Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

KONTV’de Medya Buluşması

KONTV’de Medya Buluşması

Cuma akşamı KONTV ekranlarında Konya merkezli basın temsilcilerinin buluştuğu bir program icra edildi. Zaman zaman bizlerden Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığı’nın istediği ‘sektörün geleceği’ ana temalı verimli bir 3 saat geçirdik.

10 Ocak Gazeteciler Günü’ne özel yapılan bu programı tertip eden Anmeg Grubu yöneticilerine ve sevgili Yaşar Toy’a teşekkür ederiz.

Burada dikkat çektiğim birkaç temel nokta oldu. Programı izlemeyenler internette bulabilir. O noktalara ek olarak sohbetimize devam edelim.

Dijital dönüşümün tüm dünyayı sardığı ortamda gazete ve televizyonların bundan etkilenmemesi elbette ki düşünülemez. Süreç ilerledikçe geleneksel medyanın aleyhine bir durum ortaya çıkıyor.

Salgınla birlikte basılı gazetelerin iyice elden düştüğü bir dönem geçiriyoruz.

Bunların yanında sosyal medyanın her hücresiyle geleneksel medya türlerini bitirme uğraşına girdiği de bir gerçek. Lakin sanal medya adından da anlaşılacağı üzere günü geldiğinde buhar olup ellerden kayıp gidebilir. İşte o zaman geleneksel medyanın önemi daha net anlaşılır.

Bugün ABD lideri Trump’ın düştüğü durum en önemli örneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yaygın sosyal medya mecraları olan Facebook ve Twitter ABD Başkanı’nın hesaplarını dondurdu veya sildi. Milyonlarca takipçisi şok yaşadı. Bir bakıma fişini çektiler.

Yarın Türkiye’deki seçimlerde de aynısını yaşayacağımızı düşünüyorum. Elbette en başından beri küreselcilerin karşı olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan bu durumlara maruz kalabilir.

İpin ucunun kimin elinde olduğu belli olan bir mekanizma…

 

DİJİTAL KAVİMLER GÖÇÜ

Akıllı telefonu olan herkeste bir telaş görüyorsunuz bugünlerde. Akın akın WhatsApp’tan diğer mesajlaşma programlarına geçiş var.

Gerçek şu ki bilinçaltımızda hepimiz diğer mesajlaşma programlarının da izleme ve dinlemelere karşı maksimum güvenlikte olmadığını biliyoruz. Sadece çok kullanılan bu uygulamanın veri politikasını değiştirerek bilgilerimiz üzerinden para kazanacak olması canımızı sıkıyor. Bir gün bunun geleceğini biliyorduk. Zira hiçbir küresel güç bedavadan insanlara bir şeyler vermez

Aslında birçoğumuzun hayatında bu anlamda gizlenecek bir şey kalmadı. Bir sohbet esnasında tatilden bahsettiyseniz; ilk açtığınız sosyal medya mecrasında tatil reklamları görüyorsunuz.  Buna bir bakıma alıştı insanlar. Asıl rahatsızlık mahremiyetle alakalı. Yani arkadaşımla konuştuğum bir mevzuyla ilgili karşıma bir reklam çıkması insanı rahatsız eden.

Normal vatandaşlar için istihbari dinlemelerin zaten bir önemi yok. Çünkü onlar potansiyel suçlu kavramının dışındalar.

WhatsApp’taki geçişi kavimler göçüne benzetiyor insanlar. Ciddi bir yer değiştirme, manidar.

Peki, 2 milyar kullanıcılı bu popüler uygulama neden şimdi ayağına sıkıyor? Bunu da bir düşünmek lazım!

Facebook ve Twitter için de yerli ve milli yazılımların tercih edileceği bir akım gerekiyor. Bakın Çin, Rusya yıllardır kendi yazılımları ile halkına hizmet veriyor. Çin’i ziyaret edeceğiniz zaman mecburi olarak kendi mesajlaşma ve arama programları olan WeChat’i yüklüyorsunuz. Zira WhatsApp’la ilgili sorunlar var. Rusya’nın Telegram’ı da farklı avantajlar içeriyor, 1 yıl önce yüklemiş ve özelliklerini incelemiştim.

Hatırlarsınız, Ağustos 2018’deki malum süreçten sonra Türkiye’de WhatsApp’tan yerli uygulama BiP’e bir yöneliş olmuştu. Şimdi BiP için ciddi bir fırsat daha var. İyi değerlendirilirse aktif 10 milyon kullanıcı sayısını kısa sürede artırabilir. Tabii Telegram’a olan istek şu aşamada biraz daha yoğun görünüyor.

Medya’nın geleceğinden ta buralara kadar geldik. Aslında ne kadar halının altına süpürsek de mesele kendi değerlerimizi yüceltme yükseltme başlığına geliyor. Tıpkı savunma sanayinde olduğu gibi sosyal medya ve mesajlaşma alanlarında da kendi uygulamalarımızı kullanmalıyız. Türkiye üzerinden çok ciddi para kazanarak vergi ödemeyen ofis açmayan küresel şirketler de bu şekilde hadlerini bilmiş olur. Bunu birkaç kişi değil hepimiz yaparsak anlamlı olur.

 

10 OCAK KUTLAMALARI

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle çeşitli kurum, kuruluş ve kişilerden birçok mesaj aldık. Gazetem ve şahsım adına tüm kutlamalar için teşekkür ederim. Özellikle Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın hatıra niteliği taşıyan gönderileri, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’nın ‘pek güzel şeyler’ temalı uygulamaları, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın bir basın ormanı oluşturma arzusuyla; çalışan gazeteciler için adımıza diktirdiği ağaçlar için çok çok teşekkür ediyoruz. Merkez ilçe başkanlarını sayıp da Sayın Mustafa Kavuş’u atlarsak olmaz, onun da dini bayramlarda gazeteciler için yaptıklarını asla unutmayız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR