Ziya Uysal

Ziya Uysal

ÖRÜMCEK AĞI

ÖRÜMCEK AĞI

Örümcek ağı sadece örümceğin yuvası değil, aynı zamanda tuzağıdır. Yiyeceği böcekler, sinekler vs. yani avları o tuzağa düşer ve ona yem olurlar. Tuzağa düşen böcek çeşitleri bu tehlikeye karşı hiçbir önlem geliştirmezler. Örneğin gelecek kuşaklarına bu konuda bir bilgi ve uyarı aktarmazlar. Çünkü böyle bir yetenekleri yoktur. Böcekler, sinekler dünya durdukça o ağa düşmeyi sürdürürler. Çünkü örümcekler onlarla beslenecektir.

Tuzaklar, hem bireysel hem de toplumsal olarak, insanlar arasında da vardır. Hatta insanların tuzakları örümcek gibi bir çeşit değil, yüzlerce binlerce çeşittir. Ama insanlar bilgi öğrenen, bilgiyi geliştiren, saklayan, gelecek kuşaklara aktaran ve akıl yürüten, muhakeme yeteneğine sahip, iradeli, akıllı varlıklardır. Bu yeteneklerini iyi kullanmadıkları zaman onlar da tuzaklara düşerler. Onlar da kendi parmağını gözlerine sokup kıvranırlar.

ABD bir süper devlettir. Ama süper gücünü hep sinsi tuzaklar için kullanan bir süper güçtür. Küçücük bir çıkar için başka toplumlara kocaman zararlar vermekten çekinmiyor. Onun tuzaklarına düşmemek için ona güvenmemek gerekiyor. Yok artık! Bu kadar da olmaz, diye de düşünmemek gerekiyor. “Müslüman, bir yılan deliğinden iki kez sokulmaz.” (H.Ş.) Ama biz maalesef o yılan deliğinden birçok kez sokulduk. Artık aklımızı başımıza almamız gerekmiyor mu?

1967’de, birinci Kıbrıs harekâtımızı tehditle durdurdular. Kıbrıs’ta birçok kardeşimiz bu yüzden yalnız kaldı, öldürüldü. Yetmişli yıllarda haşhaş ekimini bahane ederek ambargo uyguladılar, çok zorluk ve kıtlıklar yaşadık. PKK, PYD, DAİŞ gibi bir yığın belayı bize musallat ettiler. Askerlerimizin başına çuval geçirdiler. vs. vs… Şimdi de finansal kuşatma düşmanlığını ortaya koydular. En saçma, en haksız işlerine bile karşı çıkılmasına hiç tahammülleri yok.

ABD’nin kırdığı yumurta çoktan kırkı geçti. Yine de yaptıklarını unutturup, yüzümüze güldüler (pardon onlar sadece sırıtıyor), sırtımızı sıvazladılar, uluslararası konularda sözde bizi savunur göründüler ve bizi yanlarında tutmaya hep muvaffak oldular. Bizse ABD’nin, örümcek ağı örmede şeytan kadar usta olduğunu, ağ örmenin binlerce çeşidini bildiğini, hem de görünmez ağlar ördüğünü, işinin gücünün bu olduğunu, bilgelik, iyilikseverlik, dürüstlük gibi insanlık erdemleriyle uzaktan- yakından bir ilgisi olmadığını hala anlayamadık, yazık bize! 

Bir televizyon yorumcusu ülkemizde 40 kadar ABD üssü (Bir kısmı sözde NATO üssü) olduğunu söyleyince çok şaşırmıştım. Bir bankanın Ankara/Tahran Caddesindeki Tahran Şubesinde yüklü bir para hareketi olduğunu internetten gördüklerinde, İran’la ilişkili sanıp, ülkemizdeki tüm bankaların internetini kestiklerini ve o gün bütün çeklerin protesto olduğunu biliyor muydunuz? Alınan bir kararla o günkü çek protestolarının yok sayıldığını sadece o gün çek tahsilatı ve ödemesi olanlar biliyor. ABD, zorbalıkla da olsa dünyayı avucuna almaya, avucunda tutmaya hep hevesli ve kararlıdır.

Dünya liderliğini adam gibi yapsa helal olsun derdik. Fakat neredeyse bütün ülkeler ABD’den rahatsız. AB ülkeleri, Çin, Rusya, İran ve Güney Amerika ülkeleri başta olmak üzere çok sayıda ülke ABD’den rahatsızdır. ABD’ye karşı ülkeler arasında bir ittifak kurmanın zorluğunu ABD biliyor. Böyle girişimler sezerse ona da çomak sokuyor. Ama biz, kendi ülkemizde bu birlik ve ittifakı sağlayabiliriz. O da bunu biliyor ve engel olmak için elinden geleni yapıyor.

Aslanlar bir bufalo sürüsüne saldırdığı zaman sürünün lideriyle birlikte bütün sürü aslanların üzerine yürürse, aslanlar korkup kaçıyor. Birini yakaladığında kenardan seyreder, onu korumaya çalışmazlarsa, ilerleyen zamanda bütün sürüyü teker teker aslanlar yiyor. Bu hadise bizim için büyük bir ilahi örnek ve ibrettir.

Türk Milleti bu durumu en iyi bilen milletlerden biridir. Onun için tarih boyunca asla kimseye yem olmamıştır. Şimdi liderimizin halkına bir çağrısı vardır. Onu seversiniz, sevmezsiniz, ayrı konu. Ama bu gün için toplumu yönetecek makamda o vardır ve halktan istedikleri emir telakki edilmelidir. Dolar, Euro almayın diyorsa, almamalıyız. Dolarlarınızı bozdurun diyorsa bozdurmalıyız. Dışarıya karşı onun elini güçlendirmeliyiz.

Bu gün için bu yaptırımlardan en olumsuz etkilenen bankalar ve özel sektör işletmeleri olabilir. Ama ABD’nin ağına düşer, denileni yapmayarak onun ekmeğine yağ sürersek, zamanla bütün ülke bundan olumsuz etkilenecektir. Hatta dövize hücum edenler bile bindiği geminin batığında boğulacaktır. Bizden söylemesi. Allah’a emanet olunuz.   

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR