a emanet olun...!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ümit Altunbaş Arşivi
SON YAZILAR